Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Η έκθεση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του γνωστού περιοδικού, περιλαμβάνει την παρουσίαση 200 κτιρίων  από τα δημοσιευμένα στις εκδόσεις «ΚΤΙΡΙΟ», που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1986 – 2016.

Το 1986, μετά από αρκετά χρόνια επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ιδιωτικές κατασκευές, ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Παπαϊωάννου και η αρχιτέκτων μηχανικός Δήμητρα Τσιώρα αποφάσισαν να εκδώσουν το πανελλαδικό και πρωτοπόρο τεχνικό περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ».

Παρά την εμπειρία στο χώρο των κατασκευών και τις πανεπιστημιακές σπουδές ήταν δύσκολο για όλους τότε να κτίσουν σύγχρονα και ποιοτικά κτίρια, λόγω της έλλειψης τεχνολογικών γνώσεων, σύγχρονων υλικών και ειδικών εφαρμογών από εξειδικευμένες εταιρείες και τεχνίτες. Ήταν μια εποχή μεγάλης ανοικοδόμησης, με εμπειροτέχνες κατασκευαστές, χωρίς πολλά στεγαστικά δάνεια, χωρίς υψηλές απαιτήσεις ποιότητας, με πολύ μικρή ποικιλία υλικών κατασκευής και χωρίς ενεργή συμμετοχή ή ισχυρό λόγο από τους μελετητές αρχιτέκτονες και μηχανικούς  στην κατασκευή των κτιρίων.

Με έδρα στη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα, οι εκδότες του περιοδικού «ΚΤΙΡΙΟ», πίστεψαν ότι με «εργαλείο» την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την κουλτούρα του κλάδου και να ανοίξουν το δρόμο στην ποιότητα των κατασκευών.

Με αυτή τη φιλοσοφία και αυτό το όραμα κυκλοφόρησαν το 1ο τεύχος το Σεπτέμβριο του 1986, με τίτλο «ΚΤΙΡΙΟ – επιλογή στη δόμηση». Αυτός ήταν τότε και ο τίτλος της εκδοτικής τους εταιρίας, που εξέδωσε μέχρι σήμερα περί τα 300 τεύχη «ΚΤΙΡΙΟ» με περίπου 2.400 τεχνικά άρθρα και δημοσιεύσεις κτιρίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και δεκάδες αρχιτεκτονικά και τεχνικά βιβλία, όπως επίσης και 12 τεύχη με τίτλο “Επιστημονική Έκδοση”, με επιστημονικά άρθρα Ελλήνων καθηγητών σε θέματα έρευνας κατασκευών.

Το 1998 δημιούργησε το πρώτο site τεχνικής πληροφόρησης και παρουσίασης αρχιτεκτονικών έργων (www.ktirio.gr). Οι επισκέπτες του site μπορούν να πάρουν μέρος και σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό, επιλέγοντας ανάμεσα στα κτίρια που θα παρουσιαστούν στην έκθεση  αυτά  που τους αρέσουν περισσότερο.