Μια ξεχωριστή εκδήλωση, Ελληνοβελγικής σύμπραξης, θα δροσίσει στις αρχές Ιουλίου το Ρέθυμνο της Κρήτης.

Η φημισμένη ανά τον κόσμο ROYAL SYMPHONIC BAND OF THE BELGIAN GUIDES  του Βελγίου, θα δώσει μια μοναδική συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στη Φορτέτζα, στις 6 Ιουλίου, και ώρα 9μμ, ενώ το προηγούμενο βράδυ της 5ης Ιουλίου, ώρα 9μμ, δίνει ραντεβού γνωριμίας με το κοινό του Ρεθύμνου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης, στο πλαἰσιο του Φεστιβάλ Κρητικής διατροφής με μια μουσική πρόγευση της μαγείας που θα απολαύσουμε στη συναυλία στη Φορτέτζα.

Η εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, κος Marc van den Reeck, είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας του Βελγίου, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο μισό του 2014, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα και του Δήμου Ρεθύμνου.

Η Βασιλική Συμφωνική Μπάντα του Βελγίου αποτελείται από 84 επίλεκτους μουσικούς και ένα εκλεκτό Σώμα 19 Σαλπιγκτών. Από την ίδρυσή της, το 1832, λόγω του υψηλού καλλιτεχνικού της επιπέδου, η ορχήστρα τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών καταξιωμένων συνθετών, από τον Berlioz μέχρι τον Stravinsky, καθώς, επίσης, έχει κερδίσει και ένα μεγάλο κοινό στο Βέλγιο και στο εξωτερικό. Η εκπληκτική αυτή Συμφωνική Ορχήστρα είχε πάντα σαν πηγή έμπνευσης την Βελγική μουσική, ιδιαίτερα τη μουσική των πνευστών. Υπηρετεί πιστά το σκοπό της, δίνοντας πολυάριθμα κονσέρτα στο Βέλγιο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε ραδιοφωνικές εκπομπές και πραγματοποιώντας ηχογραφήσεις, με αποτἐλεσμα να έχει δημιουργήσει τη φήμη μιας από τις πιό σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες πνευστών στον κόσμο.

Ο Yves Segers είναι ο διευθυντής της ορχήστρας, από το Μάρτιο του 2008. Συνεχίζει πιστά την παράδοση των περίφημων προκατόχων του, έχοντας, ήδη, εμπλουτίσει το βιογραφικό της ορχήστρας με αξιοσημείωτες ηχογραφήσεις και συναυλίες, σε συνεργασία με διάσημους σολίστ, από το 2008 μέχρι σήμερα.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας της 6ης Ιουλίου στο Ρέθυμνο, εκτός από έργα Βέλγων συνθετών, έχουν συμπεριληφθεί γνωστά έργα των Τσαϊκόφσκυ και Κατσατουριάν, αλλά και ένα έργο του Έλληνα συνθέτη Α. Μακρή.