Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικό πρόγραμμα από το artAZ και το Marina View στη Μύκονο

Εικαστικό πρόγραμμα από το artAZ και το Marina View στη Μύκονο

Μία σειρά από εκθέσεις, έργα σε κοινόχρηστους και εξωτερικούς χώρους, live painting, εικαστικές δράσεις, συμπόσιο τέχνης, residencies και ομιλίες με τη συμμετοχή Ελλήνων & ξένων εκπροσώπων της τέχνης, συνθέτουν το κυλιόμενο εικαστικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο, μέσα από τη συνεργασία της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ και του παραδοσιακού συγκροτήματος Marina View.  

 

Το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται στις εγκαταστάσεις του Marina View, χρησιμοποιώντας όλους τους χώρους (ιδιωτικούς, κοινόχρηστους και εξωτερικούς) του συγκροτήματος σαν πεδίο εικαστικής έκφρασης και ανταλλαγής.

 

Πρόκειται για τον «πιλότο» μιας δράσης που στοχεύει να βάλει την Μύκονο στον διεθνή εικαστικό χάρτη. «Δε πρόκειται για ακόμη μια ‘έκθεση σε νησί’» διευκρινίζει η επιμελήτρια του προγράμματος Αλεξάνδρα Κολλάρου «Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε ένα πρόγραμμα με ροή, συνεχόμενες εναλλαγές, κάτι που να επανεκκινείται διαρκώς, προσφέροντας ευκαιρίες συμμετοχής και αλληλεπίδρασης σε κοινό με διαφορετικές αναζητήσεις. Επιχειρούμε να καθιερώσουμε ένα πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας, που όχι μόνο θα ενισχύσει την προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στο διεθνές κοινό, αλλά θα προσελκύσει και ξένους εικαστικούς παράγοντες, ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ της Ελληνικής και της παγκόσμιας τέχνης και αποτελώντας πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό, ανεξαρτήτως εθνικότητας.» Η πιλοτική έκδοση αποτελεί το σημείο αφετηρίας του εγχειρήματος.

 

14 δωμάτια - 14 καλλιτέχνες

Τα 14 δωμάτια του Marina View χρησιμοποιούνται από τους 14 καλλιτέχνες σαν μικροσκοπικές, προσωπικές γκαλερί . Οι παρεμβάσεις είναι διακριτικές – οι καλλιτέχνες δε φωνάζουν για την προσοχή του θεατή, επιχειρούν περισσότερο μια ενσωμάτωση της τέχνης στην καθημερινότητα, δίνοντας το στίγμα τους μέσα από λιτές αισθητικές δηλώσεις. 

 

Οι κοινόχρηστοι χώροι

Οι κοινόχρηστοι χώροι του συγκροτήματος λειτουργούν σαν ανοιχτού πλάνου αίθουσα τέχνης, με έργα να τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία, άλλοτε με συμβατική μορφή και άλλοτε σε απροσδόκητους σχηματισμούς, προκαλώντας ένα ευχάριστο ξάφνιασμα στον θεατή.

 

Οι εξωτερικοί χώροι

Στους εξωτερικούς χώρους του Marina View γλυπτά , έργα τέχνης, εγκαταστάσεις in situ, και επιτόπιες εικαστικές παρεμβάσεις κάνουν την εμφάνιση τους απρόσμενα, δημιουργώντας ένα άτυπο εικαστικό κυνήγι θησαυρού. Άλλοτε πολύτιμα και άλλοτε εφήμερα, τα έργα εκτίθενται στον ανοιχτό χώρο και ενσωματώνονται στο τοπίο.

 

Οι συμπληρωματικές δράσεις

Παράλληλα με το εκθεσιακό κομμάτι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά εικαστικών δράσεων που θα εξελιχθούν στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου

Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 25 Ιουνίου με τη φιλοξενία της street artist Mariana Cute η οποία, στα πλαίσια του residency, δημιούργησε επί τόπου έργα και την εγκατάσταση SPF 50+ στους εξωτερικούς χώρους του Marina View. Παράλληλα, ο street artist Esek_one κάνει τον γύρο του νησιού αφήνοντας μικροσκοπικά έργα τέχνης (που βρίσκονται στη διάθεση των περαστικών) σε τοποθεσίες που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ κεντρική δράση του προγράμματος είναι το καλλιτεχνικό συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-6 Αυγούστου με επίτιμο προσκεκλημένο τον Frankie Shea, διευθυντή του Moniker Art Fair (Λονδίνο).

 

Οι συμμετέχοντες

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων και ανερχόμενων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τέχνης. Οι συμμετέχοντες εκφράζουν σχολές και ιδιώματα που διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς βασικό ζητούμενο του προγράμματος είναι η συνύπαρξη μέσα από την διαφοροποίηση και η ανάδειξη της ικανότητας της τέχνης να συνομιλεί σε όλες τις γλώσσες.

 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος συμμετέχουν οι:

Αργύρης ΣΕΡ, Βασίλης Θέος, Βασίλης Σκάνδαλος, Γιώργος Λυντζέρης, Ελεάννα Μαρτίνου, Esek_one, Ισμήνη Μπονάτσου, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Κώστας Λάβδας, Luis Orozco, Mariana Cute, Πετρούλα Κρίγκου, Pure Evil, Ροδάνθη Σεντούκα, Sarah Ettlinger, Σιμόνη Φοντάνα, Σοφία Φωτιάδου, Flying Fortress.

 

Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Hellenic Seaways, θα τρέξει όλη τη θερινή σεζόν και θα ολοκληρωθεί με μια ομαδική έκθεση τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Διοργάνωση: artAZ

 

*Η εικαστική πλατφόρμα του artAZ λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας στην επί της ουσίας προώθηση της Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό. Το 2013 το artAZ παρέλαβε το πρώτο βραβείο στα Αγγλικά Βραβεία «Urban Art Awards 2012», στην κατηγορία «Ευρωπαϊκή Γκαλερί».

Σχετικές ειδήσεις
Heard, έκθεση του Θανάση Λάλα στον Εικαστικό Kύκλο Sianti
06.02.2017 11:36
«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο Heard, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Kύκλο Sianti και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα.
Εικαστικό αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
08.11.2016 17:25
...“in black ink my love may still shine bright...” Με αυτόν τον θαυμάσιο σκοτεινό στίχο από τα σονέτα του William Shakespeare ως τίτλο και τα εικονοποιημένα θραύσματα της περιπέτειας της αγάπης ως αφετηρία και περιεχόμενο, ένα μικρό επετειακό εικαστικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνομιλία με το θεατρικό αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, θα υποδέχεται τους θεατές από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ως τα τέλη Ιανουαρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου.
Αίθουσα Τέχνης Αντί: εικαστικό πρόγραμμα για το Καλοκαίρι 2016
24.06.2016 17:21
Η Αίθουσα Τέχνης αντί που βρίσκεται στο Κάστρο Αντιπάρου παρουσιάζει το πρόγραμμα της για το καλοκαίρι του 2016.
Το πρόγραμμα As one από το Μουσείο Μπενάκη και το Marina Abramović Institute ολοκληρώνεται
19.04.2016 15:23
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην performance με τόσους καλλιτέχνες, με τέτοια συμμετοχή κοινού, με τόση ενέργεια. Το AS ONE, οι performances, η Μέθοδος Abramović, οι συζητήσεις, εντυπωσίασαν, θετικά ή όχι, μίλησαν στην καρδιά του κοινού, έγιναν αποδεκτά ή απορρίφθηκαν.
Η απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
02.03.2016 13:14
Απονεμήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.