Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους πραγματοποιείται στο διάστημα Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου στη Σέριφο, στο CINEMA PSAROKOKALO στη Σέριφο, Κάτω Χώρα (πλατεία Ευαγγελίστριας).

Eat Eye Fishes… Προέρχεται από την παροιμία «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο», την οποία λέμε όταν μπορούμε μόνο να βλέπουμε το αντικείμενο της επιθυμίας μας, χωρίς να μπορούμε να το γευτούμε, απολαύσουμε (πρωταρχικά το φαγητό, όπως τα ψάρια).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo (www.psarokokalo.gr)  είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται από το 2006 στην Αθήνα. Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής.

Το FILM MARKET του φεστιβάλ λειτουργεί στο CINEMA PSAROKOKALO στη Σέριφο, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και ως τον Σεπτέμβριο και κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού στείλτε email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο info@psarokokalo.gr ή καλέστε στο τηλ. 6942463240.  

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

– Κινηματογραφική ενότητα
Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα και Αφιερώματα/ Θεματικές Προβολές
– Μasterclasses
– Ομαδική  Έκθεση
– Προκήρυξη Διαγωνισμού
– Πάρτυ έναρξης – λήξης.
– PSAROLOCO MEDIA LITERACY / LABS (www.psaroloco.gr )

Το PSAROLOCO είναι ένα πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και εφήβους, με επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους και ομαδικά εργαστήρια. Από το 2010 εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo ως Psaroloco Short Film Festival.

Σκοπός του είναι να εξοικειώσει τα πρωτόπειρα ακροατήρια με τους βασικούς όρους της κινηματογραφικής εμπειρίας και να προωθεί την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της ικανότητας του να αποκωδικοποιεί εικόνες. Δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων.

Συνεργάζεται με το Παιδικό Χωριό SOS Ελλάδος και με την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Τandem (www.tandemngo.gr ) για τα Psaroloco Labs στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία Αττικής (Κ.Α.Α.Π.Α.Α πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α Βούλας).   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ PSAROKOKALO

Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει προβολές 120 επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από 35 χώρες _ μυθοπλασία, κινούμενο σχέδιο, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες (επιλογή από 4.218 συμμετοχές, από 68 χώρες). Όλες οι ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού του φεστιβάλ. Οι περισσότερες ταινίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλεμόντ Φεράντ κ.α) και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά από τις επιλογές μας αναφέρουμε τις ταινίες:

Τhe Bike / Fiction / 8’ / Italy
Giorgio Borgazzi

The Hunger / Fiction /16’ / Belgium
Benoit De Clerck

Though I Know the River is Dry / Fiction / 19’ / Palestine/Egypt/UK/ Qatar
Omar Robert Hamilton

Gypsy / Fiction / 18’ / Portugal
David Bonneville

Balkony/ Fiction/ 20’/ Kossovo
Lendita Zeqiraj

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ/ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η ενότητα των θεματικών προβολών περιλαμβάνει αφιερώματα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ , διάσημους σκηνοθέτες, καθώς και άλλες ειδικές προβολές.

Στα  H I G H L I G H T S του φεστιβάλ συναντάμε αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ Sarajevo, Amsterdam, Salford, Hollyshorts, L’Alternativa Barcelona, Onetakeshorts,. Στον Ιαπωνικό, Βασκικό, Σκωτσέζικο, Αργεντίνικο, Μεξικάνικο, Γερμανικό και Νορβηγικό σινεμά. Στις σχολές Sam Spiegel (Iσραήλ), Ηamburg (Γερμανία) ΕΙCTV San Antonio de los Banos (Kούβα) στη σχολή Sam Spiegel Film and Television School of Israel, καθώς και  αφιερώματα στους σκηνοθέτες Roy Anderson, Francois Ozon , Romen Gavra etc. Επίσης διαλέξεις και συζητήσεις με καταξιωμένους δημιουργούς/ επαγγελματίες όπως τους Peter Strickland, Larry Sider, Rob-Chiu Ronin, Adam Lee Davis.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της τα εξής:

