Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έξι καλλιτέχνες, σε μία οµαδική έκθεση ζωγραφικής, στην γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου

Έξι καλλιτέχνες, σε μία οµαδική έκθεση ζωγραφικής, στην γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου

Ο Τζουλιάνο Καγκλής, η Ιφιγένεια Καµπέρη, η Μάρια Μπαχά, ο Αχιλλέας Ραζής, ο ∆ηµήτρης Ρόκος, ο Στέφανος Ρόκος, έξι καλλιτέχνες µε παράλληλες και ενίοτε διασταυρούµενες εικαστικές πορείες, συνεκθέτουν το καλοκαίρι του 2014 στη γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου.

 

Οι σχεδόν εµµονικές σπουδές στο γυναικείο σώµα του Τζουλιάνο Καγκλή προσφέρονται για µία διπλή ανάγνωση. Η αισθαντικότητα που αναδύει η πλαστικότητα της χειρονοµίας του Καγκλή συνυπάρχει µε την συνειδητή αφαίρεση κάθε περιττού στοιχείου, και εκπαιδεύει τον θεατή, εισάγοντάς τον στην χαρά αλλά και τη δυσκολία της ουσιαστικής θέασης του ανθρώπινου σώµατος.

 

Η Ιφιγένεια Καµπέρη µε τις µικρές µονοτυπίες και τις αφηρηµένες συνθέσεις της, εξερευνά τις εσωτερικές δοµές των πραγµάτων και την στιγµιαία αποτύπωση του συναισθήµατος, προσπαθώντας να υπερβεί απεικόνιση και αισθητικές νόρµες.

 

Η Μάρια Μπαχά µε κυρίαρχη τη µνήµη και τη νοσταλγία, συνθέτει τοπία του παρελθόντος µε τον άνθρωπο είτε πανταχού παρόντα -ακόµα και µέσω της απουσίας του- είτε απονευρωµένα και διάφανα παρόντα σαν σε φθαρµένη ανάµνηση. Τα ζώα και η φύση διεκδικούν και κερδίζουν εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Ο Αχιλλέας Ραζής εκπλήσσει µε εικόνες νεοελληνικού ηµιαστικού τοπίου, οι οποίες ερµηνεύουν µε τρόπο περιεκτικό, και παραδόξως νοσταλγικό, το ανώνυµο, νοηµατοδοτούν το τυχαίο, οργανώνουν το πώς και το πότε, χωρίς όµως να δίνουν απάντηση στο γιατί.

 

Οι εξοντωτικά γεµάτες απεικονίσεις αστικής σκληρότητας του ∆ηµήτρη Ρόκου ακροβατούν ανάµεσα στην ίδια την πραγµατικότητα, την πραγµατικότητα ιδωµένη µέσα από πολλαπλά φίλτρα και στην πραγµατικότητα ιδωµένη µέσα από τον διαστρεβλωτικό φακό του ψυχισµού. Πρόκειται για µία προσωπική ερµηνεία του απόλυτου, η οποία αφήνει µία επίγευση υπαρξιακού άγχους.

 

Ο Στέφανος Ρόκος προσφέρει δόσεις µίας ποιητικής εικονογραφίας του καθηµερινού. Το εικαστικό όχηµα που έχει εφεύρει και κατασκευάσει ο ίδιος, διαπερνά έναν κόσµο τόσο κοντινό σ´ αυτόν που ξέρουµε, αλλά ποτέ ταυτισµένο µαζί του - πάντα φευγαλέο και σε ελαφρά απορρύθµιση. Στον Στέφανο Ρόκο, η απόλαυση χαρίζεται απλόχερα στον θεατή, ο οποίος έχει -ερήµην του- εµποτιστεί για πάντα µε λίγο απ´ τα ανεξίτηλα µελάνια του.

 

Ένα τέτοιο πλούσιο άθροισµα παλλόµενων καταγραφών του σήµερα προσφέρεται -ως ολοκληρωµένη, αλλά ανοιχτή στην έκπληξη και την ερµηνεία, δηµιουργική πρόταση- από έξι εικαστικούς καλλιτέχνες, µε κοινό παρονοµαστή το καλοκαίρι του 2014 που έρχεται, και την γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου.

 

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη - Τύχη - Τόλμη: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
27.09.2016 11:35
Ο Δ. Κοκκινίδης, ο Κ. Μορταράκος, η Σ. Πολίτη και ο Δ. Χιωτόπουλος συναντώνται σε μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο Τέχνη - Τύχη - Τόλμη στην Γκαλερί Έρση, η οποία θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.
Έκθεση του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Artis Causa
06.06.2016 10:15
Καλλιτέχνες - φοιτητές (4ου-5ου έτους) του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκθέτουν στη γκαλερί Artis Causa.
Spring Show: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.04.2016 16:23
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Spring Show” με τους καλλιτέχνες Lina Bertucci, Gregory Crewdson, Χριστίνα Δημητριάδη, Jack Pierson και Michael Schmidt.
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.