Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα μικρά χρόνια (1887-1897) - Σταύρος Αγγ. Βλάχος

Δέκα μικρά χρόνια (1887-1897) - Σταύρος Αγγ. Βλάχος

Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν με χαρά την έκδοση του χρονικού του Σταύρου Αγγ. Βλάχου,  Δέκα μικρά χρόνια (1887-1897). Αναμνήσεις από τη ζωή στην Αθήνα λίγο πριν ανατείλει ο 20ος αιώνας.

 

Η Αθήνα του Σταύρου Βλάχου είναι ένα αξεχώριστο σύνολο φυσικών εικόνων, οικογενειακών περιστάσεων και ιστορικής παρουσίας.

Οι πρώιμες μνήμες επιμένουν στα πρόσωπα και τα περιστατικά μιας ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής σε έναν ευρύ κοινωνικό περίγυρο –από τον Γεώργιο Σουρή ως τον άσημο ακόμα τότε Ελευθέριο Βενιζέλο–, και ύστερα ταξιδεύουν πέρα από πατρικό σπίτι της οδού Σωκράτους: από τα εμπορικά καταστήματα ως το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», από τη Ακρόπολη ως το Καλλιμάρμαρο των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων και από τους αγρούς των Πατησίων ως την πειραϊκή εξοχή.

Η Αθήνα του Σταύρου Βλάχου είναι μια αγαπημένη πόλη, μιας χαρισάμενης παιδικής ηλικίας. Μια πόλη που επέτρεπε την ονειροπόληση. Το διαπίστωσε και ο ίδιος, όταν, εφτάχρονο παιδί, ταξίδεψε για να συναντήσει τον  Άγγελο Βλάχο, πρεσβευτή στο Βερολίνο:

«Ο ουρανός, πατέρα, δεν φυτρώνει άστρα εδώ», παρατήρησε.

 

Ο Σταύρος Αγγ. Βλάχος (1883-1968) υπήρξε γόνος παλιάς αθηναϊκής οικογένειας που συνεισέφερε πολλά, τόσο στον αγώνα της ανεξαρτησίας όσο και στην περιπέτεια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Ήταν γιος του πρεσβευτή, βουλευτή, υπουργού, λογοτέχνη και κριτικού Άγγελου Βλάχου, αδελφός του Γεωργίου Βλάχου, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας Καθημερινή και πατέρας του ακαδημαϊκού Άγγελου Βλάχου, που ακολούθησε τα επαγγελματικά και συγγραφικά βήματα του παππού του.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αίγυπτο, ως δικαστής και εφέτης στα Μικτά Δικαστήρια.

Υπογράφοντας ως «Ο Αθηναίος», είχε συνεργαστεί με πολλά ελκυστικά  χρονογραφήματα στην Καθημερινή όπου, το 1984, δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες τα Δέκα μικρά χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις
Ξέχνα τις αναμνήσεις - Ντιάνα Παλαιολόγου
05.01.2017 12:45
Από τις εκδόσεις Άνεμος κυκλοφορεί το βιβλίο Ξέχνα τις αναμνήσεις της Ντιάνας Παλαιολόγου.
Γκεμπελία -  Δημήτρης Χιλλ
30.12.2016 16:46
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το αφήγημα του ποιητή Δημήτρη Χιλλ, Γκεμπελία. Αναμνήσεις από την έρημο του Σινά, με αναμνήσεις του από την έρημο του όρους Σινά, όπου πέρασε για δέκα χρόνια μεγάλα διαστήματα με τους Βεδουίνους της περιοχής.
Ο έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ - Σταύρος Κωνσταντινίδης
15.11.2016 13:27
Αναμένετε να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Σταύρου Κωνσταντινίδη «Ο έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ», από τις εκδόσεις Επίκεντρο, με πρόλογο του Νικόλα Σεβαστάκη.
Τα άλογα των συγγραφέων - Ελένη Λαδιά
10.10.2016 12:55
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν το νέο βιβλίο της Ελένης Λαδιά, Τα άλογα των συγγραφέων. Μικρά δοκίμια.
Ο Στεναγμός των Πενήτων - Σταύρος Ζουμπουλάκης
01.06.2016 12:19
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Στεναγμός των Πενήτων, του Σταύρου Ζουμπουλάκη.