Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τρεις μέρες με τη Maya Matilda Carroll στον Κινητήρα

Τρεις μέρες με τη Maya Matilda Carroll στον Κινητήρα

Η Maya Matilda Carroll είναι παλιά γνώριμη του Κινητήρα καθώς βρέθηκε 2 φορές ως καλεσμένη resident artist, το 2009 και το 2010. Στα πλαίσια μάλιστα του δεύτερου residency συνεργάστηκε με την Αντιγόνη Γύρα και παρουσίασε το σόλο «Gone» στο City Cabaret-British Council στη Σόφια, Βουλγαρία.


Επιστρέφει, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ενιαίας, παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πολιτικές πολέμου του καιρού μας, και προσφέρει αφιλοκερδώς για την ενίσχυση του στούντιο του Κινητήρα δύο σεμιναριακά μάθηματα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου όπου οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν το σώμα ως μέσο/ εργαλείο. Επιπλέον, στις 17 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει μια σόλο αυτοσχεδιαστική παράσταση πάνω στις ιδέες του εργαστηρίου «The instrument», το οποίο έχει ιδρύσει μαζί με τον Roy Carroll.


Το «The Instrument» είναι ένα εργαστήριο για όσους ασχολούνται με την κίνηση και το χορό αλλά και τους χορευτές που επιθυμούν να τελειοποιήσουν την ποιότητά τους στη διάρκεια μιας performance. Προσφέρει μια μεγάλη και πλούσια εξερεύνηση μέσα από τις αισθήσεις, τη διάρθρωση της κίνησης στο χώρο, το χρόνο και τη φαντασία. Η στάση «το σώμα ως μέσο» υποδηλώνει βαθιά αντίληψη και πειραματισμό. Παρατηρώντας το σώμα με τις ικανότητές του για απαλότητα και δύναμη, θα επιτρέψουμε στην πληθώρα συστημάτων του να μας καθοδηγήσουν και να δημιουργήσουν σε συγχρονισμό με το όραμά μας, την προοπτική και τη λογική μας. Αυτοσχεδιάζοντας με τη μορφή, το ρυθμό, την αφή και την αντήχηση, η ατομική και αυτο-στοχαστική εγρήγορση μεγαλώνει, είτε δουλεύοντας μόνος ή σε ζευγάρια. Τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στη σύνθεση σε πραγματικό χρόνο και την καθοδήγηση των συμμετεχόντων να αφουγκραστούν και να δεσμευτούν με την κατάστασή τους κατα τη διάρκεια μιας performance.


Η Maya Matilda Carroll είναι χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα με έδρα το Βερολίνο. Η ανεξάρτητη εργασία της ξεκίνησε το 2004 στο Ισραήλ και συνεχίζει στην Ευρώπη από το 2005 σε κρατικά θέατρα, ανεξάρτητους και εναλλακτικούς χώρους. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με BATSHEVA Company, Lara Barsacq, Arkadi Zeides, Sasha Waltz, Julyen Hamilton κ.ά. Το έργο της Maya εξελίσσεται από την ένταση και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ενώ προβληματίζεται με τις ριζικές ανθρώπινες συνθήκες και σχέσεις. Ήχοι, εικόνες, ποίηση και μουσική μιλούν μέσα από το σώμα και ανιχνεύουν λεπτομέρειες, κυνηγώντας την ομορφιά και την επιβίωση. Το 2011 η Maya εγκαινίασε το μέσο- μια καλλιτεχνική δομή για την ανεξάρτητη και συλλογική εργασία της με τον συνθέτη Roy Carroll. Ενώ δημιουργεί χορευτικά κομμάτια, έργα  και περιοδείες, η Μάγια οδηγεί ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια στο Βερολίνο και στο εξωτερικό, σε τακτική βάση. Η χορογραφική σύνθεση και γλώσσα της διερευνώνται συνεχώς και μοιράζονται στην τάξη της.


Ο Roy Carroll είναι συνθέτης και μουσικός. Γεννήθηκε στο Δουβλίνο και  ζει στο Βερολίνο, κάνοντας παραστάσεις, ηχογραφήσεις και συνθέσεις. Η τρέχουσα δουλειά του εξερευνά τη σωματικότητα της μουσικής μέσα από κινητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ υλικών, όπως αντικείμενα που παράγουν ήχο, το κινούμενο σώμα, η ακουστική χώρων ακόμα και η αστάθεια αντιλαμβάνεται ως δημιουργικό προνόμιο. Η συνθετική του δουλειά είναι παρόμοια εστιασμένη, αλλά με κάποιο έμφαση και στην επανάληψη . Ο Roy συνεργάζεται εκτενώς με τη Maya Matilda Carroll/ The Instrument από το 2006.


Η πρώτη δημιουργία τους ως ομάδα The instrument ήταν το Magic Valley το 2011, σε συνεργασία με τη Sandra Lolax (χορεύτρια) και την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Sarah Marguier. Το Magic Valley θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2014 στο Τελ Αβίβ και την Άκρα (με την υποστήριξη του Goethe Institute) και στη Σμύρνη, Τουρκία τον Απρίλιο του 2015.


Άλλα έργα της ομάδας έχουν πραγματοποιηθεί και περιοδεύσει στην Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ιρλανδία), τη Βραζιλία, τον Καναδά και το Ισραήλ. Τέλος, το έργο τους While House (2014) θα παρουσιαστεί στο Curtain -Up φεστιβάλ στο Τελ-Αβίβ το Νοέμβριο του 2014.

www.theinstrument.org

 

photo: Eleni Taxeri

Σχετικές ειδήσεις
 Η λίμνη των Κύκνων, από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής
30.01.2017 15:32
Η «Λίμνη των Κύκνων», ένα μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι. Ένα αριστούργημα του Ρομαντισμού που εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους του χορού σε όλο τον κόσμο, 140 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Μπολσόι, το 1877.
Εσύ, Εγώ, Εμείς: Συλλογική performance στον Κινητήρα
13.12.2016 13:32
Η Βρετανίδα χορογράφος και εικαστικός Florence Peake παρουσιάζει στις 6 Ιανουαρίου μια εναλλακτική πρόταση για τη συλλογική performance με τίτλο Εσύ, Εγώ, Εμείς στον Κινητήρα.
Η Λία Τσολάκη με το Flux στο Φεστιβάλ Αθηνών
11.07.2016 12:54
Η Λία Τσολάκη, χορεύτρια και χορογράφος, επιστρέφει στην σκηνή με τη διττή αυτή ιδιότητα, με τη νέα της δουλειά, Flux, στις 21 και 22 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016.
Documenting emptiness: Παρουσίαση Artistic Residency του Παναγιώτη Τοφή στο Ακροποδητί
23.05.2016 14:14
Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Artistic Residency του Κέντρου Χορού Ακροποδητί, σε μορφή χορογραφικού έργου με θέμα Documenting emptiness του Παναγιώτη Τοφή.
Τango en Εros στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.03.2016 11:08
Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, μετά την επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζονται 3 θεματικές ενότητες TANGO (μαθήματα, show, party)!