– Νέο σύγχρονο κινηματογράφο από την Ιαπωνία.
Σε συνεργασία με το Short Shorts Japan Film Festival, (http://www.shortshorts.org ) ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ασίας.  Η ταινία που παίρνει κάθε χρόνο το μεγάλο βραβείο της επιτροπής κερδίζει αυτόματα και υποψηφιότητα για το βραβείο Οscar. ( https://www.youtube.com/watch?v=Ah5LmVQNSfg )

– PSAROLOCO Διεθνές Μικρού Μήκους Διαγωνιστικό  τμήμα.  (www.psaroloco.gr). Το φεστιβάλ επιθυμώντας να εισάγει και τους μικρούς μας φίλους στη μαγεία του κινηματογράφου, διοργανώνει και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, με ειδικές προβολές για παιδιά και εφήβους, (Ηλικίας 3-18+) σε δομημένο πρόγραμμα προβολών κατά ηλικιακές ομάδες.
59 διεθνής και βραβευμένες ταινίες παίζονται με  ταυτόχρονο υποτιτλισμό   Ελληνικά – Αγγλικά.

Κάθε Παρασκευή-Σάββατο – Κυριακή στις 7:00 με 8:00,
Σέριφος Κάτω Χώρα, _ Cinema Psarokokalo
Ελάχιστη Συμμετοχή για τα παιδιά 4 ευρώ.
Είσοδος ελεύθερη για τα παιδιά που πάνε σχολείο στη Σέριφο, καθώς και για τους συνεργαζόμενους φορείς (Παιδικό Χωριό SOS, Tandemngo)

MASTERCLASSES
Q&A

Το Psarokokalo συναντά για όλο το καλοκαίρι  κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, παραγωγούς από την Ιαπωνία, το Βέλγιο, την Ρουμανία, την Πολωνία έως το Κατάρ, την Ελλάδα  και την Ιταλία στο νησί της Σερίφου και συνομιλεί μαζί τους για τον κινηματογράφο αλλά και για την κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις των λαών_ κρατών.

O ήχος και η μουσική επένδυση

Ως αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου, η παραγωγή και ο σχεδιασμός  του ήχου είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που διαπραγματεύεται το φετινό φεστιβάλ. Συνθέτες, σκηνοθέτες και παραγωγοί , από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, θα συμμετάσχουν σε έναν εκπαιδευτικό κύκλο εκδηλώσεων. Μέσα από συζητήσεις, ομιλίες και σεμινάρια θα παρουσιαστούν ιδέες για την δημιουργική χρήση των νέων μέσων και παραδοσιακών τεχνικών στη παραγωγή του ήχου και στη μουσική επένδυση.
Αύγούστος – Σεπτέβριος

Cinema Psarokokalo , Σέριφος, Κάτω Χώρα.
Πληροφορίες 6942463240, info@psarokokalo.gr

PSAROLOCO Media Literacy (www.psaroloco.gr )

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου η ποιότητα της πληροφόρησης (επανα)προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα νέα μέσα επικοινωνίας τα οποία προσφέρονται πλέον σε ενιαίες πλατφόρμες μέσα από την ψηφιακή σύγκλιση. Οι επιλογές και οι επακόλουθες πράξεις μας, η ικανότητα του αυτοπροσδιορισμού, της προσωπικής ανάπτυξης αλλά και η πολιτειακή μας ταυτότητα καθορίζονται από την κατακλυσμιαία παρουσία των μέσων ενημέρωσης. Ως εκ τούτου αποτελεί ύψιστη πρόκληση η καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης, ανάλυσης και φιλτραρίσματος της πληροφορίας προκειμένου να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ελεύθερη έκφραση. Στο σημείο αυτό εισέρχεται η ανάγκη για πολίτες με παιδεία στα μέσα, ή αλλιώς οπτικοακουστική παιδεία, με δεξιότητες πρόσβασης, δημιουργικής χρήσης και κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου των μέσων.

