Το Σάββατο 23 Αυγούστου παρουσιάζεται η Έκθεση εφήμερης τέχνης, για το μεγάλο πανηγύρι στο «Καταφύγιο» του ΣΕΛΙΟΥ/θέση Πριόνια, με τίτλο Σέλι: Φωτογραφικές εγκαταστάσεις στο χώρο.

Στην έκθεση Σέλι: Φωτογραφικές εγκαταστάσεις στο χώρο, παρουσιάζονται έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στον ίδιο τόπο και την ευρύτερη περιοχή. Με τις εικόνες της (η έκθεση) ζωντανεύει δημιουργικά τη συμμετοχή των ανθρώπων στη γιορτή του τόπου, μία γιορτή σημείο σύνδεσης της παράδοσης με την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για επαφή, επικοινωνία, κοινή (κοινωνική) συνύπαρξη και γιορτή.

Πρόκειται για φωτογραφίες ενός δημόσιου γεγονότος, που βίωσε μία ευρύτερη κοινωνική ομάδα. Μία κοινωνία που δε θέλει να ξεχάσει, δεν επιθυμεί να μεταβληθεί σε “μουσειακή” και για τούτο διατηρεί το δικαίωμα στη ζωντάνια της, στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη των όσων πράττει.

Η δημιουργική χρησιμοποίηση του φωτογραφικού μέσου, με τη μορφή μιας εφήμερης καλλιτεχνικής παρέμβασης, που εντάσσει διαφορετικά είδη φωτογραφίας με διαφορετικούς τρόπους και φόρμες στο άμεσο περιβάλλον της γιορτής,  ζωντανεύει τα γεγονότα, ψηλαφεί τη μνήμη των σημερινών παρόντων, ελπίζοντας να δημιουργήσει  με τη ζωντάνια της διαδραστικά νέες εικόνες ικανές να προστεθούν στο άλμπουμ της κοινής μας πορείας.

Οι φωτογραφίες, που μόνο για αναμνηστικές δε δημιουργήθηκαν, βεβαιώνουν πως στο συγκεκριμένο ελάχιστο τόπο κάτι πραγματικά “σημαντικό” συνέβη, με/από γνωστούς και αγνώστους που φτάσανε “εδώ”, στην καρδιά του Καλοκαιριού, ψηλά στο βουνό, μέσα στο προστατευμένο δάσος, με αφορμή μία χριστιανική εορτή που γίνεται αφορμή για την τελευταία συνάθροιση στο βουνό πριν την επιστροφή στην πόλη.

Η έκθεση αποτελεί μία ακόμη απόπειρα επανένταξης του ρέοντος παρελθόντος χρόνου στη διαμόρφωση του παρόντος για μία προς το μέλλον (που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη) ισχυρότερη πορεία.

Το ερέθισμα σαν ερέθισμα για νέα ερεθίσματα. Και προς την παραγωγή κοινωνικής συνοχής και προς την ίδια την εξέλιξη της φωτογραφίας.

Στο πυρήνα της εφήμερης αυτής έκθεσης ας διαβλέπεται ένας διττός χαρακτήρας. Η ανάγκη της φωτογραφίας να λειτουργήσει, με υλική μορφή, μακριά από την άυλη παρουσία της στις οθόνες του υπολογιστή και του κυβερνοχώρου, αλλά και η ανάγκη (της κάθε τέχνης) να συναντήσει το κοινό της και εκτός του «κλειστού συνηθισμένου» εκθεσιακού χώρου, εκεί όπου αν και το έργο αναδεικνύεται προς ανάγνωση με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, απέχει από την πραγματική ζωή, που πάντα θα βρίσκεται κάπου αλλού.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αθανάσιος Αθανασιάδης,  Ανδρέας  Βενιανάκης, Δημήτρης Δεσποινούδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Καίτη Παπαναούμ, Αλέκα Τσιρώνη και Γιάννης Χαυλίδης.

Η έκθεση είναι μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Με την υποστήριξη των τοπικών φορέων.

Οργάνωση: Γκαλερί Παπατζίκου – Βέροια