Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Νάξου 2014 στον Πύργο Μπαζαίου: Το πρόγραμμα

Φεστιβάλ Νάξου 2014 στον Πύργο Μπαζαίου: Το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ Νάξου σε καιρούς περισυλλογής και περικοπών συνεχίζει συνοψίζοντας σημαντικά και ουσιαστικά γεγονότα πολιτισμού από τον Ελλαδικό και το διεθνή χώρο.

Σε μια εποχή που η Νάξος μπαίνει δυναμικά στο διεθνή τουριστικό χάρτη, το Φεστιβάλ του νησιού, αναπόσπαστο πολιτιστικό του σημαίνον, επιμένει ότι οι διακοπές χρειάζονται.........τέχνη.

Σε στενή  συνεργασία  με το Γαλλικό Ινστιτούτο , εφ’ όσον οι μισές εκδηλώσεις είναι γαλλόφωνες και με έντονη την παρουσία δημιουργών που απευθύνονται όχι μόνον σε ενήλικες αλλά και παιδιά. Επιλέξαμε και εφέτος ένα πρόγραμμα μεταξύ ψυχαγωγίας και δημιουργικής γνώσης.

Ξεκινώντας από την έκθεση-σύνοψη της παρουσίασης του Κωστή Αντωνιάδη στο Μουσείο Μπενάκη , προσφέροντας κινηματογραφημένες παραστάσεις όπερας από το Φεστιβάλ της Aix-en-Provence, πρόσφατες γαλλικές ταινίες, συναυλίες και παραστάσεις ξεχωριστών δημιουργών, καταλήγουμε σε μια επιτομή της σύγχρονης δημιουργίας, ανοίγοντας συνοπτικά και αποκαλυπτικά  το τετράδιο των επιθυμιών μας,  ελπίζουμε και των δικών σας.

Στέλιος Κρασανάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

14/6-17/9/2014


Πύργος Μπαζαίου

 

Costis Antoniadis - Syn-opsis

Ο Κωστής Αντωνιάδης, αναγνωρισμένος φωτογράφος και θεωρητικός της φωτογραφίας, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε μέσα από μια πρωτότυπη φωτογραφική εγκατάσταση, αντιπροσωπευτικές θεματικές ενότητες του έργου του.

 

Καθημερινά: 10:00 – 17:00

Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης

Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος

 

 

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 1974-2014

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχί" (1974-2014) σε συνδιοργάνωση με τον «Κύκλο Κυκλάδων», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος παρουσιάζονται:

 

Αναμετάδοση παραστάσεων όπερας από το Φεστιβάλ της Aix-en-Provence 2014:

 

Κυριακή 13/7, 21:30


Die Zauberflöte/Ο μαγικός αυλός

Wolfgang Amadeus Mozart – Σκηνοθεσία: Simon McBurney - Στα Γερμανικά με Γαλλικούς υπότιτλους.

 

Κυριακή 20/7, 21:30


Il Turco In Italia/Ο Τούρκος στην Ιταλία

Gioachino Rossini , Σκηνοθεσία: Christopher Alden, Στα Ιταλικά, με Γαλλικούς και Αγγλικούς υπότιτλους

 

Κυριακή 3/8, 21:30


Ariodante / Αριοδάντης

Georg Friedrich Haendel, Σκηνοθεσία: Richard Jones, Στα Ιταλικά, με Γαλλικούς και Αγγλικούς υπότιτλους

 

Με τη συνεργασία: Γαλλικός κινηματογράφος (με Ελληνικούς υπότιτλους)

 

Τετάρτη 16/07, 21:30


LE TABLEAU / Ο πίνακας

Γαλλία-Βέλγιο. Σκηνοθεσία: Jean-François Laguionie. Σενάριο: Anik Le Ray. Γραφιστικά: Jean Palenstjin, Jean-François Laguionie, Rémi Chayé, Julien Bisaro. Φωνές : Jessica Monceau, Adrien Larmande, Thierry Jahn.

Έγχρωμο, 76΄,  Για παιδιά

 

Παρασκευή 18/07, 21.30


MICHEL PETRUCCIANI

 

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία. Σκηνοθεσία: Michael Radford. Hθοποιοί: Michel Petrucciani, Marie Laure Roperch, Roger Willemsen, Aldo Romano, Erlinda Montano, Alexandre Petrucciani, Tony Petrucciani, Duke Ellington. Μαυρόασπρο, 102’, Για μεγάλους

 

 

Τετάρτη 23/7, 21.30


LE JOUR DES CORNEILLES / Η μέρα των κορακιών

 

Γαλλία, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Βέλγιο. Σκηνοθεσία: Jean-Christophe Dessaint. Σενάριο: Amandine Taffin, d’après le roman de Jean-François Beauchemin. Hθοποιοί: Jean Reno, Lorànt Deutsch, Isabelle Carré.

