Ο Κώστας Μπασάνος παρουσίαζει την εγκατάσταση «Falling», 1 – 30 Ιουλίου 2014, στη Sterna Nisyros Residences, στο πλαίσιο του Time Capsule Art Project.

Η ζωή είναι ο αέρας, η ζωή είναι η θάλασσα, η ζωή είναι η φωτιά,  δεν είναι η γη και η κρούστα της που παίρνουν μορφή. Κάθε μορφή είναι ο θάνατος. Κάθε τι που πήζει και δεν είναι σε κατάσταση σύντηξης,  σε  αυτή τη συνεχή ροή, την πυράκτωση και σε δυσδιάκριτη μορφή, είναι ο θάνατος. Είμαστε όλοι πλάσματα παγιδευμένα, αποκομμένα από την αέναη ροή, και προορισμένοι για τον θάνατο.  

Luigi Pirandello Η παγίδα (1915)

Ο εικαστικός Κώστας Μπασάνος εγκαινιάζει τον Ιούλιο το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εκθέσεων Time Capsule Art Project στη Sterna Nisyros Residences, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Παρουσιάζει νέα έργα που δημιουργήθηκαν in situ, σε διάλογο με την ανεξάντλητη ενέργεια του ηφαιστειακού τοπίου.

Συνδυάζοντας το άγριο στοιχείο της φύσης της Νισύρου, την υποβόσκουσα, λόγω του ηφαιστείου, ρευστότητά της, με το ρομαντικό και ποιητικό στοιχείο στη δουλειά του,  δουλεύει πάνω στην ιδέα της πτώσης (Falling). Την προσεγγίζει ως αντιστροφή της φυσικής δυναμικής του νησιού όπου όλα αναδύονται: το ίδιο το νησί ως ηφαίστειο, οι θερμές πηγές και οι ατμοί του ηφαιστείου.

Η Sterna Nisyros Residences, μέσω του νέου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών (Art Residency) και εκθέσεων Time Capsule Art Project, σε επιμέλεια της Ελένης Κούκου, επιχειρεί να φέρει σε διάλογο τη σύγχρονη δημιουργία με τις πολλαπλές εκφάνσεις του περιβάλλοντος της Νισύρου.

Το πρόγραμμα για το φετινό καλοκαίρι του 2014 του Time Capsule Art Project θα συνεχίσει στη Sterna Nisyros Residences με τους: Augusta Atla (1-18 Αύγουστου) με την εγκατάσταση I am Colour, Δημήτρη Παπαϊωάννου (20 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου) όπου θα δουλέψει νέα σχέδια δημιουργώντας το Nisyros storyboard, και την ομαδική έκθεση design It’s all, oh so souvenir to me! Vol.2 (7-22 Σεπτεμβρίου).

 

Σύλληψη και Ανάπτυξη: Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου