Σινεμά / Νέα

αnimαsyroς 7.0 στην Ερμούπολη της Σύρου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς και η μεγάλη γιορτή της animation τέχνης πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και ανανεωμένο πρόγραμμα.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς και η μεγάλη γιορτή της animation τέχνης πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και ανανεωμένο πρόγραμμα.

Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου σας περιμένουμε στην Ερμούπολη της Σύρου με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους animaniacs.

Με σχεδόν 200 ταινίες (192 τίτλους), σπουδαία αφιερώματα και νέα τμήματα το αniμαsyroς 7.0 γεμίζει χρώμα, γυναικείο άρωμα και παιδική σκανταλιά την Ερμούπολη της Σύρου και ανυπομονεί να σας ταξιδέψει.

Αρκούδοι που αφηγούνται την πολυτάραχη ζωή τους αλλά και αρκούδοι ύποπτοι για φόνο, ερωτευμένα σαλιγκάρια, σκυλάκια και χαρακτήρες animation που το «σκάνε» και τρέχουν προς την ελευθερία, ιστορίες αγάπης και οικογενειακές αμαρτίες, κόκκινα φουλάρια με μυστηριώδεις δυνάμεις, ένα σύννεφο – επιστήθιος φίλος αλλά και τα ξεχωριστά μονοπάτια προς την ενηλικίωση είναι λίγα από τα στοιχεία που θα ξεπηδήσουν από την οθόνη στην φετινή μας διοργάνωση σκορπίζοντας ανιμαγεία.

Ασυναγώνιστο Διαγωνιστικό & Kριτική Επιτροπή

Πιστά στο πνεύμα της τέχνης του animation, τα έργα που συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό μας τμήμα, εμπνέονται από δύσκολα και βαθιά ανθρώπινα θέματα, στέκονται κριτικά απέναντι στις κακοτεχνίες της εξουσίας και αναβλύζουν διάθεση για πειραματισμό και καινοτομία. Το χιούμορ και η αθώα ματιά, βέβαια, συνυπάρχουν με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης ενώ η οθόνη εκρήγνυται από χρώματα, ειδυλλιακά τοπία και απίθανους πρωταγωνιστές.

Δεκάδες shortfilms που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα – με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή – βρίσκουν και φέτος θέση στις προβολές του αnimasyroς 7.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Εκλεκτά μέλη της φέτος, ο Μark Shapiro, εκπρόσωπος του διεθνούς φήμης animation studio LAIKA (ΗΠΑ), ο Ülo Pikkov, Εσθονός σκηνοθέτης, και ο Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Euronews.

Ταινίες που έχουμε ήδη αγαπήσει

Από  το διεθνές διαγωνιστικό (49 τίτλοι) έχουμε ήδη ξεχωρίσει , το The Noir Project, του Γρηγόρη Βαρδαρινού, που αποτελεί κράμα εμψύχωσης και live-action ταινίας κι έχει ως θέμα του την ενδοοικογενειακή βία: O 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, από τον μέθυσο και χαρτοπαίκτη πατέρα του που την κακοποιεί. Είναι αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι ήταν απ’ τις πρώτες επιτυχημένες ελληνικές απόπειρες στο crowdfunding.

Ακόμα, ταινίες που αφηγούνται την ιστορία τους μέσα από τον πλούτο και τη σοφία της φύσης: Wildlife Crossing!, του NoroDržiak (Τσεχία), όπου δύο ερωτευμένα σαλιγκάρια πρέπει να ξεπεράσουν τις παγίδες και τα εμπόδια της σκληρής πραγματικότητας που τα κρατά χώρια, Smart Monkey, του Nicolas Pawlowski and Winshluss, (Γαλλία), μία ταινία που μας γεμίζει αισιοδοξία και αφηγείται την πανάρχαια μάχη επιβίωσης των αδύναμων απέναντι στα θηρία.

Η ιστορία ενός αρκούδου, του Χιλιανού Gabriel Osorio, με τον συμπαθή πρωταγωνιστή να στέκεται στην άκρη του δρόμου και να αφηγείται τη ζωή του, μέσα από ένα θέατρο μαριονέτας σε κουτί που έχει φτιάξει ο ίδιος.  Σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, τέλος, οι βραβευμένοι Ιπποπόταμοι (Hippos) του Piotr Dumala (Πολωνία), αναδεικνύουν το θέμα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

Στην φετινή μας διοργάνωση υπάρχουν, εκτός του Διεθνούς Διαγωνιστικού, τέσσερα διαφορετικά προγράμματα: το Διεθνές Πανόραμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, το Ελληνικό Πανόραμα και το K.ID.S που εγκαινιάζεται φέτος, δίνοντας νέο χαρακτήρα στη δομή του φεστιβάλ!

