Οι πρόβες για το έργο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, που θα παρουσιαστεί από την Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2014-2015, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως και όταν γράφτηκε το έργο – που αρχικά εκδόθηκε σε επεισόδια-  έτσι και η ιστορία του Φιλέα Φογκ στο ταξίδι του στο κόσμο, θα παρουσιαστεί σε τρία αυτελή επεισόδια-παραστάσεις. Πρόκειται για μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Σε κάθε επεισόδιο οι μικροί και μεγάλοι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους ήρωές τους σε νέες περιπέτειες.

Η προετοιμασία των παραστάσεων στηρίζεται στην ομαδικότητα και στην συνδημιουργία. Έτσι το ΚΘΒΕ άνοιξε από τις 15 Ιουλίου της πόρτες του στους μικρούς του φίλους. Παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών,  συμμετέχουν σε ένα  δωρεάν θερινό εκπαιδευτικό εργαστήριο ως μέλη μιας μεγάλης ομάδας εργασίας, παρακολουθώντας  και συμμετέχοντας  ενεργά στις πρόβες  και στην προετοιμασία των παραστάσεων. Ταυτόχρονα,  παρακολουθούν σεμινάρια δημιουργικής γραφής, σκηνοθεσίας, χορογραφίας και κατασκευής σκηνικών και κουστουμιών με άξονα πάντα το έργο του Βερν. Στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν τη δημιουργική διαδικασία προετοιμασίας μιας θεατρικής παραγωγής και να συμμετέχουν ενεργά στο τελικό αποτέλεσμα. Τα θερινά εκπαιδευτικά εργαστήρια θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Αυγούστου και θα ακολουθήσουν δωρεάν χειμερινά εκπαιδευτικά εργαστήρια σε δημοτικά σχολεία της Βορείου Ελλάδος.
 

Την ιδέα, το συντονισμό και το στήσιμο του όλου προγράμματος έχουν οι : Στέλιος Χατζηαδαμίδης (σύλληψη ιδέας-θεατρική διασκευή-δημιουργική γραφή), Τατιάνα Μύρκου (σκηνοθεσία), Κατερίνα Παπαγεωργίου (σκηνογραφία-ενδυματολογία), Ιωάννα Μήτσικα (χορογραφία). Το οπτικοακουστικό υλικό των εργαστηρίων καλύπτει η Πέλλα Μακροδημήτρη.

Το Θερινό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Θεατρικής Αγωγής για παιδιά πραγματοποιείται σε τρεις περιόδους:

1η περίοδος: 15 Ιουλίου-25 Ιουλίου, διάρκεια: 15 ώρες
με συμμετοχή 40 παιδιών 1ης και 2ας Γυμνασίου

2η περίοδος: 29 Ιουλίου-9 Αυγούστου, διάρκεια: 15 ώρες
με συμμετοχή 40 παιδιών 5ης και 6ης Δημοτικού

3η περίοδος: 19 Αυγούστου-30 Αυγούστου, διάρκεια: 15 ώρες
με συμμετοχή 40 παιδιών 5ης και 6ης Δημοτικού