Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Celebrating the greek connection, με τη Μάρθα Γκράχαμ στο Ηρώδειο

Celebrating the greek connection, με τη Μάρθα Γκράχαμ στο Ηρώδειο

Η ιστορικότερη και πιο καταξιωμένη σχολή χορού της Αμερικής διεθνώς Martha Graham Dance Company επιστρέφει στο Ηρώδειο την Πανσέληνο του Σαββάτου 12 Ιουλίου στις 21.00 με την παράσταση «Celebrating the Greek Connection».


Τα έσοδα θα διατεθούν μέσω του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline Hellas www.lifelinegr.org για την υποστήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών των κρατικών περιφερειακών νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.


Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την παρουσία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας η οποία είναι πάτρων του Lifeline Hellas.


Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα κατακτώντας, μέσα από το έργο της, δεκάδες τίτλους τιμής. Το όνομα της είναι συνυφασμένο με αλλαγές που την καθιέρωσαν για πάντα ως το αέναο σύμβολο του σύγχρονου χορού καθώς οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν κι εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Martha Graham ή ξεχώρισαν μέσα από τη δική της σχολή.   


Με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα η Martha Graham προέβαλε την ελληνική μυθολογία η οποία  αποτέλεσε πρωταρχικό πυρήνα μελέτης και έμπνευσης για αυτήν. Στις παραστάσεις της αναβίωσε κορυφαίες γυναικείες μορφές της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας όπως η Κλυταιμνήστρα, η Ιοκάστη , η Μήδεια , η Άλκηστη, η Αριάδνη κλπ. στους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού του πλανήτη.


Στις μέρες μας, η σπουδαία ομάδα χορού, με καταξιωμένους χορευτές και καλλιτέχνες , συνεχίζει επάξια το ανατρεπτικό πνεύμα της δημιουργίας της ιδρύτριας της, παρουσιάζοντας με τη δύναμη του σώματος το μεγαλείο της ψυχής, σε όλο τον πλανήτη.


Γιορτάζοντας την σύνδεση με την Ελλάδα, «Celebrating the Greek Connection», στην παράσταση του Martha Graham Dance Company θα συμμετέχει η νέα χορογραφία του διάσημου διεθνή Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη με τίτλο“Echo”. Ανάμεσα στις τελευταίες συνεργασίες του Αντώνη Φωνιαδάκη ξεχωρίζουν, η ταινία “Noah” του Darren Aronovsky, στην οποία ανέλαβε την κινησιολογία των χαρακτήρων.


Επίσης, στην παράσταση θα συμμετέχει η Hellenic Dance Company της Κρατικής Σχολή Χορού με το διαχρονικό έργο «Panorama» το οποίο παρουσιάστηκε φέτος τον Μάρτιο με την Martha Graham στην Νέα Υόρκη. Η Hellenic Dance Company διαχειρίζεται εδώ και 2 χρόνια το χαρακτηριστικό αυτό έργο της Martha Graham το οποίο δημιουργήθηκε το 1935, μία περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η μεγάλη ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά όλα τα ελεύθερα δημιουργικά πνεύματα. Το δραματικά επίκαιρο «Panorama» γεννήθηκε για να εκφράσει την δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα.

Η περιοδεία των παραστάσεων της Martha Graham θα ξεκινήσει από το Ναύπλιο στις 4 Ιουλίου, θα συνεχιστεί στην Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Ιουλίου και στην Ιθάκη στις 9 Ιουλίου με τελικό προορισμό το Ηρώδειο το Σάββατο 12 Ιουλίου.

Σχετικές ειδήσεις
«Στύγα, η θεά των υδάτων»: Παράσταση χορού στο ΠΚ
10.01.2017 14:50
Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Παύλος Κουρτίδης επιστρέφει με μία παράσταση-πρόκληση, με τίτλο «Στύγα, η θεά των υδάτων», στο θέατρο ΠΚ.
Tango por Piazzolla από το Tango Acropolis στο Ηρώδειο
01.09.2016 10:52
Το Φεστιβάλ Tango Acropolis παρουσιάζει την παράσταση Tango por Piazzolla, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ηρώδειο.
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
20.07.2016 10:58
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ και Τόμας Χάουερτ στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Ανδρέου – Μπουμπάκη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016
18.07.2016 12:32
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260, στις 30 και 31 Ιουλίου 2016, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τo A Kind of Fierce της Κατερίνας Ανδρέου και το and we are not at the same place. των Άρια Μπουμπάκη, Pauline Brun, Noga Golan, Calixto Neto, με τα οποία ολοκληρώνονται οι παραστάσεις χορού του φεστιβάλ.
Ευαγγελία Κολύρα & Άρτεμις Λαμπίρη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
14.07.2016 13:17
Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας οι παραστάσεις 10,000 LITRES της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΛΥΡΑ και ME ON TOP της ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗ.