Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση της Όλγας Καραδήμου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Έκθεση της Όλγας Καραδήμου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Μια νέα εικαστική ματιά στον ιδιαίτερο κόσμο των πουλιών καταθέτει μέσα από την έκθεση της, η διακεκριμένη Ελληνίδα ζωγράφος, που ζει μόνιμα στο Παρίσι, Όλγα Καραδήμου. Η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας την Παρασκευή 1η Αυγούστου περιλαμβάνει πορτραίτα πουλιών και αναδεικνύει τη σχέση της ζωγράφου με τη φύση και τους «αγγελιοφόρους του ουρανού».


Η Όλγα Καραδήμου, η οποία τιμά την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο με τη δουλειά και το έργο της, έχει ως σήμερα εκθέσει σε μεγάλα εικαστικά κέντρα ανάμεσα στα οποία η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, η Ρώμη, η Γενεύη, το Ντουμπάι, κ.ά.  Η ελληνικής καταγωγής ζωγράφος, αν και έχει γεννηθεί στο Παρίσι, ωστόσο νοιώθει Ελληνίδα και κατά καιρούς επιστρέφει στην χώρα μας για να παρουσιάσει νέα δουλειά της.
«Αυτό που με προσελκύει στα πουλιά είναι η κίνηση τους στον αέρα και η ελευθερία τους. Ενώνουν τον ουρανό με τη γη και μπορούν να πηγαίνουν από το ένα στο άλλο με χάρη και ομορφιά.


Τα πουλιά είναι οι χορευτές του ουρανού, οι αγγελιοφόροι που μεταφέρουν στοιχεία από τον έναν κόσμο στον άλλο.  Όταν κοιτάζουμε τα πουλιά, με τα χρώματα τους στα φτερά, διαπιστώνουμε τη σοφία της φύσης…», λέει η Όλγα Καραδήμου μιλώντας για τη δουλειά της. «Μερικά από αυτά πετούν πολύ ψηλά και πολύ μακριά. Άλλα στοιχεία που μου κινούν το ενδιαφέρον στα πουλιά είναι το αίσθημα της εύθραυστης ισορροπίας, καθώς στηρίζονται σε πολύ λεπτά πόδια. Ακόμα και το ότι τρέφονται ελάχιστα, δείχνει ότι ικανοποιούνται με τα λίγα. Διακρίνονται για την ευαισθησία τους και το ανοιχτό βλέμμα τους που μας αφήνει να δούμε μέσα στην ψυχή τους. Είναι ένα βλέμμα θλιμμένο που κλαίει γιατί, από εκεί ψηλά,  έχει δει πολλά. Επίσης το γεγονός ότι τα πληγώνουμε και τα θανατώνουμε στον αέρα. Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Εκείνα δεν μπορούν να αμυνθούν, να προστατευθούν, να μιλήσουν… Κι όμως έχουν να μας πουν κάτι σημαντικό. Τα πουλιά μεταφέρουν τον πρώτο ήχο, αυτή την ίδια τη γλώσσα της αλήθειας…»


«Η Ελληνογαλλίδα εικαστικός Όλγα Καραδήμου μας εκπλήσσει ευχάριστα με την έκθεση της νέας της δουλειάς, που περιλαμβάνει πορτραίτα από τον όμορφο κόσμο των πουλιών», γράφει στο σημείωμα της η Ντίνα Αδαμοπούλου αρχειονόμος-ιστορικός, προϊσταμένη ΓΑΚ/ Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας. “Εξαιρετικής δύναμης δουλειά, λιτή αλλά και συγχρόνως αφηγηματική, συντελεί ώστε η μνήμη και το βίωμα καλλιτέχνη και θεατή να συμπίπτουν στην περιπέτεια της ζωής των πτηνών. Πουλιά πολύχρωμα μικρά ή μεγαλύτερα, ευαίσθητα, ευτυχισμένα, άλλα από αυτά περήφανα, άλλα υποταγμένα κι άλλες φορές διαμελισμένα ή και χωρίς τη δύναμη της ζωής. Όλα ωστόσο ιδωμένα με τη χαρακτηριστικά δυνατή καλλιτεχνική ματιά της Όλγας, με τις άνετες άλλοτε λεπτές και άλλοτε πλατιές πινελιές της που τοποθετούνται πάντοτε εύστοχα δίνοντας το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα στο φιλότεχνο θεατή. Τα θαυμάσια χρώματα των έργων  με την αξιοσημείωτη ισορροπία ψυχρών και θερμών, δείχνουν την ικανότητα αντίληψης της πλαστικής δύναμης του μοντέλου  και το αποτέλεσμα είναι μια απίστευτη εικαστική ενάργεια και μια ζωντάνια του έργου ανυπέρβλητη. Νομίζει κανείς ότι θα ακούσει τα κελαηδίσματα των πουλιών ολοζώντανα γύρω του.

Το ζωγραφικό έργο της Όλγας Καραδήμου αποκαλύπτει πέρα για πέρα την πολυδύναμη σχέση της με τη φύση, με τον κόσμο των ζώων και των πτηνών, με τον ίδιο τον άνθρωπο, μέσω του οποίου το φυσικό τοπίο και τα  όντα του εκπέμπουν χιλιάδες εικαστικά μηνύματα. Η Όλγα με τα πουλιά, με τους ταύρους, με τα περήφανα άλογά της επικεντρώνεται στη ζωογόνο και γενναιόδωρη πλευρά της φύσης δίνοντας στα έργα της σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις. Ας απολαύσουμε το έργο της…” καταλήγει η Ντίνα Αδαμοπούλου.


«Τα πουλιά συνδέουν τον ουρανό με τη γη»
Όλγα Καραδήμου 

Σχετικές ειδήσεις
Οι Αυθάδειες του Ήλιου: εικαστική έκθεση με έργα του Leonardo Cremonini στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
22.08.2016 12:55
Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Leonardo Cremonini, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας διοργανώνει και παρουσιάζει από 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016 την έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα.
ταξίδι στο χρόνο…: Έκθεση του Νώντα Ρεντζή στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας
11.05.2016 14:13
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας σας καλεί σε ένα «ταξίδι στο χρόνο…»μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στις 11.30.
Κάλλος / Kallos: ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας
25.04.2016 17:11
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19:00 η ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου έως τις 26 Ιουνίου.
20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: η έκθεση στην Ύδρα
05.04.2016 14:40
Η αγαπημένη έκθεση "20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης" συνεχίζει το ταξίδι της και από την Τρίτη 5 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου θα φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.
Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
16.03.2016 13:27
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 η έκθεση «Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι» με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.