Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Πιστεύω βαθιά στο αντικειμενικό μουσικό περιεχόμενο που είναι ίδια κατανοητό από όλους

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Πιστεύω βαθιά στο αντικειμενικό μουσικό περιεχόμενο που είναι ίδια κατανοητό από όλους

 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου  μας καλεί την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 9:00 το βράδυ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για να ακούσουμε τα πιο σημαντικά του τραγούδια ερμηνευμένα από μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού σε μια πολύ σπάνια συνάντηση: Φωτεινή Δάρρα , Γιώργος Μαργαρίτης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου , Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Φλωράκης. Με κάποιους από αυτούς συναντιέται καλλιτεχνικά για πρώτη φορά ενώ στο πρόγραμμα της βραδιάς συμπεριλαμβάνονται και τραγούδια από τη νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη σε στίχους του Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου απαντά στις ερωτήσεις μας για το επερχόμενο cd, τη βραδιά στον κήπο του Μεγάρου αλλά και την ομορφιά που κρύβει η μελοποίηση μιας ιστορίας∙ είτε αυτή είναι «κλεισμένη» στους στίχους ενός ποιήματος είτε στους ήρωες μιας ταινίας ή μιας τηλεοπτικής σειράς.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Την Πέμπτη 17 Ιουλίου είναι μία σημαντική και αρκετά διαφορετική συναυλιακή βραδιά τόσο για εσάς όσο και για το κοινό που σας παρακολουθεί. Καλλιτέχνες από διαφορετικά, κατά μία έννοια, μουσικά είδη (έντεχνο, λαϊκό, ροκ) θα ερμηνεύσουν τραγούδια από το σύνολο της μέχρι τώρα πορείας σας. Πείτε μας δυο λόγια καταρχάς για την ιδέα της επιλογής του Κήπου του Μεγάρου ως χώρου αλλά και της επιλογής των καλλιτεχνών.

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μέσα στο Μέγαρο έχω εμφανιστεί πολλές φόρες: με συμφωνικά έργα, με μουσική δωματίου, ως συνθέτης μουσικής για το θέατρο, το σινεμά και βέβαια με τα τραγούδια. Αίθουσα Λαμπράκη, Τριάντη... έχω εμφανισθεί και μία φορά στο Αίθριο. Είναι καιρός να δω και τον Κήπο!

Με γοήτευαν πάντα οι πίσω αυλές. Το «Backyard» που σε όλα τα διηγήματα επωάζει εφηβικές ή παράνομες ερωτικές σχέσεις, κρύβει αναφιλητά, όρκους και υποσχέσεις. Τι άλλο είναι από την πίσω αυλή της ζωής μας το καθ’ ημάς απλό τραγούδι; Σπουδαίος τόπος να αναφανούν τα μύχια της κρυφής καθημερινότητας. Αυτά που παρηγορεί η σπουδαία δημιουργία που λέγεται ελληνικό τραγούδι.

Η παρουσία ετερόκλητων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων στο έργο μου φωνών δηλώνει την ύπαρξη "σχολής" στο ύφος που διαλύει τα συρματοπλέγματα των ειδών. Η Ελληνική Σχολή στο τραγούδι, που όλοι υπηρετούμε,  υπάρχει.  Και για μένα πλέον είναι μόνον ορατά αυτά που μας ενώνουν. Υπάρχουμε σαν διαφορετικές εκφάνσεις της ίδιας ψυχής.Cul.N.:  Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή των τραγουδιών που θα μας παρουσιάσετε.

Δ.Π.: Δυσκολότερο γίνεται όσο περνούν τα χρόνια το πρόγραμμα. Νεώτερα τραγούδια επισκιάζουν τα παλαιοτέρα και παραγκωνισμένα παραπονεμένα τραγούδια απαιτούν μια θέση στον ήλιο. Υπακούω και υποχωρώ σε μια "ιστορική δικαιοσύνη" με τον εσωτερικό μου κόσμο.

 

Cul.N.:  Στη συναυλία θα ακουστούν και τραγούδια από το νέο σας, επερχόμενο cd, σε στίχους Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Θα θέλατε να μας δώσετε μία γεύση της νέας αυτής δουλειάς αναφέροντάς μας κάποιες πληροφορίες για τον τίτλο, το ύφος και τον ερμηνευτή/τους ερμηνευτές.

