Η Apple Corps Ltd, White Horse Pictures και Imagine Entertainment ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα νέο εγκεκριμένο ντοκιμαντέρ για την Apple, βασισμένο στο πρώτο κομμάτι της καριέρας των Beatles – – τα χρόνια που περιόδευαν. Το έργο θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος με Όσκαρ Ron Howard και θα δημιουργηθεί με την πλήρη συνεργασία των Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono Lennon και Olivia Harrison. Οι βραβευμένοι με βραβείο Grammy, Nigel Sincail και Scott Pascucci της White Horse Entertainment και ο πολλάκις υποψήφιος και βραβευμένος με Όσκαρ Brian Grazer της Image Entertainment θα δουλέψουν με τον Howard. Ο Michael Rosenberg της Imagineκαι ο Guy East της White Horse θα εκτελούν καθήκοντα executive producer.

Ο Howard είπε “Έχω την τιμή και είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψω με την ομάδα της Apple και της White Horse Entertainment σε αυτή την εκπληκτική ιστορία αυτών των τεσσάρων νέων ανθρώπων οι οποίοι εισέβαλλαν στον κόσμο το 1964. Η επιρροή τους στην λαϊκή κουλτούρα και την ανθρώπινη εμπειρία δεν μπορεί να μεγαλοποιηθεί”.

Το έργο θα εστιάσει στο ταξίδι των Beatles από τα πρώτα χρόνια του Cavern Club στο Liverpool και τις συμπλοκές στο Αμβούργο μέχρι την τελευταία τους δημόσια συναυλία στοCandlestick Park στο San Francisco το 1966.

Οι Beatles ξεκίνησαν να περιοδεύουν στην Ευρώπη στα τέλη του 1963, μετά την αξιοσημείωτη άφιξη τους στην Βρετανική σκηνή το 1961 και ‘62. Ωστόσο ήταν η πολυδιαφημησμένη εμφάνιση στο show του Ed Sullivan στις 9 Φεβρουαρίου 1964 που έκανε την δημοτικότητα των Beatles να εκραγεί. Μέχρι τον Ιούνιο, η μπάντα είχε αρχίσει την πρώτη τους παγκόσμια περιοδεία και συνέχισε σε ένα αμείλικτο πρόγραμμα για δύο συνεχόμενα χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που η μπάντα σταμάτησε να περιοδεύει, τον Αύγουστο του 1966, είχε πραγματοποιήσει 166 συναυλίες σε 15 χώρες και 90 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το πολιτιστικό φαινόμενο, όπου οι περιοδείες τους συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί η “Beatlemania”, ήταν κάτι που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί και έβαλε τα θεμέλια για την παγκοσμιοποίηση της κουλτούρας.

Η Beatlemania δεν ήταν απλά ένα φαινόμενο. Ήταν ο καταλύτης για μια πολιτισμική αλλαγή που θα άλλαζε τον τρόπο που οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, θα έβλεπαν και θα κατανάλωναν την δημοφιλή κουλτούρα. Αυτή η ταινία θα επιδιώξει να εξηγήσει τι ήταν για εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επέτρεψε αυτή την πολιτιστική αλλαγή να συμβεί. Θα εξετάσει το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, και θα αποκαλύψει τις μοναδικές συνθήκες που προκάλεσαν την τεχνολογία και την μαζική επικοινωνία να συγκρουστούν. Η ταινία θα διερευνήσει επίσης την ασύγκριτη ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ ερμηνευτή και του κοινού που μετέτρεψε τη μουσική σε ένα κίνημα – μια κοινή εμπειρία σε κάτι ανυπέρβλητο.

Ιδρυμένη το 1968 στο Λονδίνο, η Apple Corps Ltd. αντιπροσωπεύει τους Beatles. Υπό την καθοδήγηση των Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono Lennon και Olivia Harrison, η εταιρεία διαχειρίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα των Beatles και επίσης αναπτύσσει νέα δημιουργικά projects, κάνοντας μια σημαντική συμβολή στη οργάνωση και φύλαξη των μουσικών και πολιτιστικών κληρονομιών των Beatles. Οι Jeff Jones και Jonathan Clyde θα λειτουργήσουν ως εκτελεστικοί παραγωγοί για την Apple Corps.

