Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Προσανατολισμός στο αρχαίο δράμα: εργαστήριο με τον Άρη Ρέτσο

Προσανατολισμός στο αρχαίο δράμα: εργαστήριο με τον Άρη Ρέτσο

Εργαστήριο με θέμα Προσανατολισμός στο αρχαίο δράμα με τον Άρη Ρέτσο στο θέατρο Αλώνι στις 22-27 Ιουλίου 2014.

 

Είναι γνωστό, από τότε κιόλας που ο νόμος της βαρύτητας επικράτησε στη Γη, ότι χωρίς τις αντιθέσεις, τις αντίθετες δυνάμεις,  τα αντίθετα ¨θέλω¨ και τις αντίθετες πράξεις, τόσο στην ιστορία του Ανθρώπου, όσο και σ’ αυτήν του Φυσικού γύρω μας  κόσμου, ότι είναι αδύνατον να υπάρξει, όποια  κίνηση, δράση ή πράξη είτε μέσα στη Ζωή και ακόμα περισσότερο στην Τέχνη, ξέχωρα και έξω από την ¨τάξη¨  αυτήν.

 

¨Καλλιτεχνικά¨ περιορίζοντας το θέμα, θα λέγαμε ότι η Τέχνη, και ειδικότερα η Τραγωδία , χωρίς  να λύνει,  ή ακόμα περισσότερο να φωτίζει το νόμο των αντιθέτων, φαίνεται να αναπαριστά και να αναπαράγει, την εμμονή και το πάθος των Ηρώων, σαν την αρχή και την αιτία της συμφοράς των, θέλοντας για κάποιον παράξενο ίσως λόγο, να ¨αποπροσανατολίσει¨  την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού,  σε μια άλλη πλευρά της γνώσης.

 

Ο Άρης Ρέτσος με το εργαστήριο Προσανατολισμός στο Αρχαίο Δράμα διερευνά τη σχέση των αντιθέσεων. Μεταξύ εγώ και συνόλου, αντίθετων χαρακτήρων, διαλόγου και μονολόγου, και με εργαλεία τους φυσικούς ρυθμούς, τις ταχύτητες, την έκφραση και τον  τρόπο ομιλίας των ηρώων- προσώπων της Τέχνης αυτής.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς και ερευνητές της αρχαίας τραγωδίας.

Στο τέλος του σεμιναρίου 27/7, στο θέατρο Αλώνι, ο Άρης Ρέτσος θα παρουσιάσει την  μουσική παράσταση: «Έπεα πτερόεντα»  solo performance πάνω στο ρυθμό του αρχαίου δράματος.

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από την ομάδα Μικρός Νότος
23.11.2016 11:24
Το εργαστήριο με τίτλο «Παραμύθια & έθιμα στη σχολική τάξη: το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις.
Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα 2016 στο Θέατρο Επί Κολωνώ
02.09.2016 11:30
Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Εργαστήριο Χορού με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη στο Πήλιο
13.07.2016 16:41
Το Athens Video Dance Project φιλοξενείται για πρώτη φορά από τον πολιτιστικό οργανισμό "Γ. Αγγελίνης-Π. Χατζηνίκου" στο Χόρτο Νοτίου Πηλίου και πραγματοποιεί ένα εργαστήριο Χορού με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη από 23 έως 26 Ιουλίου 2016.
Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ από την ομάδα του Alessandro Sciarroni στο Φεστιβάλ Αθηνών
06.06.2016 15:01
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο από τους ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni (Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino), με τίτλο Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ (Untitled_Juggling Workshop).
επι-Γραφές - Τo σώμα της λέξης: εργαστήριο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
02.03.2016 15:46
Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee" παρουσιάζει το εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης», ένα διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο για τη γραφή και την οπτική της αντίληψη.