Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

In space: ατομική έκθεση του Vratislav Ševčík στον Τεχνοχώρο

In space: ατομική έκθεση του Vratislav Ševčík στον Τεχνοχώρο

Η αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Τσέχου καλλιτέχνη και καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας Vratislav Ševčík με τίτλο «In space», από 3 έως 30 Ιουλίου 2014.

 

O καλλιτέχνης, που ζει τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά του σε επίπεδο ατομικής έκθεσης, στο Ελληνικό φιλότεχνο κοινό. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

 

Ο κριτικός τέχνης και συγγραφέας Jozef  Kroutvor γράφει για τον καλλιτέχνη: «Ζωγράφος και χαράκτης με ισχυρό και έντονο συναισθηματικό κίνητρο και εξίσου πλούσια φαντασία. Το έργο του κυμαίνεται μεταξύ του σχεδιασμού και της λυρικής εκφραστικής αφαίρεσης. Είναι προφανές ότι το έργο του προσδιορίζουν η προσωπική του εμπειρία, οι συγκρούσεις της «ψυχής του ποιητή» με το σύγχρονο πολιτισμό και τον πανταχού παρόντα παραλογισμό.»

 

O Vratislav Ševčík γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Prostějov της Τσεχικής Δημοκρατίας.  Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης Εικαστικών Τεχνών του Václav Hollar στην Πράγα (1968 - 1972). Στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας, στο ειδικευόμενο εργαστήριο γραφικών τεχνών με τον Καθηγητή Prof. Ladislav Čepelák (1972 – 1978). Από το 1980 διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στο Πολυτεχνείο της Πράγας, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, από το 1995 ως Αναπληρωτής Καθηγητής.

 

Ο Vratislav Ševčík ασχολείται με ελαιογραφίες και ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα, λιθογραφία και άλλες τεχνικές της χαρακτικής, ψηφιακές εκτυπώσεις, φωτογραφία και εφαρμοσμένες τέχνες της χαρακτικής (graphic design). Μέσα από το έργο του αναζητάει την αρμονία του ανθρώπινου σώματος και της κίνησής του και τη συνύπαρξη των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων 

 

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Τσεχία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Τα έργα του φιλοξενούν οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης της Πράγας, της Πόλης Prostějov, του Μουσείου Τεχνών Frederikshavn Kunstmuseum της Δανίας, του Κέντρου Τεχνών Huis Hellemans Gemeentelijk Kunstcentrum στην πόλη Egedem του Βελγίου και άλλες. Του απονεμήθηκαν πολλές σημαντικές διακρίσεις και βραβεία , μεταξύ άλλων το Βραβείο του Εργαστηρίου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών (Πράγα 1978), το Βραβείο της Χαλυβουργίας Poldi (Κλάντνο 1978), και το βραβείο «Εκτύπωση της Χρονιάς» (Πράγα 2005, 2006, 2008 και 2009).     

 

Από το 2010, ο Vratislav Ševčík ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

 

Σχετικές ειδήσεις
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Η περιπέτεια της εικόνας, ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα στη γκαλερί Alma
22.12.2016 14:24
Η αίθουσα τέχνης Alma παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα, με τίτλο Η περιπέτεια της εικόνας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00.
Unbound: Ατομική έκθεση της Λίλιας Ζιάμου στην Gallery
07.12.2016 16:42
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα με την καινούργια δουλεία της Λίλιας Ζιάμου, με τίτλο “Unbound”.