Ο ζωγράφος – εικαστικός Ηρακλής Φοβάκης παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Εν Λευκώ” στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου 2014, με μία νέα σειρά έργων που αυτη τη φορά πραγματεύονται τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο, ό,τι αυτός μπορεί να στερήσει, να χαρίσει, να ενώσει και να χωρίσει.

Πως ξεκινάει; Και τέλος πάντων ποιά η σημασία του να υπάρχει; Ο Ηρακλής Φοβάκης προσπαθεί να αιχμαλωτίσει την καμπύλη του χρόνου απλά ζωγραφίζοντάς την σε ένα τετράγωνο καμβά, δηλώνοντας έτσι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος ορίζει τους δείκτες της ζωής του.

“Πολλές φορές κρατιέμαι. Συγκρατούμαι όπως λένε. Δεν ενδίδω! Άλλες πάλι φτάνω στο σημείο να προσφύγω στη φαντασία μου. Αυτος ο τόπος, ο πιό ασφαλής, το μόνο που με ενώνει με το ένστικτο, απελευθερώνεται και με απελευθερώνει.

Το οργιαστικό μου τμήμα παίρνει σάρκα και οστά και κάθετί που είχα οριοθετημένο, το παραβαίνω, και ξέρεις κάτι? Δεν το μετανιώνω. Εκείνη τη
στιγμή δεν το μετανιώνω.

Ύστερα πάλι τελειώνω και πάλι γυρνάω στο κουκούλι μου, σε μια ζωή που θα ήθελα να είναι εν λευκώ, αλλά είναι απλά χωρίς φόντο.

Με τον χρόνο απλά να περνάει, να βλέπω τα σκασίματα στους τοίχους, τα πρόσωπα να δείχνουν ότι κι εγώ περνώ. Περαστικός. Περαστικός είμαι όσο δεν αγγίζω. Κάπου να αφεθεί το άγγιγμά μου και να γίνει στίγμα, σαν τον χρόνο.

Κι εγώ σας προκαλώ, σας παρακαλώ, αγγίξτε”

Ηρακλής Φοβάκης

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Καφρίτσας