Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο «Ποσειδώνας» του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου ταξιδεύει … στην Ουάσιγκτον

Ο «Ποσειδώνας»  του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου ταξιδεύει … στην Ουάσιγκτον

Το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ», ύψους 3,90 μ. από ανοξείδωτο χάλυβα,  πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στον εξωτερικό χώρο του νέου κτιρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας  του Πανεπιστημίου George Washington σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Το γλυπτό, το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, περιλαμβάνονταν  στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου  Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960 όπου όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε. Έτσι, ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα το αποκαθιστά η Αμερική με καθυστέρηση 54 ετών.

 

Πολλά έργα του Ζογγολόπουλου βρίσκονται σε πόλεις του εξωτερικού, όπως οι επίσης εμβληματικές «ΟΜΠΡΕΛΕΣ», στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕυρωπαΪκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

 

Η συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Νίκου Θεοδωρίδη και του γενικού διευθυντή Άγγελου Μωρέτη με το Πανεπιστήμιο George Washington επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του νομικού, συλλέκτη και επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Σταθόπουλου, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, που πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα, λόγω του κύρους του πανεπιστημίου και της μοναδικής τοποθεσίας του πλησίον του Λευκού Οίκου.

 

Στα εγκαίνια του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» υπό την αιγίδα του Προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington, την 1η Οκτωβρίου 2014, θα παρευρεθούν διαπρεπείς Έλληνες της Αμερικής, καθώς και της αμερικανικής κοινωνίας, όπως και επιμελητές μεγάλων μουσείων, διαπρεπείς προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, Ακαδημαϊκοί κ.λπ.

 

Παράλληλα, στους χώρους της Σχολής Milken Δημόσιας Υγείας  του Πανεπιστημίου George Washington θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στον Γιώργο Ζογγολόπουλο με επιλογές φωτογραφιών από εμβληματικά έργα του μεγάλων διαστάσεων εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί στο κοινό της Αμερικής το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη και η Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική  γενικότερα.

 

Η παρουσία του «Ποσειδώνα» στην Washington τιμά τόσο τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο όσο και την ελληνική τέχνη και την Ελλάδα στις ΗΠΑ και θα συμβάλει στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών  και  πολιτιστικών  δράσεων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Σχετικές ειδήσεις
Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε γλυπτή ζωφόρο του Χρήστου Καπράλου
03.02.2017 13:26
Πλουσιότερη κατά ένα ακόμα μνημειακό γλυπτό του Χρήστου Καπράλου -ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας στον 20ό αιώνα- είναι από σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, καθώς μετά το εμβληματικό άγαλμα της Μάνας που κοσμεί τον περίβολο του Μεγάρου της Βουλής και Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου που περιβάλλει την οροφή του Περιστυλίου, προστίθεται η γλυπτή ζωφόρος με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» που φιλοτεχνήθηκε το 1954.
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης στο Studio Μαυρομιχάλη
11.01.2017 12:10
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για την δέκατη τέταρτη συζήτηση, τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Σπουρδαλάκη.
Συζήτηση με αφορμή την έκθεση για τον Ζογγολόπουλο στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
04.01.2017 16:59
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2017 (κλειστά από 23/12/2016-8/1/2017).
Σιωπηλή παρουσία: Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
15.11.2016 12:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά».
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".