Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Φίλιππος Πλιάτσικας: Υπάρχει και μία πλευρά της Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό

Φίλιππος Πλιάτσικας: Υπάρχει και μία πλευρά της Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από το 1989 μέχρι σήμερα μας ταξιδεύει σε μαγικούς μουσικούς προορισμούς με τα τραγούδια του, από την συλλογή των Πυξ Λαξ αλλά και από την προσωπική του δισκογραφία . Τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφόρησε το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο «Η Άλλη Πλευρά του Μπλέ», ενώ συνεχίζει την ήδη επιτυχημένη ευρωπαϊκή του περιοδεία “The Other Side Of Greece” φιλοξενώντας καλλιτέχνες διεθνούς φήμης στη σκηνή .

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 θα βρεθεί στο Ηρώδειο , για μία ιδιαίτερη και πολυσυλλεκτική συναυλία , μαζί με την 60μελή Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, με στόχο να παρουσιάσει την “Άλλη Πλευρά της Ελλάδας”, «μιας Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό».

 

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία και την σύμπραξη του με την σύμπραξή του με τη Φιλαρμονική της Πράγας –που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Τσεχία- ο αγαπημένος τραγουδοποιός απάντησε στις ερωτήσεις μας.

 

Το ταξίδι συνεχίζεται και η φλόγα δεν θα σβήσει

 

‘Ημασταν στο Λυκαβηττό, στο Ολυμπιακό Στάδιο , στο Gazi Live…και θα είμαστε και στο Ηρώδειο!

 

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

 

Culturenow.gr: Μετά από 25 χρόνια στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, πως θα περιγράφατε μέσα σε λίγες φράσεις την μουσική σας διαδρομή;

 

Φίλιππος Πλιάτσικας: Γενναιόδωρη, ζωογόνα, απαραίτητη, θεραπευτική…

 

Cul. N.: Ως καλλιτέχνης που ζει από την τέχνη του πως αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας;

 

Φ. Π.: Υποθέτω με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι. Άλλες φορές με υπομονή άλλες με οργή κι άλλες με αισιοδοξία

 

Cul. N.: Πέρα από την Ελλάδα της κρίσης υπάρχει –ευτυχώς!- και «Η άλλη πλευρά», αυτή του πολιτισμού και της τέχνης. Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε με την ιδιαίτερη μουσική παράσταση “The Other Side of Greece”, που έχει ήδη ταξιδέψει σε Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;

 

Φ. Π.: Την εικόνα μιας Ελλάδας που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό και ευτυχώς η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πιο μεγάλη κι απ’ αυτό που περιμέναμε.

 

Cul. N.: Στις 13 Σεπτεμβρίου κάνετε μία στάση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για να παρουσιάσετε μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας την “Άλλη πλευρά της Ελλάδας” κάτω από την σκιά της Ακρόπολης. Πως προέκυψε η ιδέα για την σύμπραξη με μία συμφωνική ορχήστρα , και μάλιστα από τις σημαντικότερες του κόσμου;

 

Φ. Π.: Μέσα από τα ταξίδια μας στον κόσμο άνοιξαν οι ορίζοντες για πολύ σημαντικές συνεργασίες . Μια από αυτές είναι και η σύμπραξη με αυτή την πολύ σημαντική ορχήστρα. Υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω, αν σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας με αυτή την παρατεταμένη εφηβική εσωστρέφεια που μας τυραννάει πολλές δεκαετίες τώρα.

 

Cul. N.: Με ποιο τρόπο συνδυάζονται οι διάφορες μορφές τέχνης, το παλιό με το καινούριο, οι ροκ μελωδίες με το ηχόχρωμα μιας συμφωνικής ορχήστρας, σε αυτή την παράσταση;

 

Φ. Π.: Με πολύ δουλειά που γίνεται εδώ και μήνες μεταξύ πολλών συντελεστών της παράστασης. Μεταξύ άλλων του μαέστρου Friedeman Riehle, του ενορχηστρωτή Θοδωρή Καλατζάκου, του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού και πολλών άλλων.

 

Cul. N.: Επί σκηνής θα βρεθούν και οι: Μπάμπης Στόκας, Liset Alea, Αιμίλιος Χειλάκης. Ποιο είναι το στίγμα που δίνει ο καθένας σε αυτή την πολυσυλλεκτική συναυλία, που έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα;   

 

Φ. Π.: Είναι αγαπημένοι μου φίλοι και συνεργάτες που συμμετείχαν και σε αρκετές παραστάσεις και εκτός συνόρων. Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους πολύ απλά θα ήταν μια άλλη παράσταση…

Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε μέσα από αυτό την Κιβωτό του Κόσμου γιατί εκεί ο πατέρας Αντώνιος και οι συνεργάτες του κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά για την οποία έχω προσωπική άποψη.

