Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η μετανάστευση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι από το 19ο στον 20ο αιώνα - Σαπφώ Μορτάκη

Η μετανάστευση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι από το 19ο στον 20ο αιώνα - Σαπφώ Μορτάκη

Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Η μετανάστευση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι από το 19ο στον 20ο αιώνα. Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ανδρέου της Σαπφώς Μορτάκη.

 

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τη μετανάστευση των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι από το 19ο στον 20ό αιώνα, το έργο των οποίων συνέβαλε καίρια και αποφασιστικά στη διαμόρφωση της Νεοελληνικής Τέχνης. Στην παρούσα μελέτη διαχωρίζονται οι περίοδοι της μετανάστευσης των Ελλήνων καλλιτεχνών και εκτίθενται τα αίτια που ώθησαν τους καλλιτέχνες σε κάθε έξοδο από τη χώρα. Επίσης, αναφέρονται οι ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες στην Ελλάδα, ως χώρα αποστολής των μεταναστών, και στη Γαλλία ως χώρα υποδοχής, καθώς επέδρασαν ουσιαστικά τόσο στην απόφασή τους για την αποδημία, όσο και στη ζωή τους από την οπτική της ένταξής τους στο κοινωνικό περιβάλλον της χώρας που τους δέχτηκε, τη δημιουργία ταυτότητας, την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού ιδιώματος και την ίδρυση παροικιών – κοινοτήτων. Τέλος, ερευνάται η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Ανδρέου, γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη, κατεξοχήν εκπροσώπου της Διασποράς των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι, στο οποίο έζησε από το 1945 έως το 2003. Προβάλλεται ο αντίκτυπος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο αυτόν, όπως και η αντίληψη της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τον ίδιο και το έργο του.

 

 

 

Η Σαπφώ Μορτάκη (αρχαιολόγος, μουσειολόγος και Δρ Ιστορίας της Τέχνης) έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι. Πάτρας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου). Επίσης, έχει εργαστεί σε μουσεία και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα μετανάστευσης και αφομοίωσης των Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ειδήσεις
Naxos 2017 - Ημερολόγιο
09.12.2016 11:02
Από τις Εκδόσεις Επιστύλιο κυκλοφορεί Ημερολόγιο του 2017 με θέμα τη Νάξο, μέσα από έργα τεσσάρων καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων, του Θανάση Μακρή, Κωνσταντίνου Κερεστετζή, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου και Βασίλη Τάγκαλου.
Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα -  Αντρέας Γιακουμακάτος
19.08.2016 13:04
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα.Ιστορία, θεωρία, κριτική σε επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.
Πρώτοι μετανάστες - Peter Bellwood
10.05.2016 13:03
Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο, Πρώτοι μετανάστες. Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική του Peter Bellwood σε μετάφραση του Νίκου Κούρκουλου
Οι επαναστάσεις στον 20ό αιώνα - Ηλίας Θερμός
25.02.2016 13:10
Από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι επαναστάσεις στον 20ό αιώνα: Ρωσία, Κίνα, Βιετνάμ, Κούβα του Ηλία Θερμού.
Ο άστατος πολιτικός βίος των Ελλήνων και δύο υστερόγραφα - Βαγγέλης Καπετανάκης
24.02.2016 10:49
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο άστατος πολιτικός βίος των Ελλήνων και δύο υστερόγραφα του Βαγγέλη Καπετανάκη.