To Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής Παύλος Καρρέρ υποδέχεται το φιλόμουσο κοινό για δεύτερη φορά φέτος, από τις 21 Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Σταμάτη.

Οι βασικοί στόχοι του φεστιβάλ είναι και φέτος η ενίσχυση και εξάπλωση της κλασικής μουσικής, καθώς και ο εκπαιδευτικός ρόλος του Φεστιβάλ στο μη μυημένο στον κόσμο της κλασικής μουσικής, κοινό. Σε αυτά τα πλαίσια έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που κάθε μια από αυτές εντάσσονται σε τρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες, καθώς και παράλληλα  αφιερώματα, master classes, παρουσιάσεις.

Συγκεκριμένα: 1η Θεματική Ενότητα: «Η οικογένεια των κλασικών εγχόρδων»
Από το μπαρόκ στη σύγχρονη εποχή τα έγχορδα ορχήστρας έχουν εμπνεύσει όλους τους μεγάλους συνθέτες και έχουν μαγέψει πλήθη ακροατών με τις ηχοχρωματικές τους δυνατότητες. Σε αυτή την ενότητα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε το παγκοσμίου φήμης κουαρτέτο εγχόρδων  Belcea Quartet στην πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας. Ακολουθούν δυο ακόμα συναυλίες από καταξιωμένους καθηγητές και σολίστ το Ιονίου Πανεπιστημίου η μία με έργα για βιολί και βιόλα και η άλλη με έργα για δύο βιολιά και συνοδεία πιάνου.

2η θεματική ενότητα: «Η κλασική μουσική της Ανατολικής Ευρώπης»
Από το Σοπέν στον Τσαϊκόφσκι και από τους Έλληνες συνθέτες στο Λιστ, η κλασική μουσική της Ανατολικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερη σε υφή και πλούσια σε συναισθήματα. Στην ενότητα αυτή και με την βοήθεια και στήριξη της Πολωνικής πρεσβείας θα παρουσιαστούν οι Silesian Guitar Octet, το μοναδικό σταθερό οκτέτο κλασικής κιθάρας στον κόσμο. Αλλά επειδή μουσική γράφεται και στις μέρες μας, το μουσικό σύνολο Cirquito θα παρουσιάσει τις δικές του συνθέσεις σε μια πρωτότυπη συναυλία – παράσταση, που συνδυάζει τη μουσική με την εικόνα και το λόγο. Η ενότητα κλείνει με τον Κο Μάριο Καζά στο πιάνο και την Κα Ελένη-Λυδία Σταμέλλου στο τραγούδι. Δύο πολλά υποσχόμενοι βραβευμένοι καλλιτέχνες.

3η θεματική ενότητα «Ζακυνθινοί ερμηνευτές κλασσικής μουσικής»
Το Φεστιβάλ έχει επίσης στόχο να δώσει ώθηση σε καλλιτέχνες που κατάγονται από τη Ζάκυνθο. Το κουιντέτο μαντολίνων Carlo Munier από την Ιταλία, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Ποταμίτη, υπό την καθοδήση του Ugo Orlandi θα παρουσιάσει παλαιά μουσική της Ζακύνθου. Η ζακυνθινής καταγωγής λυρική τραγουδίστρια Διονυσία-Νιόβη Κλαυδιανού θα ταξιδέψει από το Βερολίνο για να μας χαρίσει μια μοναδική βραδιά και το φεστιβάλ θα κλείσει με τους φιναλίστ του  Παν-Ιόνιου Διαγωνισμού πιάνου. Γιατί οι μουσικοί και η μουσική ανανεώνονται. Ελπίζουμε να είστε όλοι εκεί και να το απολαύσετε.

Και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:
Τρίτη 21/07/2009: Συναυλία κλασσικής κιθάρας Silesian Guitar Octet
Παρασκευή 24/07/2009: Συναυλία με έργα για βιολί και βιόλα από καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου
Τρίτη 28/07/2009: Συναυλία Πιάνο-Φωνή (Ελ. Σταμέλλου – Μ. Καζάς)
Παρασκευή 31/07/2009: Συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων Belcea Quartet
Τρίτη 04/08/2009: Κουιντέτο νυκτών “Carlo Munier”
Παρασκευή 07/08/2009: Cirquito:  «Οι Μήδειες του κόσμου» multimedia παράσταση
Τρίτη 11/08/2009: Συναυλία Πιάνο-Φωνή (Δ.Κλαυδιανού-M.Lange)
Παρασκευή 14/08/2009: Συναυλία δύο βιολιών με συνοδεία πιάνου
Τρίτη 18/08/2009: Διαγωνισμός Πιάνου Νέων ερμηνευτών