Η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens είναι γεγονός και μας καλεί να τη γνωρίσουμε σε μία εκδήλωση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, μετά από ένα δημόσιο ανοιχτό κάλεσμά του, στα μέσα Μαΐου 2014. Ο κύριος καλλιτεχνικός προσανατολισμός της Ορχήστρας είναι, το κλασικό συμφωνικό ρεπερτόριο.

 
Σε μια εποχή που Ορχήστρες κλείνουν η μια μετά την άλλη και ο πολιτισμός υπονομεύεται και παραγκωνίζεται ως είδος πολυτελείας λόγω οικονομικής κρίσης, η ίδρυση της MSO of Athens φιλοδοξεί να υπενθυμίσει ότι η Μουσική και οι Μουσικοί σε αυτή τη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν, η προσφορά τους μπορεί να είναι σημαντική και αναγκαία και όχι πάρεργο της καθημερινότητας και ότι εφόσον γυρεύεις ένα θαύμα και μια αλλαγή στην πραγματικότητα που ζεις, πρέπει να γίνεις εσύ ο ίδιος αυτό το θαύμα.

Η Ορχήστρα ξεκινά μη έχοντας καμία ισχυρή “πλάτη” πίσω της και κανέναν Μέγα οικονομικό Χορηγό. Αυτό ανακοινώθηκε εξ αρχής, ήδη από τη διαδικασία των Ακροάσεων για την επιλογή του σώματος των μουσικών της. Ανακοινώθηκε εξ αρχής, αφού σε πείσμα κάθε -δικαιολογημένης ίσως κατά τα αλλά- λογικοκρατίας, η ίδρυση πολλών και μεγάλων Ορχηστρών ανά τον κόσμο, έχει δείξει πως τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα έχουν γεννηθεί μέσα σε ελάχιστες συνθήκες και προϋποθέσεις καλλιτεχνικής επιβίωσης.
 

Εκεί βασίζεται η δύναμη αυτής της Ορχήστρας. Σε αυτήν την πίστη σε μία νέα νοοτροπία και σκεπτικό που μοιράζεται με τους 160 μουσικούς από την Ελλάδα που έστειλαν αιτήσεις για τη διαδικασία Ακροάσεων, τους καλλιτέχνες -και όχι μόνο- από κάθε χώρο που έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα υποστήριξης αλλά και τους ουσιαστικούς χορηγούς αυτής της προσπάθειας, όπως τους ιδιώτες και φορείς που προσφέρθηκαν με υποδειγματικό και συγκινητικό τρόπο να ενισχύσουν οικονομικά, στο βαθμό που μπορούν, το έργο που ξεκινά. Φορείς όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που παραχωρεί, κατά την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο, τον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο του Θεάτρου του Ιδρύματος ως Concert House της MSO of Athens.
 

Σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, η πρώτη γνωριμία της Ορχήστρας με όσους πιστεύουν στο κάλεσμα και τους στόχους της και επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον προγραμματισμό των συναυλιών, τις προοπτικές και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει την πρώτη της καλλιτεχνική περίοδο. Την ίδια βραδιά, μεταξύ άλλων, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τις λεπτομέρειες ίδρυσής της από τον Ιδρυτή και Μουσικό Διευθυντή της Ορχήστρας Βασίλη Τσαμπρόπουλο αλλά και να παρακολουθήσετε ένα μουσικό Πρόγραμμα, με σολιστικά έργα από τους Κορυφαίους μουσικούς που συνθέτουν το σώμα της νεοσύστατης Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, το οποίο αριθμεί 80 μέλη (κύρια και αναπληρωματικά).
 

Την ίδια βραδιά, η MSO of Athens θα τιμήσει, ανακηρύσσοντας ως Conductor Laureate τον διεθνώς καταξιωμένο και πολύπειρο Έλληνα αρχιμουσικό, πιανίστα και φιλόσοφο της Μουσικής Γιώργο Χατζηνίκο, ο οποίος ειδικά στην Ελλάδα, πέραν των άλλων, προσέφερε ένα τεράστιας σημασίας έργο φέρνοντας στην επιφάνεια και αναδεικνύοντας τη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα. Θα είναι η πρώτη φορά που αποδίδεται στην πατρίδα του επίσημος τίτλος τιμής για τον σπουδαίο αυτό Έλληνα Μουσικό, που διανύει φέτος τα 91 χρόνια του.