Στις 17 Αυγούστου 2014 το συγκρότημα έκπληξη της χρονιάς, οι Gadjo Dilo, που έχουν καταφέρει να συνδέσουν μουσικά τις πενιές του μπουζουκιού του Τσιτσάνη και του Χιώτη με εκείνες της gypsy swing κιθάρας του Django Reinhardt, έρχονται στο ζεστό συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη για ένα δυνατό live!

Ένα live στο οποίο αναβιώνουν μία άλλη εποχή, ανακαλύπτοντας μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της gypsy jazz τις μνήμες και τα αρώματα του τόπου μας, μεταδίδοντας την ομορφιά συνύπαρξης δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων («Μanouche de Grec») και γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και ζεστά χαμόγελα.

 
Οι … «τρελοί μπαλαμοί» (Gadjo Dilo) είναι οι:
Σωτήρης Πομώνης, κιθάρα
Κώστας Μητρόπουλος, κιθάρα
Νίκος Βλάχος, κοντραμπάσο
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης, ακορντεόν
και η
Ηλιάνα Τσαπατσάρη, φωνή
 
    
Το συγκρότημα Gadjo Dilo «παντρεύει» το γαλλικό τσιγγάνικο swing με την ελληνική μουσική παράδοση. Αποτελείται από μουσικούς με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και κοινής αγάπης για τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt και για την ελληνική λαϊκή μουσική των δεκαετιών του ’50 και ’60. Αυτό το ξεχωριστό μουσικό σχήμα ζωντανεύει τη manouche gipsy swing μουσική παράδοση μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt. H καλλιτεχνική και προσωπική πορεία αυτού του μοναδικού τσιγγάνου, που χαρακτηρίστηκε από πολύ νωρίς ως ιδιοφυΐα από όλους ανεξαιρέτως τους σύγχρονούς του αλλά και τους μεταγενέστερους σημαντικότερους εκπροσώπους της jazz, εμπνέει με τη φλόγα της περιπέτειας τους Gadjo Dilo.

Οι Gadjo Dilo, με αφετηρία αυτούς τους δύο μουσικούς πολιτισμούς, από τους οποίους αντλούν την έμπνευσή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξερευνούν και καταθέτουν τη δική τους ματιά, την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Manouche De Grec». Το album περιλαμβάνει 10 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών (όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη/ Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα/ X. Βασιλειάδη) επηρεασμένες από τη παραδοσιακή gypsy jazz (από ονόματα όπως Bireli Lagrene, Rosenberg Trio, Angelo Debare, Romane κ.α.) και δύο τραγούδια του Νίκου Βλάχου, μέλος τους συγκροτήματος.

Το συγκρότημα μεταφέρει στη σκηνή τη μαγεία και τη μοναδική ποιητικότητα της τσιγγάνικης jazz παράδοσης δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα ελληνικό στοιχείο, αναβιώνοντας έτσι μία άλλη εποχή, γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και “ζεστά χαμόγελα”. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το όνομα τους (Gadjo Dilo), το έχουν δανειστεί από την ομότιτλη ταινία του Tony Gadlief, που στα τσιγγάνικα σημαίνει «παλαβιάρης μπαλαμός»!

Σε όσους μάλιστα θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος της μουσικής, λένε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη μουσική που παίζουμε συμβάλλουμε στην ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε γύρω μας. Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι μεγαλύτερη από την εξοικείωση. Άλλωστε, η επιρροή αυτής της μουσικής στην ελληνική μουσική των δεκαετιών του ’50 και ’60 είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να είναι οικείο άκουσμα για μας τους Έλληνες».
 
Οι … “τρελοί μπαλαμοί” (Gadjo Dilo) ανακαλύπτουν μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της gypsy jazz τις μνήμες και τα αρώματα του τόπου μας, με οδηγό, πότε την αρμονία κάθε κομματιού που πραγματεύονται, ώστε να διασκευάσουν τη φόρμα του, και άλλοτε προσλαμβάνοντας διαφορετικά το στίχο και φωτίζοντάς τον μέσα από μια νέα μελωδία, πάντοτε, όμως, μέσα από το πρίσμα των χαρακτηριστικών του ιδιώματος της gypsy jazz. Χωρίς να αποτελεί σκοπό της κάθε διασκευής τους η μίμηση, παρά μόνο το παιχνίδι, πειραματίζονται πάνω σε προϋπάρχον υλικό με μοναδικό ζητούμενο μια διαφορετική αφήγησή του, με απόλυτο σεβασμό στα αυθεντικά κομμάτια και τις προθέσεις των δημιουργών τους.

Μετά την περυσινή καλοκαιρινή περιοδεία τους στα Βαλκάνια, στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε δύο από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Τζαζ, στο Bansko International Jazz Festival 2013 (όπου εμφανίστηκαν ως headliners) και στο Nisville International Jazz Festival 2013 (πρώτη φορά εμφανίστηκε ελληνικό συγκρότημα), το καραβάνι των Gadjo Dilo σταματά στον ζεστό συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη. Η παρέα των GadjoDilo παρουσιάζει κομμάτια από το ρεπερτόριο του Django καθώς και διασκευές από γνωστά παλιά ελληνικά τραγούδια με σκοπό να μεταδώσει την ομορφιά συνύπαρξης δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων «Μanouche De Grec».