Δ.Π.: Ο πρωτοεμφανιζόμενος στα τραγουδιστικά μας πράγματα Χρήστος Παναγιωτόπουλος με έφερε αντιμέτωπο με μια ποιητικά σκληρή καταγραφή της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων 20 χρόνων. Μέσα από το παζλ των τραγουδιών αναφαίνεται μια συνταρακτική προσωπογραφία του Έλληνα μετά το 1990. Αντινομίες ηθικές, ιδεολογικές, προσωπικές. Ηρωικά ξεπουλήματα, εμμονικά πάθη, μηδενισμός της επικράτησης.  Δεν  θα αφιέρωνα στον Παναγιωτόπουλο έναν ολόκληρο δίσκο αν πίστευα ότι στον ήδη πλούσιο χάρτη των νεωτέρων στιχουργών  δεν εμφανίζει μια σημαντική τομή. Ο τίτλος είναι «Πάθη Πελάγη» και συμμετέχουν οι θρυλικοί:  Ελένη Βιτάλη,  Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Μαργαρίτης, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη και βέβαια η σημαντικότερη μουσικά ερμηνευτικά και ρεπερτοριακά νέα φωνή ,  η Φωτεινή Δάρρα.

 

Cul.N.:  Σημαντικά συμφωνικά έργα, θεατρική, κινηματογραφική και τηλεοπτική μουσική και μελοποιημένη ποίηση είναι οι βασικοί άξονες της καλλιτεχνικής δημιουργίας σας. Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι, ίσως, οι εικόνες και οι ιστορίες που υπάρχουν ως αφετηρία. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για εσάς η ιστορία που αποτελεί πηγή έμπνευσης; Η ιστορία που εκφράζεται είτε με μορφή σεναρίου είτε με μορφή στίχου;

Δ.Π.: Έχετε πέσει διάνα. Υπάρχει ένα είδος σύνθεσης που λέγεται "προγραμματική". Ακόμα και οι προγραμματικές συμφωνίες αφηγούνται και αναπτύσσονται διαλεκτικά. Αυτή την αφηγηματική ή αναπαραστατική πετριά την έχω και στις σονάτες μου ακόμα. Ευτυχώς που δεν είμαι ζωγράφος. Θα έπρεπε να έχω γεννηθεί τον 19ο αιώνα. Το ούτος η άλλως αφηρημένο στοιχειό της τέχνης της μουσικής με διασώζει. Πιστεύω βαθιά στο αντικειμενικό μουσικό περιεχόμενο που είναι ίδια κατανοητό από όλους και μπορώ να το αποδείξω.

 

Cul.N.:  Η μελοποίηση ποιημάτων είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και συχνά αποτελεί σκόπελο ακόμα και για καταξιωμένους συνθέτες. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση της μελοποίησης ενός ποιήματος και πώς καταφέρνετε το αποτέλεσμα να έχει αυτονομία ύπαρξης ακόμα και όταν πρόκειται για ποίημα του Ελύτη ή του Καβάφη;

Δ.Π.: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σκεφθείτε ωστόσο κάτι: Πολύ δυσκολότερα μελοποιείται μια ποιητίζουσα ασημαντότητα από ένα μεγάλο ποίημα. Δεν ξέρω να πω λίγα γι’ αυτό το θέμα. Μόνο πολλά μπορώ να λέω γιατί σε αντίθεση με το σινεμά - που το δίδαξα ωδειακά μια δεκαετία - δεν έχω κωδικοποιήσει διαδικασίες και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Πόσω μάλλον τεχνικές. Θα μιλήσω για "μουσικούς φωτισμούς", "τονικές θεατροποιήσεις", "ιδανικές απαγγελίες", "εξορύξεις του εσώτερου ήθους". Ή για την "αποκάλυψη της προφορικότητας μιας άηχης σκέψης". Έννοιες ίσως ακατανόητες στους μη έχοντες τέτοιες ανησυχίες.


Cul.
N.:  Η «γλώσσα» του Καβάφη αποτελεί για πολλούς φιλολόγους και θεωρητικούς της λογοτεχνίας ένα μεγάλο αινιγματικό ζήτημα. Για εσάς ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει αλλά και πού έγκειται η γοητεία της;

Δ.Π.: Οι φιλόλογοι παρατηρούν και έπονται των ποιητών. Η γλώσσα είναι ένας κρυπτογραφημένος χάρτης του θησαυρού. Σαν το θεσπέσιο ρούχο μιας ωραίας γυναίκας.  Κρύβει ώστε να αναδείξει τα κλειδιά του μυστηρίου. Τι νόημα έχει μια ωραία γυναίκα να φορά ρούχο που απλώς κρύβει την ομορφιά; Το έμπειρο μάτι του Δον Ζουάν συνθέτη αποκαλύπτει και ξαναντύνει με άλλα υφάσματα το ίδιο σώμα .

 

Cul.N.:  Μάνος Χατζιδάκις, John Williams, Ηenri Dutilleux, Steve Reich. Πόσο πιστεύετε πως σας έχουν επηρεάσει οι παραπάνω συνθέτες σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της μουσικής;

Δ.Π.: Βάλτε και πολλούς ακόμα. Τους ρεμπέτες, τον Μίκη, τον Άκη Πάνου, τους Floyd Tangerine Dream Moody Blues. Ο Μάνος είπε ότι ό,τι θαυμάζεις πρέπει να το μιμηθείς πολλές φορές ως άσκηση. Εν τέλει αυτό που θα μείνει στην αληθινή μουσική σου θα είναι η δική σου απεικόνιση στο ξένο έργο που αγάπησες. Και οι ζωγράφοι αυτό κάνουν ως άσκηση.

