Η Rosebud.21 παρουσιάζει στους κινηματογράφους από 26 Ιουνίου 2014, σε παγκόσμια επανέκδοση, την ταινία «Fedora»,  του βραβευμένου με έξι Όσκαρ σκηνοθέτη Μπίλυ Γουάιλντερ.

Η άλλοτε επιτυχημένη και διάσημη ηθοποιός Fedora αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του τρένου. Συντετριμμένος ο πασίγνωστος παραγωγός του Χόλιγουντ Μπάρι Ντέτβαϊλερ θα παραβρεθεί στην κηδεία της στο Παρίσι, όπου και αναρωτιέται αν – και κατά πόσο – φέρει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για τον θάνατό της.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε ταξιδέψει στην Κέρκυρα, όπου η Fedora είχε επιλέξει να απομονωθεί σε μία πολυτελή βίλα. Μαζί της ζούσαν, η ιδιοκτήτρια του νησιού, κόμισσα Σομπριάνκσι και ο γιατρός Δρ. Βάντο με τη βοηθό του. Ο Μπάρι είχε στα χέρια του μία κινηματογραφική διασκευή της Άννα Καρένινα, μεταφέροντάς της ότι κάποιοι σημαντικοί χρηματοδότες είχαν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ταινία μόνο αν δεχτεί να υποδυθεί το ρόλο η Fedora. Παρότι η διάσημη ηθοποιός έδειχνε πρόθυμη και ικανή να πάρει τον ρόλο και να τον φέρει εις πέρας, τα σχέδια του παραγωγού προσέκρουσαν πάνω στη διάγνωση του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Fedora πάσχει από παράνοια και είναι αδύνατον να παίξει…

Πρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ουίλιαμ Χόλντεν (“Stalag 17”) και η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Μάρτα Κέλερ, στο ρόλο της Fedora.

Μπίλυ Γουάιλντερ

(1906-2002)

Ένας δημιουργός με πρωτοπόρο και ασυμβίβαστο κινηματογραφικό ύφος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του καταπιάστηκε με ιδιαίτερα θέματα στις ταινίες του. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αμερικανικού κινηματογράφου, όσο και στην αφύπνιση του φιλοθεάμονος κοινού.

Ήταν Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, καλλιτέχνης, και δημοσιογράφος, του οποίου η καριέρα διήρκεσε περισσότερο από 50 χρόνια. Θεωρείται ως ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίου ενώ ζούσε στο Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Μετά την άνοδο του Χίτλερ, ο Γουάιλντερ, ο οποίος ήταν Εβραίος, έφυγε για το Παρίσι, όπου έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Ο κακός δρόμος» (1934). Στη συνέχεια μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου το 1939 είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή του στη συγγραφή του σεναρίου της σατιρικής ταινίας του Ερνστ Λιούμπιτς «Νινότσκα». Πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γουάιλντερ στο Χόλιγουντ ήταν με την ταινία «Υπερφυσική Μπεμπέκα» το 1942, ενώ η σκηνοθεσία του φιλμ νουάρ «Κολασμένη Αγάπη»‎ δυο χρόνια αργότερα του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Το 1945 ο Γουάιλντερ κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας καθώς και το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Το Χαμένο Σαββατοκύριακο»  και το 1950 συνέγραψε και σκηνοθέτησε τη θρυλική ταινία «Η Λεωφόρος της Δύσης».

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ο Γουάιλντερ γύριζε κυρίως κωμωδίες. Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του, εκείνης της περιόδου, είναι: «Σαμπρίνα» (1954), «Εφτά χρόνια φαγούρας» (1955), «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (1959) και «Η Γκαρσονιέρα» (1960) και «Γλυκιά μου Ίρμα» (1963). Η “Fedora” είναι η προτελευταία του ταινία πριν την «Πρώτη σελίδα» (1974). Δεκατέσσερις από τους ηθοποιούς που σκηνοθέτησε ο Γουάιλντερ προτάθηκαν για Όσκαρ ενώ ο ίδιος έχει βραβευτεί έξι φορές με το χρυσό αγαλματίδιο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία Μπίλυ Γουάιλντερ

Σενάριο Μπίλυ Γουάιλντερ

Τομ Τράιον

Ι.Α.Λ. Ντάιμοντ

Παραγωγή Μπίλυ Γουάιλντερ

Ηθοποιοί Γουίλιαμ Χόλντεν

Μαρτ Κέλερ

Χοσέ Φερέρ

Μάριο Αντόρφ

Στίβεν Κόλινς

Χένρι Φόντα

Μοντάζ Στέφαν Άρνστεν

Φρέντρικ Στάινκμαπ

Φωτογραφία Τζέρι Φίσερ

Κοστούμια Σαρλότ Φλέμινγκ

Σκηνικά Αλεξάντρ Τράουνερ

Διάρκεια 114’

Διανομή Rosebud.21 & Οdeon