Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Figuras del Alma - Φιγούρες της Ψυχής: έκθεση της Blanka Amezkua στην Art Zone 42

Figuras del Alma - Φιγούρες της Ψυχής: έκθεση της Blanka Amezkua στην Art Zone 42

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η γκαλερί Art Zone 42 εγκαινιάζει στις 8.00 μ.μ. την ατομική έκθεση Figuras del Alma (Φιγούρες της Ψυχής), της εικαστικού Blanka Amezkua.


Η καλλιτέχνης, γεννημένη στο Μεξικό, ζει και δρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Στην καινούρια σειρά των έργων που παρουσιάζει, συνδυάζει επιδέξια τη σύγχρονη τέχνη με την παράδοση. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ συνεργάστηκε με παραδοσιακούς καλλιτέχνες και τεχνίτες από τρεις διαφορετικές πολιτείες του Μεξικού (Guerrero, Oaxaca και Michoacán), οι οποίες διακρίνονται για τον πολιτισμό και την ιστορία τους.


Προβάλλοντας ως πρότυπο μια χαρακτηριστική φόρμα-φιγούρα του σώματός της, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, φιλοτέχνησαν έργα με παραδοσιακά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνταν από γενιά σε γενιά επί σειρά ετών, ακόμα και κατά την προ-Κολομβιανή περίοδο.


Η ίδια η καλλιτέχνης αναφέρει: "Μέσα από τη συνεργασία μου με αυτούς τους καλλιτέχνες-τεχνίτες, συνειδητοποίησα τη σπουδαιότητα που έχει η παραδοσιακή τέχνη και το φολκλόρ, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Οι σημασίες που κληροδοτήθηκαν από τη γνώση των προγόνων, δημιουργώντας με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι προ-παππούδες τους, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες εικόνες ή εξιστορώντας την ίδια ιστορία, μοιάζει με μια αιώνια αλυσίδα. Οι ικανότητές τους και το ήθος της δουλειάς τους μου έμαθαν ότι, παρά τις δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες που διέπουν την πόλη του Μεξικού, αυτά τα προγονικά χέρια συνεχίζουν να υπάρχουν και να δημιουργούν, υπενθυμίζοντας μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός."


Η Blanka Amezkua γεννήθηκε στο Μεξικό και έζησε γιά πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. Σπούδασε ζωγραφική, και πήρε το πτυχίο της (B.A. in Fine Arts) από το California State University, Fresno, με επιπλέον σπουδές στην Φλωρεντία. Τα έργα και projects της έχουν εκτεθεί στο Μεξικό, στις Η.Π.Α., στο Βέλγιο και στην Ελλάδα, στο ΜοΜΑ-PS1, Exit Art, The Bronx Museum of the Arts, El Museo del Barrio, Queens Museum of Art, Towson University, και αλλού. Μετά από εξάμηνη διαμονή στο Μεξικό το 2013, και δουλεύοντας στενά με ντόπιους τεχνίτες δημιούργησε τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση. Για τα έργα και projects της έχουν γράψει οι New York Times, TimeOut, Daily News, Art21:blog, Queens Chronicle, International Museum of Women, WNYC, και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η Blanka ζεί και εργάζεται στην Cuernavaca (Μεξικό), Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.

Σχετικές ειδήσεις
Η περιπέτεια της εικόνας, ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα στη γκαλερί Alma
22.12.2016 14:24
Η αίθουσα τέχνης Alma παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα, με τίτλο Η περιπέτεια της εικόνας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.
Ενδιάμεσα: έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά στη γκαλερί Alma
15.04.2016 15:05
Η Μανταλίνα Ψωμά παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση στην Γκαλερί ALMA στα Τρίκαλα, έργα από την δουλειά των τελευταίων δύο ετών.