 

Cul.N.:  Έχετε διατελέσει διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πώς, κατά τη γνώμη σας και σύμφωνα με την εμπειρία σας, πρέπει να διαμορφωθεί η δημόσια ραδιοφωνία στο εξής έτσι ώστε να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα του πολιτισμού;

Δ.Π.: Να ανοίξουν ξανά όλα τα δημόσια ραδιόφωνα σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και δυνατότητες μας. Να επιτελέσουν τους σημαντικούς τους κοινωνικούς ρόλους. Υπάρχει απίστευτη επικοινωνιακή τρύπα στο νέο ελληνικό πολιτισμό. Ο θεσμός  να ξαναγίνει στυλοβάτης του.

 

Cul.N.:  Στους νέους ανθρώπους που σήμερα προσπαθούν να εκφραστούν, είτε καλλιτεχνικά είτε όχι, τι θα λέγατε; Ποια είναι τα σημαντικά στα οποία θα πρέπει να εστιάζουν κατά τη γνώμη σας και ποια αυτά που θα πρέπει να αγνοούν;

Δ.Π.: Η ελεύθερη βαθιά ελληνική και συνεπώς κοσμοπολίτικη παιδεία και η πλήρης τεχνική επάρκεια.

Η συνένωση των αντίθετων διπόλων: λ.χ. επαναστατικότητα και παράδοση ή καλαισθησία και επίθεση.

Η ιστορική συναίσθηση τόπου και χρόνου των δημιουργιών.

Η ιδεολογική συγκεκριμενοποίηση και η καλλιτεχνική στοχοπροσήλωση.

Η Κοινωνική αποστολή του καλλιτέχνη είναι η έκφραση αυτών "που επιβαίνουν στην ίδια πτήση" αλλά δεν εκφράζονται παρά μέσα από  το δικό σου φίλτρο.

Όχι στη λέξη καριέρα αλλά ναι στη λέξη έργο.

Όχι στη λέξη εμπορικότητα αλλά ναι στην αληθινή λαϊκότητα.

Όχι στον όχλο και ναι στον λαό και την ιστορία του. Είναι οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που η ακριβή τέχνη ή η απουσία της τους διαφοροποιεί.

Το όπλο της τέχνης μας να ηχεί για το καλό και των άλλων.

 

Η συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Vassilikos: Η τέχνη είναι μετουσιωτική δύναμη και χρειάζεται ζόρια για να παραχθεί
26.01.2017 17:07
Οι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, η επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι, οι Beatles, οι εξαιρετικές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής του χρυσού δίσκου Vintage, o Leonard Cohen αλλά και ο Τσιτσάνης, μέσα από την φρέσκια ματιά και τη μοναδική χροιά του γίνονται ένα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο λόγος για τον πολυτάλαντο Vassiliko, μουσικό, συνθέτη και στιχουργό που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο ως μέλος των Raining Pleasure όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανέβει στο main stage του gazarte -που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια- για δύο μοναδικές unplugged εμφανίσεις στις 27 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Κορνήλιος Σελαμσής: Η διαχείριση του πολιτισμού είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα
07.07.2016 14:45
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, ο Κορνήλιος Σελαμσής φέρνει κάτι διαφορετικό στη σκηνή. Το «Λεόντιος και Λένα» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Μπύχνερ, που ο συνθέτης μετέτρεψε σε όπερα, με την ουσιαστική συμβολή του λιμπρετίστα Γιάννη Αστερή. Φαίνεται ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δουλεύει πυρετωδώς το μουσικό μέρος, νιώθοντας όπως λέει χαρακτηριστικά, «σαν να βρίσκεται στην μέση εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς». Μας μίλησε μεταξύ άλλων, για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης παράστασης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κλασικός συνθέτης στην Ελλάδα, καθώς και για τα φετινά γεγονότα που συνέβησαν στο Φεστιβάλ.
Γιώργος Κουμεντάκης: Οι Έλληνες δημιουργοί είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή
13.04.2016 10:57
Ένα τυπικό απόγευμα του Απριλίου, επικρατούσε δημιουργικός πυρετός στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μόλις μία εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Φόνισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της Λυρικής, βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το στοίχημα μεγάλο και ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στον οποίο πήρε περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος. «Θα ήθελα να κρυφτώ σε ένα μέρος και να εμφανιστώ μετά την πρεμιέρα», λέει με χιούμορ.