Για ένατη συνεχή χρονιά, η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού ανακοινώνει τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και συναυλιακές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία  arTree σε συνεργασία με:

την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού Δήμου Βόλου

τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας

και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 19 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 29 μουσικά εργαστήρια/masterclasses συμβιωτικής δράσης. Συντονιστές  των δράσεων αυτών είναι 47 διεθνείς μουσικοί / εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης με παρουσία και δράση στο χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος.

Στην πρώτη περίοδο εγκαινιάζονται δύο νέα εργαστήρια πολύτεχνης έκφρασης για εφήβους και παιδιά (Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου, Αντιγόνη Αυδή, Reynaldo Young, Γεωργία Γκανά) ενώ, για πρώτη φορά, η διοργάνωση φιλοξενεί το διεθνή βαρύτονο Σπύρο Σακκά στην κατεύθυνση “Ανθρώπινη Φωνή”.  Επιπλέον, διευρύνεται η πρόσφατη κατεύθυνση της τζαζ με το Γιώργο Κοντραφούρη και το Χρήστο Ραφαηλίδη ενώ φιλοξενούνται σε ένα workshop/residency οι Ελβετοί UMS ‘n JIP, ένα από τα σημαντικότερα duo σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση παλαιάς μουσικής έρχεται για πρώτη φορά από το Sao Paolo της Βραζιλίας ένας κορυφαίος Έλληνας μουσικός και αυτοσχεδιαστής, ο Δήμος Γκουνταρούλης, ενώ μέσα από τις υπόλοιπες κατευθύνσεις το Μουσικό Χωριό δίνει χώρο στη σχέση της μουσικής με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός και το χοροθέατρο (rootlessroot). Εκτός από τους παραπάνω, φέτος φιλοξενούνται και οι εξής στενοί συνεργάτες της διοργάνωσης: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λευτέρης Μουμτζής, Φώτης Σιώτας, Καίτη Καραχάλιου, Δημήτρης Κούντουρας, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Σίμος Παπάνας, Στέφανος Θωμόπουλος, Άγγελος Λιακάκης,  Βαρβάρα Βενετικίδου, “Spyweirdos” (Σπύρος Πολυχρονόπουλος), Γιώργος Σαγκριώτης, Γιώργος Φωτιάδης και Μαριάννα Αστρακά. Η αλληλεπίδραση όλων των παραπάνω προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα αναδεικνύοντας τα εργαλεία που εν δυνάμει μπορούν να μεταμορφώσουν το μουσικό από εκτελεστή σε στοχαστή – καλλιτέχνη.

Στη δεύτερη περίοδο επανεξετάζεται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης. Έτσι, εκτός από τα παραδοσιακά εργαστήρια, η δεύτερη περίοδος θα έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Κώστα Θεοδώρου σε ένα residency με τίτλο Lost_Anthropology, ενώ πρωτοπαρουσιάζει τον Αργεντινό ηθοποιό, σκηνοθέτη και ακροβάτη Camilo Betancor σε ένα εργαστήριο για το λαϊκό μεσαιωνικό θέατρο και τον Σύριο Ziad Rajab σε ένα εργαστήριο για το αραβικό μακάμ. Για πρώτη φορά θα καλοσωρίσουμε τους κουκλοπαίκτες και εμψυχωτές Αγγελική Γουναρίδη, Κωσταντή Μιζάρα, Γιάννη Τσιούτα, Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο, Ελένη Βογιατζίδου και Μπέττυ Κοκαράκη. Και ενώ ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος προτείνει φέτος έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρόπο προσέγγισης και ερμηνείας του δημοτικού τραγουδιού, θα μάθουμε όλοι να χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς με τον προσωπικό τρόπο του Ανδρέα Σεγδίτσα! Μαζί τους θα συντονίσουν εργαστήρια και οι παλαιότεροι συνεργάτες του Μουσικού Χωριού, οι οποίοι είναι οι  Κώστας Αναστασιάδης, Hayden Chisholm (New Zealand), Δήμος Βουγιούκας, Κυριάκος Γκουβέντας, Βασίλης Μαντζούκης, Ανθή Θάνου, Αντώνης Ανισέγκος, James Wylie και Ευγένιος Βούλγαρης.

Tέλος, εκτός από τις καθημερινές συναυλίες και τα αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, φέτος για πρώτη χρονιά θα προσφέρεται μία απογευματινή αλυσίδα διαλέξεων/συζητήσεων, ανοικτών στο κοινό, ως μέρος του κύριου κορμού μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων.  

Οι φετινές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στις εξής θεματικές:

1η περίοδος

ΠΑΙΔΙΚΑ & ΕΦΗΒΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ

ΤΖΑΖ

ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

ΧΟΡΟΣ & ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

2η περίοδος

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΖΥΓΙΕΣ & ΚΟΜΠΑΝΙΕΣ

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ & ΑΦΗΓΗΣΗ

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΧΟΡΟΣ

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΑΚΑΜΙΑ, ΔΡΟΜΟΙ & ΤΑΞΙΜΙΑ

Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν δομηθεί, ανάλογα με το βαθμό διάδρασης που παρουσιάζουν μεταξύ τους, σε δύο περιόδους:

1η περίοδος: (18 – 24 Aυγ 2014)

2η περίοδος: (26 Αυγ – 1 Σεπτ 2014)

To αναλυτικό πρόγραμμα των κατευθύνσεων και εργαστηρίων, καθώς και πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr).

H διοργάνωση φέτος, όπως και πέρυσι, θα υλοποιήσει νέο σύστημα οικονομικών εισφορών, όπου και θα παρέχονται ειδικές τιμές για νέους, φοιτητές, παιδιά και άνεργους, καθώς και μειωμένο κόστος συμμετοχής για όλους τους ενήλικες.