Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, η Τυποβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη και οι εκδόσεις Καστανιώτη μας προσκαλούν στις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Χ. στο Νεώριο Μόρο την Δευτέρα 11 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου του Βινίτσιο Καποσέλα “Το τεφτέρι.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κάτια Σπερελάκη. Για το βιβλίο  θα μιλησει η Υπεύθυνη Διοργάνωσης των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ι.Ο.Χ. Κάλλια Σωτηράκη.

Η βραδια θα ολοκληρωθει μουσικα με τον Βινίτσιο Καποσέλα.

 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
 
Ο Βινίτσιο Καποσέλα διέσχισε τους δρόμους της Ελλάδας τη χρονιά της οικονομικής κατάρρευσης. Συνάντησε ό,τι απομένει από τους θρυλικούς ρεμπέτες στις ταβέρνες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, συλλαμβάνοντας οράματα, μέθη, μαγείες και ψευδαισθήσεις σ’ ένα μικρό σημειωματάριο, το «Τεφτέρι» του. Ο Καποσέλα διηγείται μια άγνωστη Ελλάδα, βασανισμένη και περήφανη, που ανακαλύπτει ξανά το ρεμπέτικο ως μουσική της κρίσης. Σελίδα τη σελίδα, το «Τεφτέρι» είναι η μεταγραφή των χρεών και των πιστώσεων που πρέπει να κάνουμε για να «μάθουμε το επάγγελμα της επιβίωσης». Ο κατάλογος των λογαριασμών με κόκκινο χρώμα, που όλοι έχουν με τη ζωή και το θάνατο. Γιατί, ήδη από την αρχαιότητα, ό,τι προέρχεται από την Ελλάδα είναι μέρος του παγκόσμιου, μας μιλά για τον άνθρωπο και το πεπρωμένο του, εκεί όπου γεννήθηκε. Όταν ξεπέρασε τις ανάγκες της ζωής και εφηύρε την τέχνη, τη γιορτή και το ΠΑΙΧΝΊΔΙ. Όταν σήκωσε το κεφάλι κι έγινε άνθρωπος.

Λιγα λόγια για τον συγγραφέα

Ιταλός τραγουδοποιός. Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Δεν πεθαίνουμε όλα τα πρωινά» (Feltrinelli 2004) και «Στην παρανομία». Ο «κ. Pall συναντά τον κ. Mall» μαζί με τον Βιντσέντζο Κοσταντίνο (Feltrinelli 2009). Έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα, και ανάμεσα στα μουσικά του έργα ιδιαίτερη θέση έχει ένας κύκλος τραγουδιών επηρεασμένων από το ρεμπέτικο. Τραγούδια του στα ελληνικά έχει τραγουδήσει και η Δήμητρα Γαλάνη.