Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Ελισάβετ Ιωαννίδη: Ο εικαστικός θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιτύχει την αλλαγή

Ελισάβετ Ιωαννίδη: Ο εικαστικός θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιτύχει την αλλαγή

Η τέχνη είναι ο μεσίτης εκείνου το οποίο δεν μπορείς να εκφράσεις

Γκαίτε
 
Πόσες φορές έχει τύχει να μη βρίσκουμε τα λόγια για να διατυπώσουμε αυτό που σκεφτόμαστε, νιώθουμε ή βιώνουμε; Ο πιο συνηθισμένος τρόπος έκφρασης, από την παιδική μας ακόμα ηλικία, είναι ο εικαστικός. Τις τελευταίες δεκαετίες οι εικαστικές τέχνες εφαρμόζονται και με θεραπευτικό σκοπό στο χώρο της ψυχικής υγείας.


Η εικαστική θεραπεία, η ένωση της τέχνης και της ψυχολογίας, εφαρμόζεται από το 1960 στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α., ενώ στη χώρα μας, με ιδιωτική πρωτοβουλία, από το 1980. Η αρχή ότι μέσα από την τέχνη, ενήλικες και παιδιά, ατομικά ή σε ομάδες, μπορούν να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν μια εικόνα του κόσμου όπως τον βιώνουν αποτελεί τη βάση της εικαστικής θεραπείας. Τα έργα που δημιουργούνται (μέσα από τη ζωγραφική, το κολλάζ, τη φωτογραφία, τη γλυπτική κτλ) γίνονται γέφυρες ανάμεσα στο λεκτικό και το μη λεκτικό, στο συνειδητό και το ασυνείδητο, στον εσωτερικό κόσμο και την εξωτερική πραγματικότητα. Η πρωταρχική σχέση δημιουργείται ανάμεσα στο εικαστικό έργο και το δημιουργό του. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αναπτύσσεται μια τριαδική σχέση ανάμεσα στον θεραπευόμενο, το θεραπευτή και την εικαστική δημιουργία. Η μαγεία της εικαστικής θεραπείας έγκειται  στο ότι ο ίδιος ο θεραπευόμενος κάνει ανακαλύψεις με βάση το έργο του. Ο εικαστικός θεραπευτής μέσα από τις γνώσεις του βοηθά το άτομο να εκφραστεί και να επιτύχει την αλλαγή και την ανάπτυξη σε προσωπικό επίπεδο μέσα σ' ένα πλαίσιο στο οποίο ο θεραπευόμενος νιώθει ασφαλής και ελεύθερος να εκφραστεί. Το έργο που δημιουργείται δε χρειάζεται να είναι αισθητικά ωραίο. Αλλά σε αντίθεση με τον προφορικό λόγο, το εικαστικό έργο είναι κάτι που μένει και στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να επιστρέψει κάποια άλλη στιγμή στη ζωή του και να το επανεξετάσει.      


Η εικαστική θεραπεία  μπορεί να πετύχει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Πέρα από το να τους βοηθήσει να εκφραστούν, να διερευνήσουν και να κατανοήσουν συναισθήματα, σκέψεις ή θέματα που τους απασχολούν, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν ή να επιλύσουν τις δυσκολίες τους, προσφέρει ένα υπέροχο ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού με το εικαστικό έργο να παίζει ουσιαστικό ρόλο σ' αυτό το ταξίδι συνειδητοποίησης.  


Info: Η Ελισάβετ Ιωαννίδη είναι βοηθός επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (http://www.art-therapy.gr/). Σπούδασε ψυχολογία και καλές τέχνες στο Brandeis University στη Βοστόνη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στο Courtauld Institute of Art στο Λονδίνο.

 
*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 28

Σχετικές ειδήσεις
Depression Era: Κατοίκηση
13.01.2016 11:48
“Αν και η ψυχολογική πίεση συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρεθούν στον Άρη, μάλλον δεν αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο θα μπορούσε να ματαιώσει κάθε σχέδιο για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.”
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.