Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Hellas: genius loci - Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Hellas: genius loci - Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την αγγλική έκδοση Hellas: genius loci.

 

Πρόκειται για τον κατάλογο της έκθεσης με τίτλο «Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2014

 

Η έκδοση αποτελεί τον κατάλογο της έκθεσης «Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου», που διοργανώνει η Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2014. Η σπονδυλωτή αυτή έκθεση παρουσιάζεται στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής και στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικονογραφημένες εκδόσεις και έργα τέχνης (ζωγραφικά, χαρακτικά) από Ευρωπαίους περιηγητές, καλλιτέχνες , αρχιτέκτονες, αρχαιοδίφες, εικονογράφους, καθώς και νεότερους και σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις μέρες μας και απεικονίζουν τους ιστορικούς τόπους και τις αρχαιότητες του ελληνικού χώρου. Οι ποικίλες αυτές απεικονίσεις της ελληνικής αρχαιότητας συνδιαμορφώνουν την εικόνα που ο νεότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός προσλαμβάνει για την Ελλάδα, ως ιστορικό και πνευματικό τόπο.

 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει εικόνες και λήμματα για 37 εικονογραφημένες ξενόγλωσσες εκδόσεις, 38 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών και 44 έργα Ελλήνων ζωγράφων, καθώς και εκτενές εισαγωγικό κείμενο . Την επιστημονική επιμέλεια είχε o ιστορικός της τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων και επιμελητής της ομώνυμης έκθεσης.

Σχετικές ειδήσεις
Τεχνητές αναπνοές - Αχιλλέας Κυριακίδης
19.01.2017 10:07
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Τεχνητές αναπνοές. Και άλλα πεζά της πόλεως [2003-2010] του Αχιλλέα Κυριακίδη.
Γιατί δεν αγαπάμε τη δημοκρατία - Μυριάμ Ρεβώ ντ’ Αλλόν
06.12.2016 13:23
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου, Γιατί δεν αγαπάμε τη δημοκρατία της Μυριάμ Ρεβώ ντ’ Αλλόν σε μετάφραση Μιχάλη Πάγκαλου.
Κλαίνε οι μέλισσες; - Γιάννης Βούρος
25.10.2016 10:45
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Κλαίνε οι μέλισσες; του Γιάννη Βούρου.
Έτσι πολεμούσαμε 1940-41 - Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
30.06.2016 12:08
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, προχώρησε στη φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, Έτσι πολεμούσαμε 1940-41.
 Μεταβίβαση - Μαρία Λοϊζίδου
23.05.2016 10:40
Ο κατάλογος της έκθεσης της Μαρίας Λοϊζίδου “Μεταβίβαση | A Transfer” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα, σε ελληνική και αγγλική έκδοση.