Κατά την διάρκεια μίας σχεδόν 30 χρόνια συνεργασίας, ο Howard και ο Grazer έχουν δημιουργήσει ένα μακρύ κατάλογο επιτυχημένων και θρυλικών ταινιών, που περιλαμβάνουν τα Apollo 13, Frost / Nixon, A Beautiful Mind – για την οποία ο Howard κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και οι Grazer και Howard κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας – και, πιο πρόσφατα το Rush, και ταινίες με γνώμονα την μουσική όπως το 8 Mile. Αυτό θα είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ για τον Howard – το πρώτο να είναι το Made in America το 2013.

Η μακροχρόνια σχέση του Sinclair με τα ντοκιμαντέρ έχει οδηγήσει σε μια σειρά από βραβευμένες ταινίες, που περιλαμβάνουν το George Harrison: Living in the Material World τουMartin Scorsese, το οποίο κέρδισα δύο βραβεία Emmy και ήταν υποψήφιο για BAFTA, το No Direction Home: Bob Dylan, για το οποίο ο Sinclair βραβεύτηκε με Grammy, τοAmazing Journey: The Story of the Who, το The Last Play at Shea, το 1, καθώς  και το βραβευμένο με Όσκαρ Undefeated και το βραβευμένο με Grammy, Foo Fighters: Back and Forth.

Ο Pascucci,  Διευθύνων Σύμβουλος της Concord Music Group και πρώην επικεφαλής της Warner’s Rhino Entertainment, ήταν executive producer στο George Harrison, και έχει πρόσφατα συνδεθεί με το Crossroads Guitar Festival: 2013 του Eric Clapton και το Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin’.

Αυτό το project, το είχε αρχικά φέρει στην Apple Corps η One Voice One World, που  διεξήγαγε μια εκτεταμένη έρευνα σε όλο τον κόσμο, που περιλάμβανε  την πρόσκληση των οπαδών των Beatles να στείλουν clips από home movies και φωτογραφίες που είχαν αποκτήσει κατά την διάρκεια αυτής της εξαιρετικής περιόδου. Ο Matthew White, o Stuart Samuels και ο Bruce Higham της One Voice One World θα αποτελέσουν μέρος της ομάδας παραγωγής ως συμπαραγωγοί.

Ο καταξιωμένος και βραβευμένος σκηνοθέτης/μοντέρ Paul Crowder θα εκτελεί καθήκοντα μοντέρ. Ο Crowder σκηνοθέτησε και μόνταρε το υποψήφιο για Grammy, Amazing Journey: The Story Of The Who, το The Last Play at Shea και το ντοκιμαντέρ για την Φόρμουλα Ένα, 1. Ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Crowder, Mark Monroe, θα εκτελεί καθήκοντα συντάκτη. Εκτός από τις προαναφερθείσες ταινίες, οι δουλειές του Monroe περιλαμβάνουν τα Sound City, Chasing Ice, και το βραβευμένο με Όσκαρ, The Cove. Ο Marc Ambrose (Bhutto) θα εκτελεί καθήκοντα supervising producer.

Ο Nicholas Ferral θα είναι ο executive υπεύθυνος για την παραγωγή για την White Horse Pictures, επικουρούμενος από τα στελέχη Jeanne Elfant Fest και Cassidy Hartmann. Το ντοκιμαντέρ των Beatles είναι ένα από τα πρώτα project για το καινούργιο ‘λάβαρο’ του Nigel Sinclair υπό την White Horse Pictures, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του, Guy East.

Ο Sinclair είπε, “Ο τρόπος που οι Beatles εισήρθαν ορμητικά πάνω στη σκηνή στη Βρετανία ήταν ένα υπερβολικά κοινωνικό, πολιτιστικό και μουσικό φαινόμενο, αλλά ακόμα και τότε επισκιάστηκε από αυτή την εντυπωσιακή έκρηξη στην αμερικανική σκηνή και στη συνέχεια στον κόσμο. Ήμουν αρκετά τυχερός να δω τους Beatles να εμφανίζονται στη Γλασκώβη το 1964, λίγο μετά την εμφάνισή τους στο show του Ed Sullivan. Είναι τιμή μου να δουλεύω πάνω σε αυτό το έργο για τους Beatles, και να συνεργάζομαι και πάλι με τους φοβερούς Ron Howard και Brian Grazer και τον καλό μου φίλο Scott Pascucci”.

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ταινία είναι διαθέσιμες στο www.thebeatlesliveproject.com