Το Μουσικό Χωριό διοργανώνει μία σειρά μουσικών εργαστηρίων με θέμα Λαϊκός Πολιτισμός – Βαλκάνια, από τις 26 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου 2014.

Πρόκειται για τα εργαστήρια:

– G String of Pythagoras
Η 1η Balkan Brass και New Orleans Band του Αγίου Λαυρεντίου!
Hayden Chisholm

– Εργαστήριο Βαλκανικής Μουσικής για οργανικά σύνολα
Δήμος Βουγιούκας

– Lost_Anthropology
Από τη Λαϊκή Παράδοση στη Σύγχρονη Ελεύθερη Φόρμα
Κώστας Θεοδώρου

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

G String of Pythagoras – Η 1η Balkan Brass και New Orleans Band του Αγίου Λαυρεντίου!
Συντονισμός: Hayden Chisholm

Κατά τα 9 χρόνια παρουσίας του εργαστηρίου αυτού στο Μουσικό Χωριό, ο Hayden Chisholm έχει προσελκύσει δεκάδες σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς, διευρύνοντας κάθε σύγχρονο μουσικό στιλ που αφορά στην τέχνη των πνευστών οργάνων.

Πρώτο συστατικό της ομάδας αυτής είναι ότι εστιάζει στην ανάπτυξη της φυσικής μουσικότητας των μελών της, ειδικά της μουσικότητας αυτής που συχνά δεν καλλιεργείται στην θεσμική μουσική εκπαίδευση, ακόμη και σε αυτήν του εξωτερικού. Αυτήν συνίσταται στην αίσθηση του φυσικού κουρδίσματος, την αναπνοή, τις νοητικές και σωματικές δεξιότητες και γενικότερα κάθε τι που εισαγάγει το μουσικό στην σύνδεση της «εσωτερικής φωνής» με το όργανο.

Το εργαστήριο, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, συνδυάζει την αρχαία γνώση που αναβλύζει από τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα με τις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές των χάλκινων πνευστών.

Το δεύτερο – και διασκεδαστικότερο – μέρος της δουλειάς του εργαστηρίου αυτού εστιάζει στη μουσική πράξη του οργανικού συνόλου, επάνω στη βαλκανική μπάντα χάλκινων και στο ιδίωμα της New Orleans Band. Από την εποχή που μετακινήθηκε στη Σερβία, ο Hayden έχει εντρυφήσει στις βαλκανικές οργανικές φόρμες και δεν βλέπει την ώρα να μεταδώσει τις γνώσεις του παρουσιάζοντας μία σειρά από ειδικά ενορχηστρωμένες συνθέσεις, τόσο για πνευστούς όσο και για κάθε οργανοπαίκτη. Παράλληλα, η μπάντα θα εργαστεί επάνω σε κλασικά κομμάτια της Νέας Ορλεάνης, τα οποία αποτελούν και τις ρίζες της τζαζ μουσικής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εξαιρετικό εργαλεία για αυτοσχεδιασμό.

Σε αυτήν την παράδοξη αλλά ενδιαφέρουσα διαδρομή η ομάδα, όπως κάθε χρόνο, θα αποκτήσει συνείδηση δεμένης μπάντας, θα ταξιδέψει σε διαφορετικά στιλ και φόρμες και, βέβαια, θα το ευχαριστηθεί πολύ!    

To εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους εκτελεστές πνευστών, όλων των επιπέδων. Οι συμμετέχοντες που παίζουν τούμπα ή βαρύτονο πνευστό θα έχουν 50% έκπτωση στην εισφορά τους!

Περισσότερα για τον Hayden:
www.haydenchisholm.net
www.softspeakers.com/saxo

Εργαστήριο Βαλκανικής Μουσικής για οργανικά σύνολα
Συντονισμός: Δήμος Βουγιούκας

Διάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 19.00

Φέτος, ο Δήμος Βουγιούκας θα συντονίσει ένα μουσικό σύνολο ανοικτό όχι μόνο σε ακορντεονίστες αλλά και σε όλα τα μουσικά όργανα, επάνω στις εξής θεματικές:

– τα βαλκανικά μουσικά ιδιώματα
– η τσιγγάνικη μουσική στο χώρο των Βαλκανίων
– κοινά στοιχεία ανάμεσα σε ελληνικούς σκοπούς της Θράκης & Μακεδονίας και σε οργανικούς σκοπούς των Βαλκανίων.
– ο αυτοσχεδιασμός στη βαλκανική μουσική.
– μουσικά σύνολα

Μέσα από τα κομμάτια που θα παιχτούν και τις επεξεργασίες τους θα εντρυφήσουμε στην άρθρωση και την απόδοση του μελισματικού χαρακτήρα της μουσικής αυτής.

Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους μουσικούς, ωστόσο ο Δήμος θα αφιερώσει ξεχωριστό χρόνο στους εκτελεστές ακορντεόν.

Lost_Anthropology – Από τη Λαϊκή Παράδοση στη Σύγχρονη Ελεύθερη Φόρμα
Συντονισμός: Κώστας Θεοδώρου

Διάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 19.00

Το Μουσικό Χωριό έχει τη χαρά να φιλοξενεί, για πρώτη χρονιά, μία από τις ποιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης βαλκανικής (και όχι μόνο) σκηνής.

Ο Κώστας Θεοδώρου, συνθέτης, πολυοργανίστας και παραγωγός, μας καλεί σε ένα εργαστήρι δημιουργικής συνεύρεσης και καλλιτεχνικής συμβίωσης, εντός – εκτός ορίων.  

Αφετηρία του εργαστηρίου αποτελεί η πρόσφατη εργασία του με τίτλο Lost_Anthropology, η οποία και περιοδεύει κατά το τελευταίο διάστημα σε πλήθος μουσικών διοργανώσεων, φέρνοντας κοντά κορυφαίους μουσικούς τόσο από το χώρο της βαλκανικής σκηνής όσο και της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.  

Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε μουσικούς όλων των κατευθύνσεων, χορευτές, visual artists και σε κάθε καλλιτέχνη που επιθυμεί να έρθει σε στενή επαφή με την μουσικοποιητική τέχνη του φιλοξενούμενου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι συμμετέχοντες θα προετοιμαστούν για μια πολυδιάστατη παρουσίαση του έργου σε μορφή παράστασης.

Περισσότερα: www.kostastheodorou.com