Από το φοιτητικό τμήμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ταινία της Ελληνίδας, Έφης Παππά, My Stuffed Granny (Η βαλσαμωμένη γιαγιά μου), μία τρυφερή ιστορία επιβίωσης και οικογενειακού δράματος, η οποία θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος αλλά και το Οut of Bounds, της Γερμανίδας, Viktoria Piechowitz, όπου παρακολουθούμε τον Άλαν, ένα νεαρό με σύνδρομο Asperger’s να δοκιμάζει δοκιμάζει τις φοβίες και τα όριά του, όταν πρέπει να βγει στον έξω κόσμο για να σώσει το μοναδικό του φίλο, το ψάρι του, τον Paul.

Νέο Τμήμα K.ID.S’

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την προσθήκη ενός νέου και ειδικού τμήματος στο αniμαsyroς 7.0, το K.ID.S’ που περιέχει 10 διαφορετικές ταινίες, από 10 διαφορετικές χώρες απλωμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. Η επιλογή τους έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να συστήσει τους μικρούς μας θεατές σε ποικίλες όσο κι ετερόκλητες κουλτούρες, εισαγάγοντάς τους με τον πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες σύγχρονες τεχνικές animation. Στο πλαίσιο του K.ID.S’ προβάλλεται μια απ’ τις καλύτερες κι επιδραστικότερες κινούμενες ταινίες που έγιναν ποτέ, το Le roi et l’ Oiseau του Paul Grimault, απ’ το μακρινό 1980 αλλά και το Colours της ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) – (2013), ένα διαγωνισμό όπου κάθε συμμετέχουσα χώρα δημιούργησε μία ταινία βασισμένη σε ένα χρώμα.

Ειδικές Προβολές & Αφιερώματα

Από τις ειδικές μας προβολές ξεχωρίζουμε την ταινία έναρξης του αniμαsyroς 7.0, “The Boxtrolls” του Studio Laika, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στην Ερμούπολη αλλά και το “O Menino e o Mundo” (Το αγόρι και ο κόσμος) μια βραζιλιάνικη ταινία που κέρδισε φέτος τον “Κρύσταλλο” στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy. To τελευταίο θα προβληθεί στην Πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των «ανοιχτών»/ open air προβολών, που αποτελούν ένα ακόμη καινούριο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης.

Ακόμη, θα απολαύσουμε το αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη και παραγωγό Jacques-Rémy Girerd (Folimage) και θα προβληθούν δύο ταινίες του: η τελευταία του, “Tande Hilda” και μία παλιότερη με τίτλο “La prophétie des grenouilles”). Θα τον τιμήσουμε και θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά, επίσης, φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και με την υποστήριξη της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν το πρόσφατα βραβευμένο στο σημαντικό φεστιβάλ του Karlovy Vary “Rocks in my Pockets” της Signe Baumane, πλαισιωμένο κι από τρεις μικρού μήκους ταινίες της, καθώς και το “Sita Sings the Blues” της Nina Paley, επίσης πολυβραβευμένο και σημαντικό τόσο για τις post-φεμινιστικές θέσεις του όσο και για το ότι αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα ελεύθερης δικαιωμάτων ταινίας στην σύγχρονη εποχή του παγκόσμιου κινηματογράφου (ανήκει στο public domain από την πρώτη μέρα).

Με την παρουσία τους θα μας τιμήσουν 2 δημιουργοί που συμμετέχουν στο αφιέρωμα: η Nina Paley και η Αργεντινή Ines Sedan, η οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και με την ταινία El Canto (2013), που πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που εξαναγκάζεται από τον άνδρα της σε σιωπή.

Τέλος, υπενθυμίζουμε δύο άλλα σπουδαία αφιερώματα που πλαισιώνουν φέτος το Φεστιβάλ: το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία) που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει και η “δραστήρια” Εσθονία, με αφιερώματα στο Φεστιβάλ και Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-Φεστιβάλ του Animated Dreams, τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

Εκδηλώσεις

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Άγγελου Ρούβα για τα 70 χρόνια ελληνικού animation που γίνεται κατά βάση μέσω του GreekAnimation.com ενώ οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τους σκηνοθέτες που θα είναι παρόντες στην Ερμούπολη, μέσω της εκδήλωσης “Meet the Directors”.

Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρόγευση του αφιερώματος αλλά και όλων των δράσεων της φετινής διοργάνωσης στην πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση του αniμαsyroς που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς), παρουσία του Mark Shapiro και άλλων δημιουργών.

Πιστοί στην παράδοση του αniμαsyros, και φέτος στήνουμε πολλά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαστήρια για φίλους του animation αλλά και εκκολαπτόμενους animators.

Και φυσικά, κάθε βράδυ «στήνουμε» κι ένα πάρτι μαζί με τους υπέροχους εθελοντές μας και τους καλεσμένους μας, στην αυλή του επιβλητικού θεάτρου «Απόλλων» -και όχι μόνο.

Animatech

Και για όσους Φεστιβαλικούς φίλους δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τη διοργάνωση, ανακοινώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι φέτος θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες που παρέχει το ανακαινισμένο – σ’ αυτό τον τομέα – θέατρο Απόλλων, με αναμεταδόσεις αρκετών προβολών μέσω livestreaming σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Σινεμά / Νέα

αniμαsyroς 7.0 στην Ερμούπολη της Σύρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς γίνεται επτά ετών και γιορτάζει με μία φαντασμαγορική διοργάνωση!