Αυτή την ανάγκη επιδιώκει να καλύψει η δράση Psaroloco προωθώντας το κίνημα της εκπαίδευσης των πολιτών και ενσωματώνοντας τους δασκάλους ως πρωταρχικούς φορείς του νέου αυτού, οπτικοακουστικού αλφαβητισμού.  
Το Σάββατο 23/08, Σέριφο Κάτω Χώρα (πλατεία Ευαγγελίστριας), θα διεξαχθεί, το επιτυχημένο διεθνώς εργαστήριο κινηματογραφικής ταινίας του BFI σε ταινία μικρού μήκους του Άμπας Κιαροστάμι, του Ιρανού σκηνοθέτη του νεο-ρεαλισμού που προσέγγισε την παιδική ηλικία μέσα από μια έντονη αυτοβιογραφική  και πολιτισμική ματιά στη χώρα του. Επίσημη Καλεσμένη Ειρήνη Ανδριανοπούλου ερευνήτρια ΕU Media Literacy Expert/TV Content Designer/Analyst.

EΚΘΕΣΕΙΣ

Ομαδική Έκθεση “ Οποτεδήποτε και οπουδήποτε‘’

Προβολές και εκθέματα παρουσιάζουν την ιδιαίτερη αντίληψη μιας γενιάς δημιουργών για την Τέχνη και το μέσω του κινηματογράφου.
Ένα παιχνίδι τα σχέδια μου. Ερωτικά είναι κάποια. υπάρχει πονηριά! Σκανδαλιάρικα. Ναι υπάρχει πολύ έρωτας. Και όπως έλεγε ο Ηλίας Πετρόπουλος. “Ο έρωτας είναι λαστιχένιο πάθος. Ο έρωτας είναι υγρός και τα υγρά δεν συμπιέζονται, ούτε οι ιδέες. Δε μπορείς να τις συμπιέσεις , μόνο να τις αφήσεις να ρέουν σα ποτάμι.”
Φρίξος Πολενάκης

Τα έργα μου είναι απλά χρώματα και γραμμές που εκφράζουν συναισθήματα και καμιά φορά αφαιρετικά σχήματα, αν τα δεις αρκετά κοντά. Μέσα από τα έργα μου εξερευνώ την κίνηση καθώς και την συναισθηματική έκφραση. Νικόλαος Τριανταφυλλίδης.

PSAROLOCO LABS @ ΣΕΡΙΦΟΣ

Τα εργαστήρια Psaroloco πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού στην Σέριφο, σε θεματικές ενότητες και ανά ηλικιακές ομάδες. Μέσα σε λίγες μέρες (2 με 3) τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κινηματογράφο, την δημιουργική γραφή και δημιουργούν με κεντρικό άξονα το νησί, τους ανθρώπους του και το καλοκαίρι , εξ αρχής τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες (stop motion, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, φωτορεπορτάζ). Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων psaroloco@psaroloco.gr, T. +30 6942463240.  

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ διαγωνισμού ντοκιμαντέρ με θεματική “ Αρχιτεκτονική  & urban _ island films ’’

Έναρξη 8 Αυγούστου. Πληροφορίες psarokokalo.gr

Μέγιστη διάρκεια 60’ Σε συνεργασία με την Ακαδημία της Βουδαπέστης.
www.budapestfilmacademy.com

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥKLOS NONPROFIT (kyklosnonprofit.eu)

Η εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητη πρωτοβουλία, με έδρα την Αθήνα.

Η ΚΥΚΛΟΣ είναι ένα πλαίσιο σειράς δράσεων που αφορά τις ταινίες, τους δημιουργούς τους και το κοινό τους , καθώς και την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Χρηματοδοτείται από εθελοντές. Κάθε προσπάθεια, κάθε δωρεά είναι σημαντική.

Ο Κύκλος είναι ένα σχήμα της Ευκλείδειας γεωμετρίας που αποτελείται από σημεία σε ένα επίπεδο τα οποία έχουν την ίδια απόσταση από ένα ορισμένο σημείο που ονομάζεται  κέντρο. Η κοινή απόσταση από κάθε σημείο του Κύκλου από το κέντρο του ονομάζεται ακτίνα.  

Σαν ένας κύκλος, η εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ έχει πεδία ή σημεία  τα οποία έχουν την ίδια απόσταση από το κέντρο. Αυτά τα πεδία είναι ξεχωριστά αλλά εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον

Τα πεδία δράσης της Κύκλος:

PSAROKOKALO το διεθνές φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo (www.psarokokalo.gr)

PSAROLOCO Media Literacy Project/Labs (www.psaroloco.gr)

TRAVEL PACK, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία εμπορικής και καλλιτεχνικής προώθησης καταξιωμένων μικρού μήκους ταινιών από Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία ως συνέχεια της προβολής τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo.

