Τα μέλη της διεθνούς επιτροπής του Πρώτου Βραβείου της Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου συνεδρίασαν την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στην Artcurial και επέλεξαν ως νικήτρια την καλλιτέχνιδα Μαρία Τσάγκαρη.


Η διοργάνωση του Βραβείου έγινε από την Pauline Simons, ιδρύτρια του HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean), σε συνεργασία με το Ίδρυμα-Fondation Jean-Luc Lagardère.


Η Μαρία Τσάγκαρη έλαβε μια υποτροφία 10 000 ευρώ από την Pauline Simons και τον François Tajan εκ μέρους του HYam.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολυάριθμοι Έλληνες, Γάλλοι και διεθνείς καλεσμένοι του καλλιτεχνικού κόσμου, εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, τα μέλη της επιτροπής και οι τέσσερις υποψήφιοι που ήρθαν από την Ελλάδα ειδικά για το γεγονός.

Αυτό το χρηματικό έπαθλο έχει στόχο να υποστηρίξει την καλλιτεχνική δουλειά της Μαρίας Τσάγκαρη γύρω από το θέμα της πολιτισμικής ταυτότητας και να της παρέχει μεγαλύτερη προβολή στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. 

Το HYam project

Οργανισμός μη κερδοσκοπικός, το HYam project δημιουργήθηκε το 2013 από την δημοσιογράφο Pauline Simons, με την υποστήριξη του πρακτορείου L’art en plus και της διευθύντριάς του Virginie Burnet, για να βοηθήσει τους ανερχόμενους καλλιτέχνες που προέρχονται από τις χώρες της Μεσογείου. Στόχος του να σταθεί στο πλάι τους, προβάλλοντας τη δουλειά τους στην διεθνή σκηνή, χάρη σε ποικίλες πρωτοβουλίες όπως: συμπαραγωγή εκθέσεων και καταλόγων, αγορά έργων και εγκατάσταση ενός πρωτότυπου καλλιτεχνικού πρότζεκτ στο
νησί της Ύδρας.

Κάθε χρόνο, θα δίνεται η ευκαιρία σε έναν καλλιτέχνη, που θα φιλοξενείται στο νησί, να δημιουργήσει και να εγκαταστήσει ένα έργο αφιερωμένο στον δημόσιο χώρο της Ύδρας.

Στη συνέχεια, το HYam θ’ αναλαμβάνει να στήσει μια έκθεση αφιερωμένη στο πρότζεκτ και στην πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη – που θα φιλοξενείται από έναν ελληνικό οργανισμό – και να την εξάγει, στη συνέχεια, σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάνοντας αρχή από το Παρίσι.

Η δημιουργία του Βραβείου της νέας σκηνής της Μεσογείου, με συμπαραστάτη το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère, είναι η πρώτο από τις φιλόδοξες δράσεις που το HYam project θ’ αναπτύξει μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère

Πιστό στις πεποιθήσεις του ανθρώπου του οποίου φέρει το όνομα, το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère θέτει την κουλτούρα στην καρδιά της δράσης του. Λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες, ψηφιακές δημιουργίες… το Ίδρυμα υποστηρίζει σχέδια πρωτότυπα που καινοτομούν, κυρίως με υποτροφίες που δίνονται κάθε χρόνο σε νέους επαγγελματίες της κουλτούρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Έδαφος πρόσφορο για την έκφραση της δημιουργικότητας, η κουλτούρα, την οποία υποστηρίζει το Ίδρυμα, συμβαίνει να παίρνει επίσης και τους δρόμους της αλληλεγγύης, όταν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και προωθεί την πολιτιστική ποικιλομορφία. Να συνοδεύει και να στηρίζει νέα ταλέντα, να προωθεί την γαλλοφωνία, να ευνοεί το μοίρασμα των γνώσεων και να βοηθά τους γάλλους καλλιτέχνες ν’ ακτινοβολούν διαπρέποντας στο εξωτερικό, σε όλα αυτά αφιερώνει το έργο του το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère.

Χορηγούμενες από το 1990, οι υποτροφίες του Ιδρύματος Jean-Luc Lagardère βοηθούν νέους επαγγελματίες της κουλτούρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης κάτω των τριάντα ετών (κάτω των τριάντα πέντε εφόσον πρόκειται για βιβλιοπώλες και σεναριογράφους τηλεόρασης), στην πραγματοποίηση των σχεδίων τους. Οι βραβευμένοι οφείλουν να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο και καινοτόμο σχέδιο στις εξής κατηγορίες: δημιουργός ντοκυμαντέρ, δημιουργός ταινίας κινουμένων σχεδίων, ψηφιακός δημιουργός, συγγραφέας, δημοσιογράφος γραπτού τύπου, βιβλιοπώλης, μουσικός, φωτογράφος, παραγωγός και σεναριογράφος τηλεόρασης. Περισσότερο κι από μια χρηματική βοήθεια, οι υποτροφίες αυτές αποτελούν ένα πραγματικό εφαλτήριο για την συνέχεια της καριέρας τους.

Το Ίδρυμα δημιούργησε επίσης, το 2013, με παρτενέρ το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου, το βραβείο της νέας αραβικής λογοτεχνίας που ανταμείβει έναν συγγραφέα προερχόμενο από τις χώρες της Αραβικής Ένωσης και που απονέμεται σ’ ένα έργο γραμμένο στα γαλλικά (ή γραμμένο στα αραβικά και μεταφρασμένο στα γαλλικά) με κύριο θέμα την αραβική νεολαία.

Η υποστήριξη που προσφέρει το Ίδρυμα στο Βραβείο της νέας σκηνής της Μεσογείου τοποθετείται, ως εκ τούτου, στην προέκταση των δραστηριοτήτων του υπέρ της κουλτούρας και των νέων ταλέντων.