Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φίλιππος Πλιάτσικας: Υπάρχει και μία πλευρά της Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό

Φίλιππος Πλιάτσικας: Υπάρχει και μία πλευρά της Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από το 1989 μέχρι σήμερα μας ταξιδεύει σε μαγικούς μουσικούς προορισμούς με τα τραγούδια του, από την συλλογή των Πυξ Λαξ αλλά και από την προσωπική του δισκογραφία . Τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφόρησε το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο «Η Άλλη Πλευρά του Μπλέ», ενώ συνεχίζει την ήδη επιτυχημένη ευρωπαϊκή του περιοδεία “The Other Side Of Greece” φιλοξενώντας καλλιτέχνες διεθνούς φήμης στη σκηνή .

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 θα βρεθεί στο Ηρώδειο , για μία ιδιαίτερη και πολυσυλλεκτική συναυλία , μαζί με την 60μελή Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, με στόχο να παρουσιάσει την “Άλλη Πλευρά της Ελλάδας”, «μιας Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό».

 

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία και την σύμπραξη του με την σύμπραξή του με τη Φιλαρμονική της Πράγας –που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Τσεχία- ο αγαπημένος τραγουδοποιός απάντησε στις ερωτήσεις μας.

 

Το ταξίδι συνεχίζεται και η φλόγα δεν θα σβήσει

 

‘Ημασταν στο Λυκαβηττό, στο Ολυμπιακό Στάδιο , στο Gazi Live…και θα είμαστε και στο Ηρώδειο!

 

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

 

Culturenow.gr: Μετά από 25 χρόνια στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, πως θα περιγράφατε μέσα σε λίγες φράσεις την μουσική σας διαδρομή;

 

Φίλιππος Πλιάτσικας: Γενναιόδωρη, ζωογόνα, απαραίτητη, θεραπευτική…

 

Cul. N.: Ως καλλιτέχνης που ζει από την τέχνη του πως αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας;

 

Φ. Π.: Υποθέτω με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι. Άλλες φορές με υπομονή άλλες με οργή κι άλλες με αισιοδοξία

 

Cul. N.: Πέρα από την Ελλάδα της κρίσης υπάρχει –ευτυχώς!- και «Η άλλη πλευρά», αυτή του πολιτισμού και της τέχνης. Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε με την ιδιαίτερη μουσική παράσταση “The Other Side of Greece”, που έχει ήδη ταξιδέψει σε Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;

 

Φ. Π.: Την εικόνα μιας Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό και ευτυχώς η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πιο μεγάλη κι απ’ αυτό που περιμέναμε.

 

Cul. N.: Στις 13 Σεπτεμβρίου κάνετε μία στάση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για να παρουσιάσετε μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας την “Άλλη πλευρά της Ελλάδας” κάτω από την σκιά της Ακρόπολης. Πως προέκυψε η ιδέα για την σύμπραξη με μία συμφωνική ορχήστρα , και μάλιστα από τις σημαντικότερες του κόσμου;

 

Φ. Π.: Μέσα από τα ταξίδια μας στον κόσμο άνοιξαν οι ορίζοντες για πολύ σημαντικές συνεργασίες . Μια από αυτές είναι και η σύμπραξη με αυτή την πολύ σημαντική ορχήστρα. Υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω, αν σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας με αυτή την παρατεταμένη εφηβική εσωστρέφεια που μας τυραννάει πολλές δεκαετίες τώρα.

 

Cul. N.: Με ποιο τρόπο συνδυάζονται οι διάφορες μορφές τέχνης, το παλιό με το καινούριο, οι ροκ μελωδίες με το ηχόχρωμα μιας συμφωνικής ορχήστρας, σε αυτή την παράσταση;

 

Φ. Π.: Με πολύ δουλειά που γίνεται εδώ και μήνες μεταξύ πολλών συντελεστών της παράστασης. Μεταξύ άλλων του μαέστρου Friedeman Riehle, του ενορχηστρωτή Θοδωρή Καλατζάκου, του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού και πολλών άλλων.

