Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Εν Λευκώ: έκθεση του Ηρακλή Φοβάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Εν Λευκώ: έκθεση του Ηρακλή Φοβάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Ο ζωγράφος - εικαστικός Ηρακλής Φοβάκης παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Εν Λευκώ” στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου 2014, με μία νέα σειρά έργων που αυτη τη φορά πραγματεύονται τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο, ό,τι αυτός μπορεί να στερήσει, να χαρίσει, να ενώσει και να χωρίσει.


Πως ξεκινάει; Και τέλος πάντων ποιά η σημασία του να υπάρχει; Ο Ηρακλής Φοβάκης προσπαθεί να αιχμαλωτίσει την καμπύλη του χρόνου απλά ζωγραφίζοντάς την σε ένα τετράγωνο καμβά, δηλώνοντας έτσι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος ορίζει τους δείκτες της ζωής του.


“Πολλές φορές κρατιέμαι. Συγκρατούμαι όπως λένε. Δεν ενδίδω! Άλλες πάλι φτάνω στο σημείο να προσφύγω στη φαντασία μου. Αυτος ο τόπος, ο πιό ασφαλής, το μόνο που με ενώνει με το ένστικτο, απελευθερώνεται και με απελευθερώνει.

Το οργιαστικό μου τμήμα παίρνει σάρκα και οστά και κάθετί που είχα οριοθετημένο, το παραβαίνω, και ξέρεις κάτι? Δεν το μετανιώνω. Εκείνη τη
στιγμή δεν το μετανιώνω.

Ύστερα πάλι τελειώνω και πάλι γυρνάω στο κουκούλι μου, σε μια ζωή που θα ήθελα να είναι εν λευκώ, αλλά είναι απλά χωρίς φόντο.

Με τον χρόνο απλά να περνάει, να βλέπω τα σκασίματα στους τοίχους, τα πρόσωπα να δείχνουν ότι κι εγώ περνώ. Περαστικός. Περαστικός είμαι όσο δεν αγγίζω. Κάπου να αφεθεί το άγγιγμά μου και να γίνει στίγμα, σαν τον χρόνο.

Κι εγώ σας προκαλώ, σας παρακαλώ, αγγίξτε”

Ηρακλής Φοβάκης


Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Καφρίτσας

Σχετικές ειδήσεις
22.12.2016 12:55
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσιάζει την έκθεση "προσφορά - Ι", στην οποία παρουσιάζονται έργα τέχνης κορυφαίων εικαστικών δημιουργών, τα οποία έγιναν δωρεά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.