Έγχρωμο, 96΄, Για παιδιά

 

Παρασκευή 25/07, 21.30


LA VIERGE, LES COPTES ET MOI / Η Παναγία, οι Κόπτες κι εγώ.

 

Γαλλία, Κατάρ, Αίγυπτος. Σκηνοθεσία: Namir Abdel Messeeh. Hθοποιοί: Siham Abdel Messeeh, Namir Abdel Messeeh.

Έγχρωμο, 91΄, Για μεγάλους

 

Παρασκευή 01/08, 21.30


DE BON MATIN / Απ’τ’άγριο ξημέρωμα

 

Γαλλία-Βέλγιο. Σκηνοθεσία: Jean-Marc Moutout. Σενάριο: Jean-Marc Moutout, Olivier Gorce, Sophie Fillières. Hθοποιοί: Jean-Pierre Darroussin, Valérie Dréville, Xavier Beauvois, Yannick Renier

Έγχρωμο, 91΄, Για μεγάλους

 

Τετάρτη 06/08, 21.30


COULEUR DE PEAU: MIEL / Χρώμα δέρματος: μελί

 

Γαλλία, Βέλγιο. Σκηνοθεσία: Laurent Boileau, Jung Henin. Φωνές: William Coryn, Christelle Cornil.

Έγχρωμο, 75΄, Για παιδιά άνω των 10 ετών

 

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις προβολές


Κυριακή  27/7 -  Ώρα 21:30


Groove Catchers συναυλία γκρουπ τζαζ, της νέας γενιάς.

 

Το γκρουπ των Groove Catchers, ξεκίνησε το 2009 από τη συνάντηση τριών νέων μουσικών που σπούδαζαν σύνθεση στη Σχολή Jazz στη Τουρ, της Γαλλίας: Johan Barrer, τύμπανα - Antoine Guillemette, μπάσο - Bastien Weeger, άλτο σαξόφωνο. Οι Groove Catchers δημιουργούν μια αισθητική jazz fusion μουσική με επιρροές από το ροκ και funk η νέο funk κομμάτια. Η συνεχής αλληλεπίδραση των τριών αυτών μουσικών ειδών διαμόρφωσε την ταυτότητα του γκρουπ, που κέρδισε πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς jazz της Γαλλίας. Όταν ξεκίνησαν οι διεθνείς περιοδείες, στο γκρουπ προστέθηκε ο Julien Stella που παίζει  μπάσο κλαρινέτο and beat box.

 

 

ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Τετάρτη 30-7 – Ώρα 20.00


“…στου Κόσμου την άκρη”

Παράσταση για παιδιά

Ένα παραμύθι για κάποιον που έκανε ένα ταξίδι μακρινό, γεμάτο συναντήσεις, δοκιμασίες και περιπέτειες ψάχνοντας την πιο όμορφη του κόσμου... στου Κόσμου την άκρη!

Αφήγηση παραμυθιού από την ομάδα κουκλοθέατρου φτουξελεφτερία με ζωντανή μουσική και πρωτότυπες μουσικές κούκλες.

Συντελεστές: Κωσταντής Μιζάρας (αφήγηση, κιθάρα), Αγγελική Γουναρίδη (αφήγηση, εμψύχωση αντικειμένων), Κυριάκος Μακρίδης (βιολί, ακορντεόν).

 

Κυριακή 10/8 - Ώρα 21:30

 

Συναυλία με το Νίκο Πορτοκάλογλου

 

Από του Αιγαίου Τα Νερά...ως το Θάλασσα Μου Σκοτεινή, o Νίκος Πορτοκάλογλου μας ταξιδεύει με τα γνωστά, προσωπικά του τραγούδια κι αυτά της νέας του δισκογραφικής δουλειά σε Λιμάνια Ξένα, όπου μεταγράφει σε ένα δικό του σημερινό ήχο τα παραδοσιακά, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα, λαϊκά και ελαφρά τραγούδια που αγαπάει.

Μαζί του μια νέα μπάντα ταλαντούχων μουσικών, οι «Φτερωτές Κιθάρες» τον συνοδεύουν και δίνουν πνοή στο νέο υλικό αλλά και στα δικά του προσωπικά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια.

Βαγγέλης Μαρκαντώνης: μπάσο, κιθάρες, τραγούδι - Χάρης Μιχαηλίδης: κιθάρα, τραγούδι - Αλέκος Βουλγαράκης: κιθάρα - Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα.