 

Cul. N.: Επί σκηνής θα βρεθούν και οι: Μπάμπης Στόκας, Liset Alea, Αιμίλιος Χειλάκης. Ποιο είναι το στίγμα που δίνει ο καθένας σε αυτή την πολυσυλλεκτική συναυλία, που έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα;   

 

Φ. Π.: Είναι αγαπημένοι μου φίλοι και συνεργάτες που συμμετείχαν και σε αρκετές παραστάσεις και εκτός συνόρων. Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους πολύ απλά θα ήταν μια άλλη παράσταση…

Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε μέσα από αυτό την Κιβωτό του Κόσμου γιατί εκεί ο πατέρας Αντώνιος και οι συνεργάτες του κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά για την οποία έχω προσωπική άποψη.

 

Cul. N.: Βοήθα κάτι να αλλάξει, γιατί μόνος δεν μπορώ

Να διαλύσει ή να φτιάξει, τον κόσμο αυτόν εγώ τον μισώ

…μας τραγουδούσατε το 1990 με τους Πυξ Λάξ.. Η συλλογικότητα είναι ένας τρόπος να αλλάξει αυτός ο κόσμος;

 

Φ. Π.: Η συλλογικότητα σίγουρα αλλά και η ατομική ευθύνη επίσης. Αν είναι κάτι να αλλάξει μόνο από ατομικά μονοπάτια θα ξεκινήσει για να καταλήξει σε ομαδικά.

 

Cul. N.: Δισκογραφικά, μετά το Προσοχή στο Κενό περάσαμε στην Άλλη Πλευρά του Μπλε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο τελευταίος μουσικός κύκλος είναι ένα παράθυρο αισιοδοξίας, μία ακτίνα φωτός στο βάθος του τούνελ;

 

Φ. Π.: Απερίφραστα και σαφώς ναι.

 

Cul. N.: Που σας πηγαίνουν τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι θα θέλατε να σας φέρει η επόμενη μουσική «ζαριά»;

 

Φ. Π.: Μ’ αρέσει το ρίσκο. Πάντα μου άρεσε. Γι’ αυτό όταν κάνω σχέδια για το μέλλον ξέρω ότι μπορεί να ξυπνήσω ένα πρωί να τα σκίσω όλα και να ακολουθήσω μια δυνατή παρόρμηση προς τελείως άλλη κατεύθυνση. Έμαθα με τα χρόνια να σέβομαι αυτές τις ενστικτώδεις ανάγκες μου.

 

Cul. N.: Το χειμώνα, όσοι βρέθηκαν στο Γκάζι Live –μεταξύ τους και εγώ- ταξίδεψαν στο βάθος του χρόνου και «συνάντησαν» την Μελίνα Μερκούρη , τον Χατζηδάκι, τον Ξυλούρη, τον Μητροπάνο, τον Παπάζογλου, τον Ξυδούς (τον δικό σας Μάνο)… Θα θέλατε να κλείσουμε με έναν στίχο- φόρο τιμής σε όλους αυτούς που «φεύγοντας» άφησαν πίσω τους ένα βαρύ φορτίο αλλά και ένα μεγάλο κενό;

 

Φ. Π.: Αυτό πού εκπροσωπούσαν όλοι αυτοί η άνθρωποι ήταν μια βαθιά αγάπη για την ζωή την οποία ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο  σεβάστηκε και τίμησε εξυμνώντας την μέσα απ’ την τέχνη του. Γι αυτό επιτρέψτε μου να αφιερώσω ένα στίχο του Μάνου και να κλείσω με αυτόν “Ζήσε μονάχα τη στιγμή και άσε το μετά. Ένα σωσίβιο η ζωή που ξεφουσκώνει αργά…”

 

 

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας θα παρουσιάσυν τη μουσική παράσταση “The Other Side of Greece” το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο .

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Vassilikos: Η τέχνη είναι μετουσιωτική δύναμη και χρειάζεται ζόρια για να παραχθεί
26.01.2017 17:07
Οι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, η επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι, οι Beatles, οι εξαιρετικές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής του χρυσού δίσκου Vintage, o Leonard Cohen αλλά και ο Τσιτσάνης, μέσα από την φρέσκια ματιά και τη μοναδική χροιά του γίνονται ένα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο λόγος για τον πολυτάλαντο Vassiliko, μουσικό, συνθέτη και στιχουργό που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο ως μέλος των Raining Pleasure όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανέβει στο main stage του gazarte -που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια- για δύο μοναδικές unplugged εμφανίσεις στις 27 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.