Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Βεζάλιο στη Ζάκυνθο

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Βεζάλιο στη Ζάκυνθο

Η Ζάκυνθος θα φιλοξενήσει από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2014 ένα αφιέρωμα στον πατέρα της ανατομίας, Ανδρέα Βεζάλιο.


Θα μπορούσε να είναι ταινία εποχής και να ξεκινάει με ένα πλάνο σε ένα υπόγειο εργαστήριο ανατομίας του 16ου αιώνα, τότε που ακόμα η αυτοψία του ανθρωπίνου σώματος συνιστούσε αμάρτημα για την κοινή συνείδηση.


Πρωταγωνιστής, ο Ανδρέας Βεζάλιος, αναγνωρισμένος καθηγητής χειρουργικών επεμβάσεων, προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα της Γερμανίας Καρόλου του Ε’, του γιου του, Φίλιππου του Β’, του Βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου του Β’ και πολλών άλλων, ο οποίος χάρη στο επαναστατικό του έργο «Η δομή του ανθρώπινου σώματος» (“De Humani Corporis Fabrica ”) θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ανατομίας.


Η ζωή του, και ειδικά οι τελευταίοι μήνες της, αποτελούν εδώ και αιώνες άλυτο μυστήριο... Φήμες για μια αυτοψία σε ζωντανό ανθρώπινο σώμα , την επιβολή θανατικής ποινής από την Ιερά Εξέταση κι ένα ναυάγιο στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, που επικρατούσαν εδώ και χρόνια θα αντικατασταθούν από νέες αποκαλύψεις που θα αποκαλυφθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Ζάκυνθο. Εκεί, που η ιστορία του Βεζάλιου, αναβιώνει, με αφορμή τη διπλή επέτειο των 500 χρόνων από τη γέννησή του στις Βρυξέλλες και των 450 χρόνων από τον θάνατό του στη Ζάκυνθο, έχει προγραμματιστεί προς τιμήν του σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου και της Πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα.
 

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

- Διεθνές συνέδριο με ομιλητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

- Έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Fabrica Vitae» που θα περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που εμπνέονται από την επιστήμη της Ιατρικής
(www.fabrica vitae.com)

- Σειρά συναυλιών στα Ιόνια νησιά και στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου πολιτιστικού προγράμματος «Τα Βέλγικα» που διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Βελγίου σε όλη την Ελλάδα από το 2011 (Ζάκυνθος 5.09 / Κεφαλονιά 6.09 / Ιθάκη 7.09 / Λευκάδα 9.09 / Αθήνα 12.09)      

- Παρουσιάσεις ταινιών σχετικών με εικαστικούς που εμπνέονται από την Ιατρική (Fabrica Vitae φιλμ, καλλιτεχνικό δίκτυο MEDinART).

-Αποκαλυπτήρια αγάλματος Ανδρέα Βεζάλιου που φιλοτέχνησαν οι: Pascale Pollier και Richard Neave

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι με Άνθη Μυστικά: το αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου ξανά στο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
16.09.2016 13:55
Οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζουν για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία που σημειώθηκε στην πρώτη παρουσίαση τον Μάιο, το αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Ταξίδι με Άνθη Μυστικά», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στις 12:30 μ.μ, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεβαστίκογλου στο 5ο Big Day του ΚΘΒΕ
08.04.2016 15:39
Tα φετινά Big Days ολοκληρώνονται με ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Σεβαστίκογλου, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Αφιέρωμα στον Γκέοργκ Μπύχνερ στο 4ο Big Day του ΚΘΒΕ
26.02.2016 13:42
Mε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στον ρηξικέλευθο Γερμανό συγγραφέα Γκέοργκ Μπύχνερ συνεχίζονται τα “Big Days” από το ΚΘΒΕ την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Αφιέρωμα στον Νικολάι Έρντμαν από το Big Day του ΚΘΒΕ
08.12.2015 16:52
Έρχεται το 2ο Big Day του ΚΘΒΕ για τη φετινή χρονιά με αφιέρωμα στον Νικολάι Έρντμαν, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015,  στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για τον συγγραφέα του έργου «Η Κωμωδία του Αυτόχειρα», που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, με μεγάλη επιτυχία.
Αφιέρωμα στον Τσέχωφ από το Big Day του ΚΘΒΕ
06.11.2015 17:17
Tα Big Day του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επιστρέφουν και φέτος με πρώτο αφιέρωμα στον Αντόν Τσέχωφ, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.