Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Βιβλίο: Ντζεμπέλ - Ζιλ Βενσάν
Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 10:24
Βιβλίο: Ντζεμπέλ - Ζιλ Βενσάν

Όταν η αστυνομική πλοκή μπλέκει στα πόδια της ιστορία και πολιτική, δράση και αντίδραση, διάλογο και αντίλογο τότε το αποτέλεσμα έχει το ενδιαφέρον του. Γιατί ακόμα και το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει ανάγκη επιτακτική εκτός από φαντασία την αληθινή διάσταση της ζωής , οφείλει για να έχει ουσία και νόημα να μπλεχτεί στα δίχτυα των ανθρώπων και των στιγμών τους όπως το ψάρι πιάνεται στο παραγάδι.


Ο Βενσάν με το Ντζεμπέλ δεν αποσκοπεί απλά στην διαλεύκανση ενός ειδεχθούς εγκλήματος, δεν εξαντλεί την έμπνευση του στο κυνήγι των δολοφόνων όπως είναι η μόδα των σύγχρονων συγγραφέων του είδους, γιατί για αυτόν το μυθιστόρημα είναι ο καθρέφτης του. Εκείνος επιλέγει να εισχωρήσει βαθιά με την στολή ενός δύτη στα ιστορικά δεδομένα μίας άλλης εποχής, να αναζητήσει πηγές, να δώσει φως σε γεγονότα που ανήκουν στο παρελθόν και καίνε σαν φωτιά. Με φροντίδα λοιπόν οικοδομεί ένα νουάρ μυθιστόρημα που μοιάζει συμπαγές, άρτιο, ανθρώπινο και πάνω από όλα τίμιο. Γιατί η τιμιότητα είναι κάτι που λείπει από την σημερινή εποχή!


Πρόκειται για μία ιστορία δράσης που μας πηγαίνει πίσω στην Αλγερία της δεκαετίας του '60 όταν ο πόλεμος μεταξύ Γάλλων εποίκων και Αλγερινών μαινόταν με σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα κοστίζοντας την ζωή χιλιάδων στρατιωτών αλλά και πολλών αμάχων για ένα πουκάμισο αδειανό για μίαν Ελένη για να θυμηθούμε και τους στίχους του Σεφέρη. Η αποικιοκρατία φλέγον ζήτημα της εποχής κατέστη υπεύθυνο και μάτωσε την ιστορία των χρόνων που θα ακολουθούσαν. Ο Βενσάν επικεντρώνεται με έντονο ζήλο στην ανάμνηση των όσων συνέβησαν εκείνη την τραγική περίοδο εντάσσοντας μία αφήγηση που εντείνει την δραματικότητα των γεγονότων χωρίς να καταντά μελόδραμα. Η αυτοκτονία ενός στρατιώτη, του Αντουάν Μπερτιέ που πιέστηκε να σκοτώσει εχθρούς για να μην γυρίσει στην πατρίδα "ντροπιασμένος" αφήνει ανεξίτηλα σημάδια για την φιλοσοφία της βιαιότητας και της ντροπής που διακατείχε ολόκληρες γενιές στρατιωτών σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης. Μάχες, οδοφράγματα, μία Αφρική ανέκαθεν φλεγόμενη και μία Μέση Ανατολή υπό την επήρεια του μίσους και της μισαλλοδοξίας.


Ο Βενσάν έρχεται με δαιμόνιο λαγού να ξετρυπώσει και το μαστίγιο και το καρότο. Η αυτοκτονία του Μπερτιέ μήπως ήταν το αποτέλεσμα τύψεων για μία απονενοημένη πράξη που συνέβη για να εξιλεωθεί μπροστά στα μάτια των άλλων? Ποιο το τίμημα για ένα νεαρό παιδί που δεν φταίει αλλά εις το όνομα μίας παράλογης σταυροφορίας βάφει άνευ λόγου και αιτίας τα ίδια του τα χέρια με το αίμα του πολέμου? Δεν έχει καμία σημασία ποιος πυροβολείται, σημασία έχει πως πυροβολείται η ίδια η συνείδηση και αυτή για να κοιμηθεί πρέπει να ησυχάσει και να αναπαυθεί εν ειρήνη. Αυτήν την σκοτεινή υπόθεση επιχειρεί να διαλευκάνει υπό τις οδηγίες της αδερφής του Μπερτιέ ο αστυνόμος Τουρέν που έχει αναλάβει με ζήλο την υπόθεση εξιχνίασης της αποτρόπαιης αυτής πράξης. Σαν ένας Ιντιάνα Τζόουνς και με κίνδυνο της ζωής του όπως επιβάλλουν πάντα οι συνθήκες μίας τέτοιας συγκυρίας βαλτώνει στον βρώμικο κόσμο των αναμνήσεων και γίνεται μάρτυρας μιας σειράς δολοφονιών από έναν άνθρωπο-δολοφόνο που επιθυμεί την αποσιώπηση και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Μπερτιέ για να μην γίνει η προβολή ενός άνομου και άδικου παρελθόντος. Σκοτεινά μονοπάτια, αμαρτωλές συναντήσεις, ανειλικρινείς συνδιαλλαγές, όλα αυτά συνθέτουν το μωσαϊκό μίας πορείας ερευνών του Τουρέν που σκοντάφτει σε υφάλους για να ξανασηκωθεί και να ξανακυλιστεί στον βούρκο της αμφιβολίας.