Το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς γίνεται επτά ετών και γιορτάζει με μία φαντασμαγορική διοργάνωση!

To αγαπημένο Φεστιβάλ ετοιμάζεται πυρετωδώς να κατακλύσει την Ερμούπολη της Σύρου με δυνατές πανελλήνιες πρεμιέρες στο μοναδικό θέατρο Απόλλων που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα αφιερώματα, γυναικείο άρωμα καιυπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου, από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου 2014.

Σαλπάρετε μαζί μας!

Με οδηγό τα δύο διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές και Φοιτητικό) που περιλαμβάνουν διεθνείς και εγχώριες μικρού μήκους ταινίες, το αnimαsyros 7.0 σας προσκαλεί και φέτος να απολαύσετε τη μοναδική κινηματογραφική του ατμόσφαιρα στην κοσμοπολίτικη καρδιά των Κυκλάδων.

Ταινία Έναρξης

Φέτος, το  στούντιο LAIKA φέρνει στο επίκεντρο του Φεστιβάλ τον ήρωα Eggs και τα συμπαθέστατα τέρατα φίλους του, πρωταγωνιστές της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας Boxtrolls που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα καιμε εκλεκτό προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο του στούντιο Μark Shapiro (USA).

Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρόγευση του αφιερώματος αλλά και όλων των δράσεων της φετινής διοργάνωσης στην πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση του αniμαsyroς που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς), παρουσία του Mark Shapiro και άλλων δημιουργών.

Το Boxtrolls βασίζεται στο βιβλίο του Alan Snow και διαδραματίζεται στην Βικτωριανή εποχή. Στην πόλη Cheesebridge, τα Boxtrolls ζουν υπόγεια και παρά την κακή φήμη τους είναι, στην πραγματικότητα, γλυκύτατα τερατάκια που μεγαλώνουν ένα ορφανό παιδί σαν δικό τους. Όταν θα απειληθούν από τον κακό  Archibald Snatcher, ο Εggs θα βάλει τα δυνατά του να τα σώσει. Θα τα καταφέρει;

Trivia: H υπέροχη νέα δουλειά της LAIKA δείχνει ήδη από το trailer μία θετική διάθεση αναγνώρισης και εναλλακτικών μοντέλων οικογένειας, όπως δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες.

Είναι animated 3D stop-motion, σε σκηνοθεσία των  Graham Annable & Anthony Stacchi και τις φωνές τους δανείζουν οι Elle Fanning, Simon Pegg, Toni Collette, Isaac Hempstead Wright, Ben Kingsley, Nick Frost, Jared Harris, Richard Ayoade και Tracy Morgan.

Αφιερώματα – Ευρωπαϊκός αέρας και Γυναικείο Άρωμα

Πιστό στην προσπάθειά του να αναδεικνύει και τις λιγότερο γνωστές πτυχές του θαυμαστού κόσμου της animation κινηματογραφικής κοινότητας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος ιδιαίτερα και πλούσια αφιερώματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μία διάθεση ισότητας.

Γαλλία – Κροατία – Εσθονία  

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Γάλλο δημιουργό ταινιών animationJacques-Rémy Girerd,ιδρυτή του περίφημου στούντιο Folimage, με την προβολή των ταινιών του “Tante Hilda”, όπου η ομώνυμη πρωταγωνίστρια πασχίζει να σώσει τον κόσμο από μια επικείμενη οικολογική καταστροφή και το επίσης υπέροχο “Mia et Migou”.

Με κατεύθυνση προς Βορρά, άλλα σπουδαία αφιερώματα που πλαισιώνουν φέτος το Φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία) που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει και η “δραστήρια” Εσθονία, με αφιερώματα στο Φεστιβάλ και Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-Φεστιβάλ του Animated Dreams τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

Woman in Anima |Signe Baumane

Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Το αφιέρωμα με τίτλο “Woman in Anima” περιλαμβάνει προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Signe Baumane, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως το πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι “Rocks in my pockets”  αλλά και ταινίες όπως το “Sita sings the blues” της Nina Paley.

Μία χρονιά με επετειακό αέρα και η Ερμούπολη θα πλημμυρίσει με πολλή animαγεία: 100 ταινίες, πρεμιέρες, πάρτυ, παιδικές προβολές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τις Η.Π.Α, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία σας περιμένουν στο animasyros 7.0, πάντα παράλληλα με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού, μικρούς και μεγάλους φίλους του animationαλλά και για φοιτητές – εκκολαπτόμενους animators.

Animatech | Και για όσους Φεστιβαλικούς φίλους δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τη διοργάνωση, ανακοινώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι φέτος θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες που παρέχει το ανακαινισμένο – σ’ αυτό τον τομέα – θέατρο Απόλλων, με αναμεταδόσεις αρκετών προβολών μέσω live streaming σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr