Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει τις ατομικές εκθέσεις των Δημήτρη Μπάμπουλη στον πρώτο όροφο και Πάνου Παπαδόπουλου στο ισόγειο. Οι εκθέσεις θα εγκαινιαστούν την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, στις 20:00.

Ο Δημήτρης Μπάμπουλης κατασκευάζει ένα φαντασιακό περιβάλλον συνδυάζοντας τη ζωγραφική και τη γλυπτική με σχέδια σε χαρτιά ακουαρέλας και γλυπτά από λεπτές ράβδες σιδήρου. Στα σχέδια είτε αποκαλύπτεται ένας χώρος είτε ένας μη-χώρος, ο οποίος μεταφέρεται στα γλυπτά του. Τα γλυπτά μοιάζουν σαν να ψάχνουν την αρχική τους προέλευση μέσα στα σχέδια και οι μορφές που απεικονίζονται σε κάποια από αυτά δημιουργούν μια υπαρξιακή αφήγηση. Τα γλυπτά του Δημήτρη Μπάμπουλη προσδιορίζουν την έννοια του προσωπικού και συλλογικού χώρου καθώς και την αντιληψή μας για τον χωροχρόνο αφού από διαφορετική γωνία θέασης αποκτούν διαφορετική μορφη. Εδώ δοκιμάζεται η έννοια του ορίου και της αποδόμησης της γλυπτικής μέσω της χρήσης απλών υλικών και μέσω της σύνθεσης φαινομενικά απλοϊκών κατασκευών. Ουσιαστικά ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα σύμπλεγμα εννοιών και φορμών και αιχμαλωτίζει μέσα σε αυτό την αίσθηση του ανοικείου.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος παρουσιάζει την πρόσφατη ενότητα έργων του, μεγάλων κυρίως διαστάσεων, με σαφείς αναφορές στην έννοια του λόγου και στην αποτύπωση του μέσω της ζωγραφικής. Εμπνευσμένος από θέματα της σύγχρονης αστικής κουλτούρας και της ζωής του «δρόμου», επιχειρεί να σχολιάσει τη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου και την ανάγκη των κοινωνικών ομάδων να εκφραστούν δημόσια χρησιμοποιώντας προσόψεις κτιρίων, ανοιχτούς χώρους κτλ. Συνεπώς ο καλλιτέχνης, με την προσωπική του χειρονομία και την αποτύπωση φράσεων στον καμβά, μεταφέρει και «εγκλωβίζει» μέσα στη γκαλερί μέρος της σύγχρονης αστικής κουλτούρας. Η ζωγραφική του φέρει στοιχεία του σύγχρονου εξπρεσσιονισμού με έντονες αναφορές στα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κεντροευρωπαικής σχολής. Οι λέξεις, οι φράσεις, οι ασυνείδητες προτάσεις που ο καλλιτέχνης μεταφέρει στον καμβά, προέρχονται από σημαντικούς λογοτέχνες και συνδυάζονται με δικά του επινοημένα στοιχεία που εμπεριέχουν έντονη κριτική και χιούμορ.