BULB το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που παρεμβαίνει στην Ελληνική πραγματικότητα με αυθεντικές δράσεις και πρακτικές βιωσιμότητας  με όραμα την κοινωνική υπευθυνότητα, την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μερικές πληροφορίες για τα πεδία μας https://vimeo.com/21750157

GIVE TO GROW
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ _ Πως μπορείς να βοηθήσεις.

H Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Κύκλος υπολογίζει στο κοινό της.
Εάν θέλεις και εσύ να συμμετέχεις στις δράσεις και να στηρίξεις το έργο μας μπορείς να το κάνεις με διάφορους τρόπους!
– Μπορείς να εμπλακείς προσφέροντας το χρόνο σου εθελοντικά στις δράσεις μας ή ακόμα και να προτείνεις μια δική σου.
– Μπορείς να προσφέρεις υλικά που είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων ή υλικά που καλύπτουν ανάγκες που προκύπτουν κατά καιρούς.
– Μπορείς να ενισχύσεις την Κύκλος προσφέροντας χρήματα.  

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  

Το Psarokokalo έχει ετοιμάσει πολλούς τρόπους για να ανταποδώσει την υποστήριξή σας. Από θερμά, ονομαστικά “ευχαριστώ” μέχρι δωρεάν εισιτήρια, πρόσβαση διαρκείας και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας, οι τρόποι για να σας ευχαριστήσουμε σίγουρα θα κάνουν τη βοήθειά σας να αξίζει ακόμα περισσότερο. Έχετε όμως υπόψη σας και κάτι ακόμα.

BOTANA PSAROKOKALO

Το Psarokokalo ετοίμαζε εδώ και χρόνια τη δική του σειρά αυθεντικών, παραδοσιακών βοτάνων, (άγρια λεβάντα, θρούμπι, λαδανιά, θυμάρι etc) τα οποία συνέλεγε όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά τα ταξίδια του στην Ελλάδα και τα εμπιστευόταν στους καλύτερους βοτανολόγους. Έτσι, επιλέξαμε προσεκτικά μία σειρά από διαλεχτά βότανα της Σερίφου  και της Κρήτης και τα συμπεριλάβαμε σε πολλά από τα ανταποδοτικά πακέτα μας, προσθέτοντας έτσι ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και μαγεία στα δώρα μας για εσάς!

EΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ _ SERIFOS PSAROKOKALO

Αναφορικά με την διαμονή το ISFF Psarokokalo έχει προετοιμάσει ειδικές προσφορές με το indigostudios, ( www.indigostudios.gr), το Rizes Hotel (www.hotelrizes.gr) και το Coralli Camping (www.corallicamping.gr/el/serifos-camping-rates-offers.html.)

Επίσης το ISFF Psarokokalo έχει ετοιμάσει ειδικές προσφορές με εκπτωτική κάρτα που περιλαμβάνει
• 20% έκπτωση στο Indigo café
• 8%- 10% έκπτωση στο Indigo Bakery
• 8% έκπτωση στο Serifos market
• 10% έκπτωση στο Fish restaurant Kali
• 10% έκπτωση στο Πάνω Πιάτσα παραδοσιακό καφενείο (Ρακόμελο)
• 10% έκπτωση στο Barbara’s gift shop
• 10% έκπτωση στο Αλώνι εστιατόριο
• 10% έκπτωση στο Θαλάμη εστιατόριο

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας έχουμε συνάψει συνεργασία με diving school, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και με πρακτορεία για έκδοση εισιτηρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κινητό: 6945437966, 6948170176, Τήλ: 2281052548 Όνομα: Βικέντιος Λιβάνιος

Παρακαλούμε θυμηθείτε ότι πρέπει να δηλώσετε πως είστε μέλος της ομάδα ISFF Psarokokalo.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το contact@psarokokalo.gr

Φορέστε τα καλοκαιρινά σας, ετοιμάστε βαλίτσες και ανεβείτε στο καΐκι του Psarokokalo για ένα αξέχαστο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο του κινηματογράφου!