Η επιτυχία του εγχειρήματος του Βενσάν έγκειται στην διάθεσή του να ακτινογραφήσει το πρόσωπο του αστυνόμου όπως ακριβώς θα έπραττε ο ψυχολόγος με τον ασθενή του για να τον βοηθήσει να ξεριζώσει το κεντρί που τον βασανίζει. Ο Τουρέν είναι ένας άνθρωπος ανήσυχος, έξυπνος, πολυμήχανος αλλά και ευαίσθητος. Είναι ένας μικρός ήρωας που προσπαθεί να σώσει και να σωθεί, να αποκαλύψει και να διδαχθεί, ένας αστυνόμος που κάλλιστα θα μπορούσε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας για να επιλύσει μία δική μας υπόθεση. Αυτή η οικειότητα που χαρίζει στον αναγνώστη ο Βενσάν είναι που μετατρέπει το μυθιστόρημά του σε ένα παραμύθι που και αίσιο τέλος να μην έχει - και γιατί σώνει και καλά πρέπει να έχει - σε κάθε περίπτωση μοιράζεται με τον αναγνώστη την κάθε στιγμή αγωνίας, τον κάθε παλμό και τον χτύπο της καρδιάς του πρωταγωνιστή του όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την αϋπνία του και την ανακάλυψη νέων στοιχείων που μπορεί και να τον οδηγήσουν στο τέλος του τούνελ. Η ιστορία πάντα θα γράφεται, σημασία έχει να υπάρχουν άνθρωποι που υπό κάποια μορφή θα μας την προσφέρουν όσο περισσότερο ορθόδοξη και ζωντανή. 

 

"Οι πόλεμοι χωρίς όνομα αφήνουν περισσότερα τραύματα απ' τις συγκρούσεις που τολμάμε να ονοματίσουμε"


Το βιβλίο του Ζιλ Βενσάν, Ντζεμπέλ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Το βιβλίο των φανταστικών όντων - Χόρχε Λούις Μπόρχες: Κριτική βιβλίου
11.10.2016 09:59
Φανταστικά όντα στοιχειώνουν από γεννήσεως του κόσμου τις ανθρώπινες ζωές γιατί ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης και στο μεγαλείο της έχει ανάγκη να εκφράσει τις φοβίες του, τις απορίες του, τις σκέψεις του με τρόπο πολλές φορές παράλογο, μεταφυσικό και υπερβολικό.
Ρομάντσο και άλλα πεζά - Μαρία Πολυδούρη: Κριτική βιβλίου
26.09.2016 10:20
"Όσο πιο πολύ αγαπάμε και τόσο πιο πολύ άσκυφτοι γινόμαστε. Όσο πιο αληθινά αγαπάμε τόσο πιο ωραία υποφέρουμε" θα γράψει σε ύφος μελαγχολικό και ποιητικό η Μαρία Πολυδούρη προς τον ποιητή Φίλιππο Κλεωνά.
Άρτουρ Σοπενχάουερ - Peter B. Lewis: Κριτική βιβλίου
16.09.2016 16:18
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο τα βιβλία φιλοσοφίας αποτελούν πόλο έλξης και πεδίο ανακάλυψης για πολλούς αναγνώστες που αναζητούν δρόμους διαφυγής και διεξόδους μέσω αυτών.
Ο Άποικος της Μάλατα - Τζόζεφ Κόνραντ: Κριτική βιβλίου
12.09.2016 10:10
Αν μπορούσε κάποιος να αποδώσει ζωγραφικά τα έργα του Κόνραντ και κυρίως το παρόν, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ίδια την πολυτάραχη του ζωή του Κόνραντ λόγω των διαφόρων ταξιδιών του, σίγουρα θα επέλεγε έναν πίνακα του επίσης πολυταξιδεμένου Γκωγκέν.
Τρόποι να γυρίζεις σπίτι - Alejandro Zambra: Κριτική βιβλίου
08.09.2016 10:27
"Πάντα πίστευα πως δεν είχα αληθινές αναμνήσεις απ'τα παιδικά μου χρόνια͘ πως η ιστορία μου χωράει σε λίγες γραμμές͘ ίσως και σε μία σελίδα με μεγάλα γράμματα" αναφέρει κάπου ο Χιλιανός συγγραφέας Alejandro Zambra.
Η μπλε κιθάρα - Τζων Μπάνβιλ: Κριτική βιβλίου
05.09.2016 10:22
Είναι κοινά αποδεκτό και αναμφίβολα διαδεδομένο πως ο Μπάνβιλ αποτελεί μία από εκείνες τις μορφές του λογοτεχνικού στερεώματος που κοσμούν τον κόσμο της γραφής.
Ανατολικά της Δύσης - Μίροσλαβ Πένκοφ: Κριτική βιβλίου
22.08.2016 10:07
Κάπου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ιστορίες του Πένκοφ ποτίζονται με τις αφηγήσεις ανθρώπων δεμένων με την πατρίδα τους, την Βουλγαρία και καταθέτουν με κάθε δυνατό τρόπο τους δεσμούς που ποτέ δεν ξέχασαν, τις συγκινήσεις που ποτέ δεν λησμόνησαν, τα δάκρυα που έχυσαν και τις δυσκολίες που πέρασαν.
Γράφοντας σε μία ξένη γλώσσα - Etel Adnan: Κριτική βιβλίου
16.08.2016 10:29
"Ένας ποιητής είναι πάνω από όλα η ανθρώπινη φύση στην πιο αγνή της κατάσταση. Να γιατί ένας ποιητής είναι τόσο ανθρώπινος όπως μία γάτα είναι μια γάτα ή μια κερασιά κερασιά" θα μας πει η ποιήτρια Adnan αφηγούμενη την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και τη ζωή της αλλάζοντας πατρίδες και γλώσσες καθώς μετακινείται σε διάφορα μέρη του κόσμου άλλοτε εκούσια και άλλοτε ακούσια.