Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αγιογραφίες και Πορτρέτα του Φαγιούμ: έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη στην Casa Bianca

Αγιογραφίες και Πορτρέτα του Φαγιούμ: έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη στην Casa Bianca

Έκθεση έργων του Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο “Αγιογραφίες και Πορτρέτα του Φαγιούμ” θα παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca, από τις 15 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου 2014.


Τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014, στις 20:00.


Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης αναφέρει σχετικά με την ενασχόλησή του με τα εικαστικά: “Η πρώτη επαφή μου με την αγιογραφία έγινε στο Άγιον Όρος στο Πρωτάτο. Όταν μπήκα στο ναό ένα απόγευμα του Απρίλη, που μύριζε ρεμβαστικά φούλι και γιασεμί, ένοιωσα να ζωντανεύουν στους τοίχους οι μενεξελιές σκιές και μέσα στο καταλυτικό φως των κεριών να σπιθίζουν και να χρωματίζονται. Κι άξαφνα, είδα να περνούν από μπροστά μου αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, παπάδες, δεσποτάδες, σιδερόφραχτοι στρατιώτες και καβαλαραίοι σε μια ατέλειωτη σειρά μέσα από τη φαντασία και το όνειρο, που δένονταν αρμονικά με το ίδιο μαγικό υφάδι. Εκεί, κάτω από το λειψό φως και τη γλυκερή μυρωδιά του λιβανιού, την αγωνία και την έκσταση, γεννήθηκε η επιθυμία να φυλακίσω αυτές τις μορφές και να τις πάρω μαζί μου. Έτσι άρχισα να ζωγραφίζω τις πρώτες μορφές αρχικά με νερομπογιά, αργότερα με αυγοτέμπερες και τέλος με λάδια. Όμως δεν έμοιαζαν με τις μεγαλειώδεις και αγαλμάτινες μορφές του Μανουήλ Πανσέληνου, αλλά με αγόρια και κορίτσια, που άλλοτε έβγαιναν από παλάτια στολισμένα με βελούδα, χρυσό και ασήμι και άλλοτε από στρατώνες με χαλκόχυτα κράνη και ασπίδες, ταβέρνες και καπηλειά με τέτοια πρόσωπα, λες και ζωντάνευαν τα πανάρχαια πορτρέτα του Φαγιούμ. Αυτές οι αγιογραφίες και τα πορτρέτα εκτίθενται στην έκθεση αυτή, που αποτυπώνουν την αδιόρατη και μυστική συνομιλία μου με τις μορφές αυτές, που με ακολούθησαν στις διαρκείς αναζητήσεις μου”.


Με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση ο Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιλτιάδης Παπανικολάου σημειώνει: “Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης ακολουθεί ένα μοναχικό δρόμο, μέσα από ιστορικές μνήμες και προσωπικές εμπειρίες, καταγράφοντας εικαστικά τη συναισθηματική φύση των θρησκευτικών θεμάτων και προσεγγίζοντας αυτόν τον κόσμο των δικών του περιηγήσεων μέσα από μια εσωτερική ανάγκη για έκφραση, στο περιθώριο των επαγγελματικών του απασχολήσεων”.


Σχετικές ειδήσεις
Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες: έκθεση με έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β. & Μ Θεοχαράκη
28.09.2016 16:34
Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες».
Νικόλαος Γύζης - Τα σχέδια: έκθεση στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων
28.09.2016 15:55
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca.
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.
Wine Spirit - Το πνεύμα του κρασιού: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
05.05.2016 15:34
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο Wine Spirit/Το Πνεύμα του Κρασιού θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στις 20.00.