 

 

Τρίτη 12/8 – Ώρα 20:00


Η τελεία

 

Μουσική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με χιούμορ, σουρεαλισμό και πρωτότυπες μελωδίες. Ένα σύγχρονο παραμύθι με αφετηρία το ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Πήτερ Ρέυνολντς που με τις μεταφράσεις του έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικά εκδοτικά και παιδαγωγικά βραβεία . «Μιλάει» στη γλώσσα των παιδιών θίγοντας όσο πιο δημιουργικά και πολύχρωμα γίνεται, την ανάγκη τους να πιστεύουν στον εαυτό τους, να αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, να μάθουν να εμπνέονται και να εκφράζουν τις ιδέες τους σκορπίζοντας χρώμα στο μουντό σκηνικό της εποχής! 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος. Σκηνικά – κοστούμια – video art: Λυδία Κοντογιώργη, Μαρίζα Παγκάκη. Μουσική: Ερατώ Α. Κρεμμύδα. Στίχοι: Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Πρωταγωνιστούν: Εύη Δόβελου, Ναταλία Καλημερατζή, Αγγελική Μαρίνου, Γιώργος Φλωράτος

 

Κυριακή 17/8 - Ώρα 21:30


Ραμόνα Travel /Η γη της καλοσύνης

 

Της Γλυκερίας Μπασδέκη

Μια γυναίκα της επαρχίας του Ελληνικού βορρά, η Ραμόνα, ταξιδεύει στα Βαλκάνια των μύθων, των θρύλων, των ηρωικών στιγμών και των θρησκευτικών εμμονών. Τραγουδά την ιστορία του τόπου της, κουβαλώντας όμως, σαν άλλη Μπλανς Ντυμπουά, το φορτίο των ματαιωμένων προσδοκιών της. Η επίσκεψη στην αδελφή της γίνεται το τέλος και ταυτόχρονα η αρχή αυτού του ταξιδιού. Μαζί της ένα νέο αγόρι, η δική της συνεισφορά στην καινούργια, γεμάτη μαγεία και καλοσύνη ζωή. Ένα ρομαντικό ταξίδι, με τις αποσκευές της «ελληνικότητας» και με τελικό ζητούμενο το θαύμα.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών

 

Κυριακή 24/8 - Ώρα 21:30


Συναυλία με τον Ross Daly 24/8

 

Ο Ross Daly, η  Κέλυ Θωμά και ο Βασίλης Ρακόπουλος, καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης συναντιούνται με διάθεση να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με ένα ιδιαίτερο επίπεδο εκτέλεσης, πάνω στα παραδοσιακά μουσικά θέματα της Μεσογείου, αλλά και στο σύγχρονο ιδίωμα της Δυτικής μουσικής. Μέσα από τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει ένα CD διεθνούς απήχησης και εξαιρετικές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαζί τους το εκπληκτικό Rhythm section των Πέτρου Βαρθακούρη και Άγγελου Πολυχρόνου.

Ross Daly κρητική λύρα/ραμπάμπ/ταρχού - Κέλυ Θωμά, κρητική λύρα - Βασίλης Ρακόπουλος, κλασική κιθάρα – Άγγελος Πολυχρόνου, κρουστά – Πέτρος Βαρθακούρης, μπάσο.   

Σχετικές ειδήσεις
19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους
22.11.2016 11:53
Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, ξεκινά το Σάββατο 3/12 σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πύργο, Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, και Γαστούνη.
Φεστιβάλ Νάξου 2016
06.07.2016 10:36
Κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Νάξου, μέσα από θεματικές εκθέσεις, θέατρο, μουσική, λόγο, κινηματογράφο - οι παραστατικές τέχνες όλες παρούσες - αλλά και τη δημιουργική  συνύπαρξη, παρουσία και διάλογο διεθνών καλλιτεχνών και σύγχρονων αισθητικών τάσεων, γίνεται τόπος διαπολιτισμικής συνάντησης και πρωτότυπων παραγωγών, αναδεικνύοντας τη Νάξο σε ιδανικό νησί διακοπών, με αναζωογονητικό αέρα πολιτισμού.
Αισχύλεια 2016: Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ
21.06.2016 12:36
Το Φεστιβάλ των Αισχυλείων επιστρέφει και φέτος όπως κάθε χρόνο με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα στρέψουν το ενδιαφέρον και αυτό το καλοκαίρι στην πόλη της Ελευσίνας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 22oυ Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
02.06.2016 17:14
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και όπως πάντα έχει προγραμματίσει ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016: Το πρόγραμμα
16.05.2016 15:57
Tο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2016, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, προσφέροντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.