Σε ένα καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι, στις μελωδίες και τους ήχους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, σας προσκαλούν η ορχήστρα νέων μουσικών The Underground Υouth Orchestra και η Έλλη Πασπαλά. Η επιτυχημένη περσινή συνεργασία της Όρχήστρας με την κορυφαία ερμηνεύτρια συνεχίζεται και φέτος. Η πρώτη καλοκαιρινή τους συναυλία, υπό τον τίτλο «P.I.G.S. Η Μουσική του Νότου», θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουλίου, στην αυλή του Φουγάρου στο Ναύπλιο, με θέα το Παλαμήδι.

Μπορεί οι χώρες του νότου να βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών τους, ο πολιτιστικός τους πλούτος, όμως, παραμένει αξία διαχρονική και ανεξάντλητη. Από αυτόν τον πλούτο αντλεί υλικό η ορχήστρα The Underground Υouth Orchestra για να παρουσιάσει, με τη συμβολή της Έλλης Πασπαλά, ένα μουσικό ταξίδι στους σύγχρονους, αλλά και παλαιότερους ήχους της μεσογείου. Στο ταξίδι αυτό, ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τον Nino Rota και τον Nicola Piovani, ο Ennio Morricone τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και τις μελωδίες αρκετών, ακόμα, δημιουργών.

Ανάμεσα στα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Έλλη Πασπαλά, βρίσκεται το αριστουργηματικό Canzone del Mal di Luna που συνέθεσε ο Ν. Piovani για την ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Χάος», ο ύμνος του ξένοιαστου έρωτα Summertime in Prague του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου από την ταινία «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, αρκετές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων κορυφαίων δημιουργών. Στη συναυλία συμμετέχουν, επίσης, οι νέοι τραγουδιστές: Νανά Περράκη, Αποστόλης Κίτσος και Κωνσταντίνα Κορδούλη. Η διεύθυνση και η ενορχήστρωση της συναυλίας ανήκει στον καλλιτεχνικό διευθυντή, μαέστρο και ιδρυτή της ορχήστρας Κώστα Ηλιάδη.

Η Underground Υouth Orchestra ιδρύθηκε το 2010 από τον μουσικό Κώστα Ηλιάδη, ο οποίος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Ορχήστρας. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Το σχήμα αποτελείται από 25 σπουδαστές Μουσικής, ηλικίας 10-22 ετών, και συμπληρώνεται από 3 επαγγελματίες μουσικούς, που είναι και υπεύθυνοι για την οργάνωση της ορχήστρας.

Στις πρόσφατες εμφανίσεις της Ορχήστρας περιλαμβάνεται η συμμετοχή της, τον Σεπτέμβριο του 2013, στις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στην Αρχαία Ολυμπία. Έχει συνεργαστεί, επίσης, με την Έλλη Πασπαλά, σε ένα πρόγραμμα με μουσική της Μεσογείου και με τη σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού με μουσική από την Λατινική Αμερική. Ο προγραμματισμός της περιλαμβάνει συναυλίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Η Ορχήστρα αποτελείται από έγχορδα (βιολιά, βιόλες, τσέλα, κοντραμπάσο), ξύλινα πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, σαξόφωνο), κρουστά και πιάνο. Όταν οι ενορχηστρώσεις το απαιτούν, συμπληρώνεται με χάλκινα (τρομπέτα, τρομπόνι, κόρνο) και παραδοσιακά όργανα (κανονάκι).

Το ρεπερτόριο της έχει αφετηρία τον χώρο της κλασσικής μουσικής αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ποιοτικής μουσικής. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ζωντανών της εμφανίσεων είναι η παρουσίαση έργων σε θεματικές ενότητες: μουσική από την Λατινική Αμερική, τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, παρουσίαση συμφωνικών έργων γραμμένων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κινηματογραφική μουσική, καθώς και συνθέσεις γραμμένες για μεγάλες θρησκευτικές γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα).

Όσοι αναρωτιούνται για την καταγωγή του ονόματος της Όρχήστρας, The Underground Youth Orchestra, να σημειώσουμε ότι προέρχεται από το υπόγειο του σπιτιού στην Κηφισιά που φιλοξενεί τα παιδιά για να κάνουν τις πρόβες τους. Ένα υπόγειο γεμάτο ήχους, χρώματα, πολλά χαμόγελα και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.