Η καρδιά της παράδοσης χτυπά για άλλη μια φορά στις αρχές Αυγούστου στη Δράμα και στον γραφικό Ξηροπόταμο, όπου με συνέπεια πραγματοποιείται, στις 2 και 3 Αυγούστου, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2014», με τη συμμετοχή διακεκριμένων στο είδος διεθνών χορευτικών ομάδων.

Συγκεκριμένα φέτος συμμετέχουν στο φεστιβάλ χορευτικές ομάδες από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 3 Αυγούστου με τη συναυλία δύο δημοφιλών, αγαπημένων Ελληνίδων τραγουδιστριών της Ελένης Τσαλιγοπούλου και της Μελίνας Κανά, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν με όχημα αγαπημένα τους τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών και τραγουδοποιών.  Το Φεστιβάλ διοργανώνει δύο και πλέον δεκαετίες ο δραστήριος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου.

Πιο συγκεκριμένα το φετινό πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με διεθνείς συμμετοχές από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία καθώς και με τέσσερις ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες.

Συμμετέχουν:

• Σωματείο Προστασίας και Διάδοσης Ελληνικών Παραδοσιακών χορών «Άσκαυλος»- Νομός Αττικής
• Θρακική Εστία Δράμας-Νομός Δράμας
• Τμήμα Λαογραφίας  του Δήμου Βέροιας-Νομός Ημαθίας  
• Πολιτιστικός σύλλογος Μελενικιτσίου Σερρών- Νομός Σερρών

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα θα ανοίξουν οι χορευτικές ομάδες από την Ουγγαρία και τη Σερβία. Στην συνέχεια, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά θα μας ταξιδέψουν με τραγούδια των σημαντικότερων τραγουδοποιών και συνθετών, που αγάπησαν αλλά δεν δισκογράφησαν ποτέ. Τραγούδια κρυμμένα αλλά και αγαπημένα τους από τα παλιά, τραγούδια της Σμύρνης, ρεμπέτικα, λαϊκά, τραγούδια της παράδοσης που παρουσιάζονται με μια υπέροχη μπάντα που πειραματίζεται συνεχώς με νέους ήχους και τρόπους.

Μαζί τους οι μουσικοί:
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρες, μαντολίνο
Βαγγέλης Καλαμάρας – τύμπανα
Αριστείδης Χατζησταύρου – κιθάρες
Χάρης Κελλάρης – κοντραμπάσο
Και ο Δημήτρης Λάππας – μπουζούκι, λαούτο, κιθάρα