Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ελισάβετ Ιωαννίδη: Ο εικαστικός θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιτύχει την αλλαγή

Ελισάβετ Ιωαννίδη: Ο εικαστικός θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιτύχει την αλλαγή

Η τέχνη είναι ο μεσίτης εκείνου το οποίο δεν μπορείς να εκφράσεις

Γκαίτε
 
Πόσες φορές έχει τύχει να μη βρίσκουμε τα λόγια για να διατυπώσουμε αυτό που σκεφτόμαστε, νιώθουμε ή βιώνουμε; Ο πιο συνηθισμένος τρόπος έκφρασης, από την παιδική μας ακόμα ηλικία, είναι ο εικαστικός. Τις τελευταίες δεκαετίες οι εικαστικές τέχνες εφαρμόζονται και με θεραπευτικό σκοπό στο χώρο της ψυχικής υγείας.


Η εικαστική θεραπεία, η ένωση της τέχνης και της ψυχολογίας, εφαρμόζεται από το 1960 στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α., ενώ στη χώρα μας, με ιδιωτική πρωτοβουλία, από το 1980. Η αρχή ότι μέσα από την τέχνη, ενήλικες και παιδιά, ατομικά ή σε ομάδες, μπορούν να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν μια εικόνα του κόσμου όπως τον βιώνουν αποτελεί τη βάση της εικαστικής θεραπείας. Τα έργα που δημιουργούνται (μέσα από τη ζωγραφική, το κολλάζ, τη φωτογραφία, τη γλυπτική κτλ) γίνονται γέφυρες ανάμεσα στο λεκτικό και το μη λεκτικό, στο συνειδητό και το ασυνείδητο, στον εσωτερικό κόσμο και την εξωτερική πραγματικότητα. Η πρωταρχική σχέση δημιουργείται ανάμεσα στο εικαστικό έργο και το δημιουργό του. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αναπτύσσεται μια τριαδική σχέση ανάμεσα στον θεραπευόμενο, το θεραπευτή και την εικαστική δημιουργία. Η μαγεία της εικαστικής θεραπείας έγκειται  στο ότι ο ίδιος ο θεραπευόμενος κάνει ανακαλύψεις με βάση το έργο του. Ο εικαστικός θεραπευτής μέσα από τις γνώσεις του βοηθά το άτομο να εκφραστεί και να επιτύχει την αλλαγή και την ανάπτυξη σε προσωπικό επίπεδο μέσα σ' ένα πλαίσιο στο οποίο ο θεραπευόμενος νιώθει ασφαλής και ελεύθερος να εκφραστεί. Το έργο που δημιουργείται δε χρειάζεται να είναι αισθητικά ωραίο. Αλλά σε αντίθεση με τον προφορικό λόγο, το εικαστικό έργο είναι κάτι που μένει και στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να επιστρέψει κάποια άλλη στιγμή στη ζωή του και να το επανεξετάσει.      


Η εικαστική θεραπεία  μπορεί να πετύχει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Πέρα από το να τους βοηθήσει να εκφραστούν, να διερευνήσουν και να κατανοήσουν συναισθήματα, σκέψεις ή θέματα που τους απασχολούν, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν ή να επιλύσουν τις δυσκολίες τους, προσφέρει ένα υπέροχο ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού με το εικαστικό έργο να παίζει ουσιαστικό ρόλο σ' αυτό το ταξίδι συνειδητοποίησης.  


Info: Η Ελισάβετ Ιωαννίδη είναι βοηθός επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (http://www.art-therapy.gr/). Σπούδασε ψυχολογία και καλές τέχνες στο Brandeis University στη Βοστόνη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στο Courtauld Institute of Art στο Λονδίνο.

 
*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 28

Σχετικές ειδήσεις
Άρτεμις Ποταμιάνου: Το Ανοίκειο μέσα από το έργο εννέα εικαστικών
14.11.2016 11:29
Η εικαστικός και επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου, γράφει για τις διαφορετικές οπτικές της έννοιας του ανοίκειου, με αφορμή την έκθεση «Back to the basics: Uncanny», την οποία φιλοξενεί η ENIA Gallery.
Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Συνυφαίνοντας διεξόδους
29.03.2016 16:56
«Σήμερα είναι οι παλιές καλές εποχές του αύριο» - Karl Valentin
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.
Steven C. Harvey: Ανταποκρίσεις από το βρώμικο εργοτάξιο του νέου Πύργου της Βαβέλ
11.03.2016 14:53
Το 1963 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας J. G. Ballard υποστήριζε ότι «Οι κόσμοι των ονείρων, τα συνθετικά τοπία και η πλαστικότητα των μορφών που είχαν επινοηθεί από τους συγγραφείς φαντασίας είναι μορφολογικά ισοδύναμα του εσωτερικού κόσμου της ψυχής».
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»