Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Αραβική ανατροπή. Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού κόσμου - Βασίλης Μούτσογλου

Η Αραβική ανατροπή. Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού κόσμου - Βασίλης Μούτσογλου

Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλης Μούτσογλου, Η Αραβική ανατροπή. Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού κόσμου.

 

Και ενώ όλα στον Αραβικό Κόσμο έμοιαζαν ακίνητα και «τακτοποιημένα δια παντός», ξεσπάει ξαφνικά η επανάσταση της Άνοιξης. Οι πολιτικές-κοινωνικές ανατροπές του 2011 αποτελούν μια καμπή της ιστορίας και διασπούν μια συνέχεια στην πολιτική τάξη της περιοχής, που όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έμοιαζε αιώνια.

Ο συγγραφέας, Πρέσβης της Ελλάδος στο Αλγέρι κατά την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης, έζησε τα γεγονότα στην περιοχή όπου εξελίσσονταν. Τα διηγείται σε όλη τους την έκταση επισημαίνοντας την πλοκή και τις διασυνδέσεις, και τα αναλύει με μια αφήγηση άλλοτε δημοσιογραφική, άλλοτε ακαδημαϊκή, αλλά πάντα κατά το δυνατόν αντικειμενική και ουδέτερη, όχι με την έννοια ότι δεν παίρνει θέση, αλλά με την παράθεση των απόψεων όλων των πλευρών.

Μπορεί τα άμεσα αποτελέσματα της Αραβικής Άνοιξης να μην υπήρξαν πάντοτε ευτυχή καθόσον αφορά την ευημερία των λαών. Η «Ανατροπή» όμως συνέβη και τα πολιτικά πράγματα στον Αραβικό Κόσμο δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια. Οι αραβικοί λαοί δήλωσαν έντονα την παρουσία τους και δεν θα είναι πλέον δυνατόν να αγνοηθεί η θέληση τους από τις ηγεσίες.

 

Ο Βασίλης Μούτσογλου είναι διπλωμάτης. Διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδος στο Αλγέρι την περίοδο 2008-2014. Έργα του ιδίου από τις Εκδόσεις Παπαζήση: Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης 1821-1923 (1998), Η Τουρκία στο Μεταβαλλόμενο Διεθνές Περιβάλλον και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (2000), Η Βαλκανική Παράμετρος (2002).

Σχετικές ειδήσεις
Ο σπουδαίος αραβόφωνος ποιητής Άδωνις στη Στέγη
28.12.2016 15:26
Με Βραβείο Goethe, διεκδικητής επί χρόνια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, αυτοεξόριστος από τη Συρία και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του Αραβικού Κόσμου, ο Άδωνις έρχεται στη Στέγη.
Τρίτο Μνημόνιο -  Νάντια Βαλαβάνη
15.12.2016 12:19
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο, Τρίτο Μνημόνιο - Η Ανατροπή μιας Ανατροπής της Νάντιας Βαλαβάνη.
Παρουσίαση του βιβλίου
10.05.2016 10:06
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας και η Κάπα Εκδοτική σάς προσκαλούν στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Α. Βαπορίδη, με τίτλο Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Μαΐου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Βασίλης Κρεμμυδάς
24.03.2016 10:27
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες του Βασίλης Κρεμμυδάς.
Πετεινός νοτίων προαστίων - Στάμος Τσιτσώνης
10.03.2016 11:07
Στη νέα συλλογή διηγημάτων του, Πετεινός νοτίων προαστίων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, ο Στάμος Τσιτσώνης, απομακρύνεται για λίγο από τη χρήση των μαθηματικών, ως συνδετικού κρίκου των ιστοριών του, αλλά διατηρεί την ίδια ισχυρή δομή και αφήνεται ξανά στην καλλιέργεια της πυκνής αφήγησης κρατώντας αμείωτο το χιούμορ, την ειρωνεία και την ανατροπή. Αυτή τη φορά συνδέει μεταξύ τους πρόσωπα και καταστάσεις, σαν σενάρια ταινιών μικρού μήκους, σε έναν κόσμο εξπρεσιονιστικό που συγγενεύει πολύ με τον δικό μας.