Στα χαρτιά ο “Αρμαγεδδών” κυκλοφόρησε το 1982. Στην ουσία όμως, η φλόγα του δεν έπαψε να σιγοκαίει σκαρφαλώνοντας διαρκώς σε έγκριτα Top 10 παγκοσμίως. Στις 16 Σεπτμεβρίου οι Τερμίτες και η προγενέστερη εκδοχή τους η P.L.J.Band θα δώσουν ένα μοναδικό ραντεβού στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για να μας παρουσιάσουν τη σύγχρονη εκδοχή ενός έργου που φαντάζει πιο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ

Ο “Αρμαγεδδών” κάθε άλλο παρά ένα συνηθισμένο έργο είναι. Με στιχουργική καταγωγή  από την Αποκάλυψη του Ιωάννη και τις Προφητίες του Ιεζεκιήλ συμβολίζει το τέλος της εποχής μας. Εστιάζει στην τελική αναμέτρηση του καλού με το κακό, στον επερχόμενο ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πόλεμο, στην απειλή του χάους και την ολοκληρωτική καταστροφή. Παράλληλα αποτελεί και μια πανάρχαια βεβαιότητα ότι θα ηττηθεί το σκοτάδι και θα νικήσει το φως. Γι’ αυτό και η ιδέα του εμπνέει, ενώνει, συσπειρώνει και συστρατεύει. Πέρα από σύνορα κρατών και διαφορές εθνοτήτων.

Σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη ο “Αρμαγεδδών” είναι ο “τόπος” των Προφητειών όπου συγκεντρωμένες οι “υπό των πνευμάτων των δαιμονίων” δυνάμεις “των βασιλέων όλης της οικουμένης” θα δώσουν την τελική μάχη εναντίον των δυνάμεων του Θεού. Τον “πόλεμον τῆς ἡμέρας ἐκείνης τῆς μεγάλης τοῦ Θεοῦ τοῦ παντοκράτορος” (Αποκάλυψη του Ιωάννη, 16:14) για την επικράτηση στον κόσμο. Γεωγραφικά ο “τόπος” αυτός προσδιορίζεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ, στη Μεγιδδώ, στο πιο κρίσιμο ορεινό πέρασμα του αρχαίου Ισραήλ, στους πρόποδες του όρους Κάρμηλος, εκεί όπου έχουν δωθεί περισσότερες από διακόσιες μάχες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, ο “Αρμαγεδδών” διεύρυνε τη σημειολογία του. Συμβόλισε τον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά στη μουσική του υπόσταση ο “Αρμαγεδδών” των Τερμιτών κινείται στο ύφος του progressive rock, του psychedelic και του ethnic rock με έντονες αναφορές στη βυζαντινή μουσική και τις βυζαντινές κλίμακες. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1982 και με τη στήριξη του Γιάννη Πετρίδη η ελληνική Polygram τον κυκλοφόρησε με τη ροκ ετικέτα της Vertigo. Έτσι διασώθηκε ένα έργο που μπορεί να μην συμβάδιζε με τη μόδα της εποχής, ήταν όμως όπως αποδείχτηκε διαχρονικό. Το εξώφυλλο του δίσκου με τίτλο “Αλλοτρίωση” φιλοτέχνησε ο Αριστομένης Τσολάκης υπογραμμίζοντας πως “η παραμόρφωση των χαρακτηριστικών της μορφής είναι η υπόμνηση της εσωτερικής μας ένδοιας”.

Ο “Αρμαγεδδών” στο πέρασμα των χρόνων δημιούργησε το δικό του μύθο. Εκτός από τη  συλλεκτική του αξία που ολοένα και αυξάνεται, η καλλιτεχνική του δυναμική  αναγνωρίζεται διεθνώς. Από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία και από την Κίνα μέχρι το Μεξικό θεωρήθηκε ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του progressive και του ethnic rock, αλλά και της underground σκηνής. Εδώ και τρεις δεκαετίες διαρκώς ανεβαίνει “υπογείως” στην κορυφή πολλών έγκριτων μουσικών Top 10 του πλανήτη και το κοινό επιτακτικά ζητάει τη δημόσια παρουσίασή του.

Στη βραδιά του Ηρωδείου οι Τερμίτες 32 χρόνια μετά την πρώτη σύνθεσή του θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη εκδοχή του “Αρμαγεδδώνα”. Με αφηγητή και ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα αλλά και ηθοποιούς θα δωθεί μια νέα διάσταση σε ένα έργο διαχρονικό και σύγχρονο. Στη συνέχεια ο “Αρμαγεδδών” φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μια παγκόσμια περιοδεία, σε πόλεις που όλες μαζί θα αποτελέσουν τον ιστό μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής συμμαχίας.

Συντελεστές της παράστασης:
Συνθέτης : PLJ Band, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παύλος Κικριλής, Αντώνης Μιτζέλος
Ενορχήστρωση : Αντώνης Μιτζέλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Τραγούδι : Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αντώνης Μιτζέλος
Κιθάρες : Αντώνης Μιτζέλος
Ακουστική Κιθάρα : Παύλος Κικριλής
Ντραμς : Φίλιππος Σπυρόπουλος
Μπάσο : Τάκης Βασαλάκης
Σκηνοθεσία : Τάσος Βασιλείου
Αφήγηση, τραγούδι : Γιάννης Κότσιρας
Επιμέλεια κειμένων : Άρης Βασιλειάδης
Μαζί τους η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου – Εστουδιαντίνα
Συμμετoχές: Βυζαντινή Χορωδία, Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα

Διάρκεια: 2 ώρες και 10 λεπτά μαζί με διάλειμμα 20 λεπτών

Παραγωγή: DOC και Three Angels Production