 

Cul. N.: Βοήθα κάτι να αλλάξει, γιατί μόνος δεν μπορώ

Να διαλύσει ή να φτιάξει, τον κόσμο αυτόν εγώ τον μισώ

…μας τραγουδούσατε το 1990 με τους Πυξ Λάξ.. Η συλλογικότητα είναι ένας τρόπος να αλλάξει αυτός ο κόσμος;

 

Φ. Π.: Η συλλογικότητα σίγουρα αλλά και η ατομική ευθύνη επίσης. Αν είναι κάτι να αλλάξει μόνο από ατομικά μονοπάτια θα ξεκινήσει για να καταλήξει σε ομαδικά.

 

Cul. N.: Δισκογραφικά, μετά το Προσοχή στο Κενό περάσαμε στην Άλλη Πλευρά του Μπλε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο τελευταίος μουσικός κύκλος είναι ένα παράθυρο αισιοδοξίας, μία ακτίνα φωτός στο βάθος του τούνελ;

 

Φ. Π.: Απερίφραστα και σαφώς ναι.

 

Cul. N.: Που σας πηγαίνουν τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι θα θέλατε να σας φέρει η επόμενη μουσική «ζαριά»;

 

Φ. Π.: Μ’ αρέσει το ρίσκο. Πάντα μου άρεσε. Γι’ αυτό όταν κάνω σχέδια για το μέλλον ξέρω ότι μπορεί να ξυπνήσω ένα πρωί να τα σκίσω όλα και να ακολουθήσω μια δυνατή παρόρμηση προς τελείως άλλη κατεύθυνση. Έμαθα με τα χρόνια να σέβομαι αυτές τις ενστικτώδεις ανάγκες μου.

 

Cul. N.: Το χειμώνα, όσοι βρέθηκαν στο Γκάζι Live –μεταξύ τους και εγώ- ταξίδεψαν στο βάθος του χρόνου και «συνάντησαν» την Μελίνα Μερκούρη , τον Χατζηδάκι, τον Ξυλούρη, τον Μητροπάνο, τον Παπάζογλου, τον Ξυδούς (τον δικό σας Μάνο)… Θα θέλατε να κλείσουμε με έναν στίχο- φόρο τιμής σε όλους αυτούς που «φεύγοντας» άφησαν πίσω τους ένα βαρύ φορτίο αλλά και ένα μεγάλο κενό;

 

Φ. Π.: Αυτό πού εκπροσωπούσαν όλοι αυτοί η άνθρωποι ήταν μια βαθιά αγάπη για την ζωή την οποία ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο  σεβάστηκε και τίμησε εξυμνώντας την μέσα απ’ την τέχνη του. Γι αυτό επιτρέψτε μου να αφιερώσω ένα στίχο του Μάνου και να κλείσω με αυτόν “Ζήσε μονάχα τη στιγμή και άσε το μετά. Ένα σωσίβιο η ζωή που ξεφουσκώνει αργά…”

 

 

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας θα παρουσιάσυν τη μουσική παράσταση “The Other Side of Greece” το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο .

Σχετικές ειδήσεις
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.
Φίλιππος Πλιάτσικας, Εκείνος & Εκείνος, Μπλε: Για το «Rock της Δυτικής Όχθης»!
19.02.2016 10:52
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει αποδείξει πως αγαπάει τα μουσικά ταξίδια, τα τραγούδια και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στην 30χρονη καλλιτεχνική διαδρομή του. Αυτή τη φορά λοιπόν μας προσκαλεί σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι, στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, με συνεπιβάτες δύο απ’ τα σημαντικότερα συγκροτήματα της μεγάλης μουσικής οικογένειας που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος.
Παυλέας (JazzMatazz): Πίστη στα χέρια και στο μυαλό μας, αυτά τα φτιάχνουν όλα!
26.01.2016 12:37
Στήνουν πάντα ένα εκρηκτικό λαϊκό-swing-jazz πανηγύρι στις εμφανίσεις τους, τα όργανα παίρνουν φωτιά, ενώ κλισέ και σοβαροφάνειες δε χωράνε. Ο λόγος φυσικά για τους ταλαντούχους JazzMatazz, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στην σκηνή του ΙΛΙΟΝ plus με τους αγαπημένους The Swingin' Cats δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα δεκατεσσάρων μουσικών και μαζί με χορευτές από την ομάδα χορού Athens Boogies, ετοιμάζονται να μας ταρακουνήσουν για τα καλά σε ακόμα ένα "So Swing Party", που θα μείνει σε όλους αξέχαστο! Ενόψει της επικείμενης εμφάνισής τους, είχαμε την ευκαιρία να τους «ανακρίνουμε», με τον Παυλέα –ή κατά κόσμον Παύλο Κατσιβέλη- να απαντά στις ερωτήσεις μας με χιούμορ, αυτοσαρκασμό αλλά και ξεκάθαρη σκέψη.