Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

γαλάζιες ιστορίες: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Cube

γαλάζιες ιστορίες: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Cube

Μου πήρε πολύ κόπο για ν' αποφασίσω να εγκαταλείψω

το απλό γαλάζιο φράκο που φορούσα

όταν χόρεψα για πρώτη φορά με τη Λόττε, αλλά είχε παλιώσει πολύ.

Παράγγειλα λοιπόν ένα άλλο, ακριβώς όπως και το προηγούμενο …

Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, Γκαίτε 1774

 

Η Γκαλερί Cube και οι συνεργάτες της, καλωσορίζουν το καλοκαίρι με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής “γαλάζιες ιστορίες”

 

Οι “γαλάζιες ιστορίες” ξεκίνησαν σαν ιδέα από τα “γαλάζια παραμύθια”, έκφραση που εκεί κοντά στο μεσαίωνα περιέγραφε τις χίμαιρες ή τα παραμύθια με νεράιδες και ξωτικά.

 

Τα “γαλάζια παραμύθια”, μαζί με το “γαλάζιο πουλί” που είναι το ιδανικό πλάσμα, το σπάνιο και το απρόσιτο, συναντούν το γαλάζιο των ποιητών, αυτό που στη μεσαιωνική ποίηση παίζει λεκτικά με την “αγχολία”, λουλούδι γαλάζιου χρώματος και τη “μελαγχολία” κάνοντάς το ξανά το χρώμα του έρωτα, της μελαγχολίας και του ονείρου.

 

Ο Γκαίτε έντυσε  τον ήρωα του με ένα γαλάζιο κοστούμι γιατί το μπλε είναι στη μόδα στη Γερμανία γύρω στα 1770, αλλά η επιτυχία ήταν τόση που το γαλάζιο επεκτάθηκε και στις εικονιστικές τέχνες (ζωγραφική, χαρακτική , πορσελάνη). Το γαλάζιο φράκο του Βέρθερου μαζί με το μικρό γαλάζιο λουλούδι που συναντάμε σε ένα ημιτελές γερμανικό μυθιστόρημα και οδηγεί έναν τροβαδούρο του Μεσαίωνα στην αναζήτησή του, οδηγούν κυρίως το γερμανικό ρομαντισμό στη λατρεία του γαλάζιου χρώματος.

 

Οι “γαλάζιες ιστορίες” είναι σύγχρονες εικαστικές ιστορίες που θα μπορούσαν να περιγράφουν την ουτοπία, το όνειρο, το ανεκπλήρωτο, την επιθυμία, το γαλάζιο του πρωινού, αλλά και μιας ηλιόλουστης γαλάζιας ημέρας. Όλα αυτά που μας αγγίζουν στην ψυχή και οδηγούν σε εικόνες διαφορετικές, φανταστικές αλλά ίσως και πραγματικές.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ganaelle Bresoud, Ηλίας Αηδονίδης, Αντωνία Γρίβα, Έλλη Γρίβα, Δημοσθένης Δαββέτας, Θοδωρής Καγιάς, Άννα  Καρατζά, Χρήστος Κουτσούκης, Μάκης Κυριακόπουλος, Απόστολος Κωτούλας, Ανδρέας Λυμπεράτος, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Κατερίνα Μπότσαρη, Ειρήνη Μπράττη, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Θανάσης Πανουτσόπουλος, Αλέκος Παπαδάτος, Ηλίας Παπανικολάου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Γεωργία Παράσχη, Κωνσταντίνος Πάτσης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Βαγγέλης Τζερμιάς, Άνθη Τομαρά, Γιώργος Τσεριώνης, Μάκης Φιόρος.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
Through the Looking Glass: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Cube
01.07.2016 15:29
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2015 σαν καλοκαιρινό επίλογο, την ομαδική έκθεση “Through the Looking Glass”.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).