Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
Βιβλίο: Έγκλημα στα Μανιάτικα - Γιώργης Μασσαβέτας
Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 10:22
Βιβλίο: Έγκλημα στα Μανιάτικα - Γιώργης Μασσαβέτας

Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ένα έγκλημα ταράζει για άλλη μια φορά τον πολύπαθο Πειραιά. Μια νέα κοπέλα βρίσκεται νεκρή μέσα στο δωμάτιο που νοίκιαζε. Οι έρευνες για τη δολοφονία ξεκινούν σχεδόν στα τυφλά αφού ελάχιστα στοιχεία έχουν βρεθεί, εκτός από μια ανδρική γκρίζα τρίχα. Δυο πλυμένα ποτήρια στον νεροχύτη, κανένα δακτυλικό αποτύπωμα, ούτε καν επάνω στο πόμολο της πόρτας, πεταμένες οι στάχτες στο χρησιμοποιημένο τασάκι.


Ένας θίασος ηρώων εμπλέκεται στην εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος. Αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, μια φίλη της νεκρής κι ένας αγύρτης μάγος, όλοι κινούνται γύρο από το έγκλημα αυτό και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα να σχολιάσει την εποχή, να σταθεί τόσο στην κοινωνική και πολιτική τάξη όσο και στη σχέση ανδρών και γυναικών της εποχής.


Η ελληνική οικογένεια, οι υποκριτικές σχέσεις των μελών της, η βία που αναπτυσσόταν ανάμεσά τους και οι παγιωμένες δομές της που καταδίκαζαν σε εμμονικές πρακτικές είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί για να σκιαγραφήσει τον κοινωνικό ιστό της εποχής.


Εύστοχα γραμμένο το βιβλίο κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Η αγωνία κορυφώνεται για να φανεί ακόμη πιο καίρια η λύση του αινίγματος και να καταγγελθούν οι νοοτροπίες που επέτρεψαν να συμβεί αυτό το έγκλημα. Ο έρωτας ως κίνητρο και ως παθογένεια μέσα σε ένα ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο όχι τόσο μακρινό όσο νομίζουμε.


Ο Γιώργης Μασσαβέτας σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα , που διαβάζεται απνευστί,  γεμάτο σασπένς και με δημοσιογραφική διάθεση στοχεύει κυρίως στην ιχνογράφηση  μιας εποχής περισσότερο παρά στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος ερωτικού πάθους.


Το βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα, Έγκλημα στα Μανιάτικα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Εκτύπωση
Περισσότερα
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.