Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Στα άκρα του στιγμιαίου: έκθεση της Αγνής Χρονοπούλου στη γκαλερί Art Zone 42

Στα άκρα του στιγμιαίου: έκθεση της Αγνής Χρονοπούλου στη γκαλερί Art Zone 42

Η γκαλερί Art Zone 42 έχει την τιμή να φιλοξενεί από 25 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου 2014, τη νέα σειρά φωτογραφικών και ζωγραφικών έργων της Αγνής Χρονοπούλου, με τίτλο «Στα άκρα του στιγμιαίου».

 

Η ίδια τονίζει χαρακτηριστικά για το έργο της:

 

«Έχω ξεκινήσει τη συγκεκριμένη έρευνα εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε αυτή τη σειρά ένιωσα την ανάγκη να αντιπαραθέσω δύο μέσα: το σχέδιο και τη φωτογραφία. Η έμπνευσή μου ξεκινάει από επιλεγμένα αρχαιοελληνικά γλυπτά . Υποχρεώνομαι να κινηθώ ‘στα άκρα του στιγμιαίου’ για τη φωτογραφία και στη ‘μεγάλη βραδύτητα’ για το σχέδιο. Οι δύο αυτοί τρόποι αναζήτησης, μου επέτρεψαν να φιλοτεχνήσω αυτές τις ‘στιγμές’ με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους. Διαπραγματεύομαι τον χρόνο και το φευγαλέο του χρόνου.»

 

O κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει αποσπασματικά στο κείμενό του για τη σειρά έργων της εικαστικού:

 

«…Η Αγνή Χρονοπούλου φιάχνει τις εικόνες της από το παράξενο, αλλά όχι ανοίκειο, συνταίριασμα φωτογραφίας και σχεδίου, με τα περιτρίμματα της μνήμης, με τα όστρακα του παρελθόντος που διέσωσαν ένα μισοφαγωμένο πρόσωπο εδώ, ένα μισοφαγωμένο από το σκοτάδι βλέμμα εκεί, το θραύσμα ενός μαρμάρου πιο πέρα που κάποτε ήταν θεός. Ή, άνθρωπος όμορφος σαν θεός, ή πλάσμα ονειρικό και γι αυτό εκ των πραγμάτων ισόθεο…

 

…Αυτό που κυριαρχεί στα δοκίμια της Αγνής Χρονοπούλου, τα οποία μελετούν τη φωτοδοσία-σκίαση και τη γραμμή-γραφή, είναι η βαθύτατη επιθυμία να ζήσει η ίδια το καταθλιπτικό παρόν όχι ονειρευόμενη το μέλλον αλλά, αντίθετα, το παρελθόν. Εκεί, πίσω στις πηγές της ομορφιάς, εκεί που πέπλα και στοιβάδες αιώνων, διάφανοι καταρράκτες και ακίνητα νερά κρύβουν την αχειροποίητη εικόνα. Εκεί που το κάλλος δεν είναι οπτασία ή όραμα αλλά ύλη που όμως έχει σφαγιστεί με την πιο βαθιά πνευματικότητα. Αυτό είναι το δώρο που η καλλιτέχνις θέλει να προσφέρει στο θεατή της…

 

Υ.Γ : Στις φωτογραφίες της Χρονοπούλου υπάρχει, συχνά, ένα εύρημα: Ένα διάφανο πέπλο, ένα κρήδεμνον, ένα μαντηλοδέσι που κληροδοτεί ο Όμηρος στους σημερινούς καιρούς, καλύπτει τα πρόσωπα των ηρώων της. Το περιβάλλον είναι συνήθως υδάτινο. Και είναι τότε που συμβαίνει το θαύμα καθώς σκεπάζοντάς τα, τα αποκαλύπτει…»

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αγνή Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι γλυπτική και κεραμική στην σχολή ENSAAMA, Ιστορία της Τέχνης στην Ecole du LOUVRE και Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII. Πραγματοποιεί επεμβάσεις στο χώρο, όπου δουλεύει συχνά με γύψο ή πηλό, αποτυπώνοντας σε φωτογραφία ή βίντεο οριακές στιγμές της εξέλιξής τους. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με το «εικαστικό» βιβλίο ως «μοναδικό αντίτυπο» (livre unique-livre objet).

 

Συνεργάζεται με τo Musée du Livre d’artiste CLAC Caroline Corre. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 εκθέσεις στην Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα.

 

Ενδεικτικά: Εκθεση ‘Προσφορά’, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών / Galerie «espace des femmes», Paris / Bibliothèque Forney, Paris / Salon Saga FIAC / musée des Beaux-arts de Paris / Librairie Nicaise bd St Germain, Paris / Biblioteca Classense Accademia di Belle Arti, Ravena / Breracult Centro internazionale, Milano.

Σχετικές ειδήσεις
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.
Everything is the same but everything is different: Έκθεση της Έφης Χαλιορή στη γκαλερί Μορφές
30.06.2016 12:20
Το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας Medphoto Festival – «Borders/Crossroads», σε συνεργασία με την Γκαλερί «Μορφές», παρουσιάζουν από τις 5 Ιουλίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας της Έφης Χαλιορή, “Everything is the same but everything is different”.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.
Dichotomy: έκθεση της Iωάννας Χρονοπούλου στη γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki
16.05.2016 12:35
Η γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki, συνεχίζει την έρευνα και παρουσίαση καινοτόμων καλλιτεχνικών πρακτικών στη φωτογραφία κι εγκαινιάζει το project με τίτλο Dichotomy της νέας φωτογράφου Ιωάννας Χρονοπούλου.