Ήρθε επιτέλους ο Αύγουστος! Οι άδειες ξεκινούν, βαλίτσες ετοιμάζονται, τα καράβια αναχωρούν ασφυκτικά γεμάτα από τα λιμάνια, για κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς. Επειδή όμως και οι διακοπές χρειάζονται λίγο… θέατρο, ακολουθούν παρακάτω μερικές προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις που «ταξιδεύουν» σε όλη την Ελλάδα και «προσγειώνονται» στα πανέμορφα ελληνικά νησιά μας, σε κορυφαίες φεστιβαλικές διοργανώσεις της περιφέρειας και… όχι μόνο!


Πέρσες, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Νικαίτη Κοντούρη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2014 τους «Πέρσες», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η σκηνοθέτις, μετά τις Τρωάδες , σκηνοθετεί και πάλι μία αντιπολεμική τραγωδία, αυτή τη φορά μόνο με άνδρες ηθοποιούς και με πρωταγωνιστές τους: Γιάννη Φέρτη, Άκη Σακελλαρίου και Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

Ramona travel / η γη της καλοσύνης, bijoux de kant – Γιάννης Σκουρλέτης

H “Ramona travel / η γη της καλοσύνης”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, κάνει «Κύκλο στις Κυκλάδες», στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας που διοργάνωσε η bijoux de kant. Το εξαιρετικό κάστ αποτελείται από τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρη Μοθωναίο, Κρις Ραντάνοφ.

Τρωάδες – Θέμης Μουμουλίδης

Η “5η Εποχή Τέχνης” σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζουν το φετινό καλοκαίρι το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση, μια μεταφορά στο παγκόσμιο «σήμερα», στις συνέπειες των πολέμων, της οικονομικής κρίσης και των απολυταρχικών καθεστώτων… Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ιωάννα Παππά, Ζέτα Δούκα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Λένα Παπαληγούρα , Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν), Ίρις Μάρα.

Κατάδικός μου με την Ελένη Ράντου – Γιώργος Παλούμπης

Η Ελένη Ράντου και ο «Κατάδικός μου», η μεγαλύτερη αθηναϊκή θεατρική επιτυχία των τελευταίων χρόνων, που κέρδισε το Βραβείο Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2012, περιοδεύει στα φεστιβάλ όλης της χώρας, για να επικοινωνήσει και με το “εκτός των τειχών” κοινό. Μαζί με την Ελένη Ράντου επι σκηνής οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και Μπάμπης Γιωτόπουλος. 

Βάτραχοι, Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Κακλέας

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 μία από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους «Βατράχους», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Τον πολυμελή θίασο απαρτίζουν οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης Φάνης Μουρατίδης, Πάνος Βλάχος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς,  Στέλιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Λάμπρος Κτεναβός, Μαρία Κωνσταντάκη, Εντυ Λαμέ, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας, Ειρήνη Μπούνταλη, Πάολα Μυλωνά, Αγορίτσα Οικονόμου , Αλεξάνδρα Ούστα, Εβελίνα Παπούλια, Σωκράτης Πατσίκας , Σοφία Παυλίδου, Ιβάν Σβιτάιλο, Αντώνης Στρούζας, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αγγελική Τρομπούκη, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Θεσμοφοριάζουσες, Ακροπόλ – Γιώργος Κιμούλης

Οι «Θεσμοφοριάζουσες», σε διασκευή του Γιώργου Κιμούλη & του Πιτσιρίκου, βασισμένη στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Δημήτρη Πιατά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, παρουσιάζονται από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ, σε 60 περίπου θέατρα και σχεδόν αντίστοιχους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα κατά το φετινό καλοκαίρι. Παίζουν ακόμα οι: Φαίη Ξυλά, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος και Χάρης Χιώτης, που πλαισιώνονται από 14μελή γυναικείο χορό.

