Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

‘Ενα ταξίδι στους Παξούς – Πάβλος Χαμπίδης

‘Ενα ταξίδι στους Παξούς – Πάβλος Χαμπίδης

«‘Ενα ταξίδι στους Παξούς» είναι το βιβλίο του Αθηναίου καλλιτέχνη Πάβλου Χαμπίδη, με 83 υδατογραφίες των Παξών που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2014 σε έκδοση της Chris Bοϊcos Fine Arts.

 

Το βιβλίο προλογίζει ο δήμαρχος Παξών (2002‐2014) Σπύρος Μπογδάνος καθώς και η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με κείμενό της για τον καλλιτέχνη. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον Jean Le Moal στο Παρίσι και την LTH Advertising στην Αθήνα.

 

Οι Παξοί είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά ελληνικά νησιά και η έκδοση ενός εικονογραφημένου βιβλίου για το νησί πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά το 1887 (!) και την αποτύπωσή του στα σχέδια του Αυστριακού Αρχιδούκα Ludwig Salvator.

 

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Παξών στο Λογγό την Κυριακή 3 Αυγούστου 8 ‐ 10.30 μμ παρουσία του καλλιτέχνη, ο οποίος θα υπογράψει τα αντίτυπα του βιβλίου του. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν οι πρωτότυπες ακουαρέλες της σειράς «‘Ενα ταξίδι στους Παξούς» από τις 3 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2014.

 

Η Chris Bοϊcos Fine Arts είναι αίθουσα τέχνης με έδρα στους Παξούς και το Παρίσι. Ο Χριστόφορος Μπόικος, ιδρυτής και διευθύνων την Chris Bοϊcos Fine Arts, αποτέλεσε διευθυντής της Galerie Beckel Odille Boοcos (1999‐2013). Από το 1994 ως σήμερα έχει επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους τέχνης στη Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ελλάδα και Η.Π.Α. Διδάσκει ως καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στα παραρτήματα που διατηρεί η Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού στα πανεπιστήμια: University of California, University of Southern California, University of Wisconsin, University of Delaware.

 

Ο Πάβλος Χαμπίδης γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Έζησε στη Σουηδία από το 1976, όπου σπούδασε Ιστορία της τέχνης και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Λουντ (Lund). Παράλληλα παρακολούθησε κύκλους σπουδών για κλασικές και σύγχρονες τεχνικές χαρακτικής. Οι πρώτες του εκθέσεις ήταν με σχέδια σινικής μελάνης και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον ημερήσιο τύπο ως “cartoonist”.

 

Από το 1981 έως το 1984 ταξίδεψε εντατικά στην Ευρώπη και έζησε κατά διαστήματα στο – τότε – Δυτικό Βερολίνο, το οποίο και επέδρασε καταλυτικά στην αισθητική και γενικότερα καλλιτεχνικά του διαμόρφωση. Από το 1985 αφιερώθηκε στην ζωγραφική και μέχρι το 2001 έζησε στο Τόκυο, το Παρίσι, τη Γενεύη και στις Βρυξέλλες. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα λογοτεχνικών εκδόσεων και σχέδιά του έχουν δημοσιευτεί σε επιθεωρήσεις στην Ελλάδα, την Γαλλία και στην Γερμανία. Το 2004 παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το σημειωματάριο της Louis Vuitton για την Αθήνα, το οποίο αποτελείται από 117 σχέδιά του.

 

Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες πινακοθήκες.

Σχετικές ειδήσεις
Spira Didimo: Έκθεση του Cris Gianakos στο Ρέθυμνο
27.07.2016 14:04
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016, την έκθεση του καλλιτέχνη Cris Gianakos, Spira, στο Δίδυμο κτήριο στην Φορτέτσα.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Ταξίδι μέλιτος - Μίμης Ανδρουλάκης
09.12.2015 12:05
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο Ταξίδι μέλιτος του Μίμη Ανδρουλάκη
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.