Το 23ο Φεστιβάλ Ναυπλίου υποδέχεται νέους ερμηνευτές, σε ένα φεστιβάλ όπου η Μουσική συνομιλεί με τις υπόλοιπες τέχνες, από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου 2014.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου δε σηκώνει τα χέρια ψηλά ούτε το βάζει κάτω. Αντίθετα, σεβόμενο τα 23 χρόνια της ιστορίας του, και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζει την παράδοση την οποία έκτισε μέσα σε δύο δεκαετίες ως ένα κομβικό πολιτιστικό γεγονός του ελληνικού καλοκαιριού. Και ως μια διοργάνωση πανευρωπαϊκής εμβέλειας στον χώρο της κλασικής μουσικής.

Τη φετινή χρονιά, ανοίγει τις πύλες του στις 20 Ιουνίου, όπου για δέκα μέρες, εκμεταλλευόμενο και παράλληλα προβάλλοντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού- θα παρουσιαστούν μουσικά προγράμματα με δύο κύριες θεματικές: την ανάδειξη των νέων ανερχόμενων μουσικών –με συμμετοχές όπως η εκατονταμελής Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και η κάτοχος του φετινού βραβείο Gina Bahauer “Mundo en Armonia”, Νεφέλη Μούσουρα– και τη συνεργία της μουσικής με τις υπόλοιπες τέχνες.

Σε βραδιές όπου η τελευταία θα συνομιλήσει με την ποίηση, με τον ποιητή Δημοσθένης Δαββέτα να απαγγέλει ένα ανέκδοτο έργο του. Την πεζογραφία, όπου η καταξιωμένη Μάγδα Μαυρογιάννη με τη συνδρομή δύο σημαντικών ελλήνων σολίστ (Αλεξάνδρα Νομίδου, Γιάννος Μαργαζιώτης) θα ταξιδέψει το κοινό στους μύθους της Ανατολής. Το θέατρο, όπου η διάσημη πιανίστα Ντιάνα Βρανούση με την χαρισματική ερμηνεύτρια Χαρά Κεφαλά θα θυμίσουν στους ακροατές μουσικές στιγμές που έντυσαν εμβληματικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου.

Και, τέλος, το σινεμά, όπου το ταχύτατα ανερχόμενο TRANSCRIPTION ENSEMBLE σε σύμπραξη με την εικαστικό Χρυσαυγή Τσοβίλη θα προσφέρει μια δυνατή οπτικοακουστική εμπειρία. Φυσικά δε θα λείψουν, όπως κάθε χρόνο, και οι μετακλήσεις σπουδαίων καλλιτεχνών από το εξωτερικό, οι οποίοι λαμπρύνουν την πόλη του Ναυπλίου με την παρουσία τους. Με τον διεθνώς αναγνωρισμένο γαλλο-κύπριο Κυπριανό Κατσαρή να καταφθάνει για ένα ρεσιτάλ υψηλής ευαισθησίας και έντονης θεατρικότητας και μια κορυφαία στον χώρο της ευρωπαϊκή χορωδία, τη δανέζικη MUSICA FICTA, για μια συναυλία όπου ο J. S. Bach θα ακουστεί δίχως τη συνήθη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους  που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.