Λυσιστράτη με την Μαρία Καβογιάννη – Τσέζαρις Γκραουζίνις

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η μεγαλοφυέστερη σύλληψη αντιπολεμικής κωμωδίας του παγκόσμιου θεάτρου, βάζει τα καλοκαιρινά της και αρχίζει περιοδεία σε σκηνοθεσία του ανατρεπτικού Τσέζαρις Γκραουζίνις με τη Μαρία Καβογιάννη στην πρώτη της εμφάνιση στον εμβληματικό ομώνυμο ρόλο. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καβογιάννη, Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Παπανικολάου, Θωμάς Γκαγκάς, Ελίνα Μάλαμα, Βασίλης Πουλάκος, Γεράσιμος Σκαφίδας

Παντρολογήματα – Γιάννης Μπέζος

Την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα» παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Γιάννης Μπέζος και η Ναταλία Τσαλίκη, τρία χρόνια μετά την τελευταία τους θεατρική συνεργασία και στην πρώτη τους συνάντηση επί σκηνής με τον Χρήστο Λούλη.


Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που “άνοιξε” την αυλαία του 1η Ιουνίου, αποχαιρετά το θεατρόφιλο κοινό με δύο τελευταίες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου:

Βάκχες, Θέατρο Δωματίου – Άντζελα Μπρούσκου (8 και 9 Αυγούστου)

Πέρσες, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Νικαίτη Κοντούρη (15 και 16 Αυγούστου)

Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ συνεχίζεται, μέχρι 27 Αυγούστου, η περιοδεία -σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα- της παράστασης «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.


Και εσείς όμως που θα παραμείνετε στην πρωτεύουσα υπάρχουν παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Ούτε γάτα… ούτε ζημιά στο θερινό Θέατρο Λαμπέτη

Η θρυλική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ούτε γάτα… ούτε ζημιά» παρουσιάζεται στο θερινό Θέατρο Λαμπέτη και υπόσχεται καλοκαιρινά βράδια με άφθονο γέλιο. Πρωταγωνιστούν:
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άβα Γαλανοπούλου, Μαρία Κατσανδρή και ο Κώστας Ευρυπιώτης. Μαζί τους οι: Γιώργος Κοψιδάς, Γιάννα Ζιάννη, Μένη Κωνσταντινίδου, Μάρκος Μπούγιας, Δανάη Μπάρκα.

Δεν θα με τρελάνεις εσύ εμένα!: στο θερινό θέατρο Αθηνά

Το θέατρο Αθηνά ανοίγει και πάλι την οροφή και τις πόρτες του και παρουσιάζει την κωμωδία των Παναγιώτη Καποδίστρια και Αργύρη Γιαμάλογλου «Δεν θα με τρελάνεις εσύ εμένα!», σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Ένα καστ ταλαντούχων κωμικών ηθοποιών (Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Πηνελόπη Πλάκα, Κώστας Αποστολάκης, Νίκη Λάμη, Ευτυχία Φαναριώτη και Ευτυχία Σιδέρη) μας μεταφέρει στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 και μας τρελαίνει… στο γέλιο…

Το Ημέρωμα της Στρίγγλας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στον Ελληνικό Κόσμο

Οι παραστάσεις στην καλοκαιρινή Αθήνα δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός! Φέτος, η εταιρία παραγωγής TEATRO, για όλο το καλοκαίρι, σπάει την παράδοση ζωντανεύοντας επί σκηνής ένα από τα πιο σπουδαία έργα της κλασικής δραματουργίας, “Το Ημέρωμα της Στρίγγλας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κυριολεκτικά κάτω από τ’ αστέρια, στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Kόσμος». Ερμηνεύουν: Κατερίνα Λέχου, Τάσος Ιορδανίδης, Σοφία Φαραζή, Αντίνοος Αλμπάνης, Άγγελος Μπούρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τερέζα Γριμάνη.

Καλό καλοκαίρι και εις το επανιδείν..

Θα επιστρέψουμε δυναμικά για μία νέα σαιζόν, γεμάτη Θέατρο!