Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το βραβείο IMPAC Dublin Literary Award στον Juan Gabriel Vàsquez

Το βραβείο IMPAC Dublin Literary Award στον Juan Gabriel Vàsquez

Το μυθιστόρημα “Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν” του Κολομβιανού συγγραφέα Juan Gabriel Vásquez απέσπασε το βραβείο International IMPAC DUBLIN Literary Award.

 

Το βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 100.000 € - το μεγαλύτερο παγκοσμίως - που απονέμεται σε μυθιστόρημα στην αγγλική γλώσσα, θεσμοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου και απονέμεται στον συγγραφέα αλλά και τον μεταφραστή. Τα υποψήφια βιβλία προτείνονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο βιβλιοθηκών.

 

Ο Juan Gabriel Vásquez έζησε για 16 χρόνια στην Ευρώπη προτού επιστρέψει στην γενέτειρά του, την Μπογκοτά της Κολομβίας. Έχει δημοσιεύσει ακόμη δύο μυθιστορήματα,  «Οι πληροφοριοδότες» και το «Μυστική ιστορία της Κοταγουάνας». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

 

Το μυθιστόρημα βραβεύθηκε μετά από αξιολόγηση 152 τίτλων που προτάθηκαν από 150 βιβλιοθήκες σε 39 χώρες. Η βραχεία λίστα των δέκα μυθιστορημάτων που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, περιελάμβανε βιβλία από πέντε ηπείρους ενώ ο Vásquez είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο στην 19χρονη ιστορία του.

 

Σχολιάζοντας την βράβευσή του, ο Juan Gabriel Vásquez δήλωσε:

 

«Για μένα, σημαντικά είναι τα ονόματα: τα ονόματα των συγγραφέων που έλαβαν το ίδιο βραβείο πριν από εμένα, και των οποίων την δουλειά θαυμάζω και  εκτιμώ, όπως ο James Joyce. Έχω πει στο παρελθόν πως δύο βιβλία με έκαναν να θέλω να γίνω συγγραφέας: Τα “Εκατό χρόνια μοναξιάς” που διάβασα στα 16 μου και ο “Οδυσσέας” που διάβασα τρία χρόνια αργότερα. Πάντα ένιωθα οικεία με το Δουβλίνο και την Ιρλανδική λογοτεχνία και κατά κάποιο τρόπο, αυτό το βραβείο είναι ένα είδος καλωσορίσματος.”

 

Το μυθιστόρημα του Vásquez έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, και με τα παρακάτω βραβεία:

 

Premio Alfaguarra 2011

English Pen Award 2012

Prix Roger Caillois 2012

Premio Von Rezzori 2013

 

Η ελληνική έκδοση , σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014.

Σχετικές ειδήσεις
Υποψήφιοι για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2017
03.01.2017 12:45
Το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα και το Βιβλιοκαφέ Έναστρον εδώ και τρία χρόνια έχουν θεσμοθετήσει το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη (για λογοτέχνες μέχρι 40 ετών που έχουν γράψει μέχρι τρία βιβλία πεζογραφίας) το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο και θα αφορά τα βιβλία πεζογραφίας της χρονιάς (συλλογή διηγημάτων, νουβέλα ή μυθιστόρημα), έπειτα από αξιολόγηση αρμόδιας επιτροπής.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη στον Ηλία Μαγκλίνη
15.06.2016 10:34
Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Στη Χαν Κανγκ και τον Χορτοφάγο το φετινό βραβείο Booker
19.05.2016 15:46
Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε το βραβείο Booker 2016 για το βιβλίο της Ο Χορτοφάγος (The Vegetarian).
Στον Ηλία Μαγκλίνη το Βραβείο Πεζογραφίας 2015
16.05.2016 09:37
Το Περιοδικό Κλεψύδρα απονέμει το Βραβείο Πεζογραφίας για το έτος 2015 στον Ηλία Μαγκλίνη μιλάει για την «Πρωινή γαλήνη» - εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.