Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

MFI Script 2 Film Workshops από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

MFI Script 2 Film Workshops από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.


Αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της εποχής μας, το ΜΙΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ισχυροποιώντας τη θέση του σε όλους τους τομείς. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 130 περίπου σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, επέλεξε 55 κινηματογραφιστές από 18 χώρες με 28 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους, για να συμμετέχουν στα εργαστήριά του, ενώ συγχρόνως διατηρεί και ενισχύει το εκπαιδευτικό προσωπικό του με κορυφαίους καθηγητές, ειδικούς και στελέχη της οπτικοακουστικής αγοράς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Θέλοντας να προσφέρει στους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές την πολύτιμη εμπειρία της επαφής με σπουδαίους δημιουργούς, το ΜΙΚ εγκαινίασε πέρυσι με επιτυχία το θεσμό των masterclasses με την παρουσία στη Νίσυρο του πολυβραβευμένου Πολωνού σκηνοθέτη Γέρζι Σκολιμόφσκι.


Φέτος, ο επίσημος προσκεκλημένος του προγράμματος, Ο βραβευμένος στις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα (2007) και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (2012) Ρουμάνος δημιουργός Κρίστιαν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βαλκάνιους και Ευρωπαίους σκηνοθέτες, θα μιλήσει για την προσωπική του κινηματογραφική περιπέτεια (4/7). Θα προηγηθεί προβολή των ταινιών του: «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» και «Πίσω από τους λόφους» (2 και 3/7) ως αφορμή για συζήτηση και περαιτέρω εμβάθυνση στα καίρια ζητήματα της συγγραφής, ανάπτυξης και προετοιμασίας της παραγωγής.


Το MFI Script 2 Film Workshops 2014 περιλαμβάνει: τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθεί στη Νίσυρο (23/6-7/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο, έναν δεύτερο κύκλο στο Πυθαγόρειο Σάμου (12-19/10) και μια τελευταία περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Δεκέμβριο.
 

Το ΜΙΚ είναι ένας εξειδικευμένος εκπαιδευτικός οργανισμός για επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων διοργανώνοντας κάθε χρόνο το MFI Script 2 Film Workshops, ένα πλήρες και εντατικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου έξι μηνών, που στόχο έχει να αναπτύξει τα σενάρια που επιλέγονται, από την πρώτη έως την τελική γραφή. Περισσότεροι από 500 δημιουργοί και 350 projects από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ποσοστό των projects υλοποιήθηκαν, προβλήθηκαν στις αίθουσες και συμμετείχαν σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.


Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: Βραβείο της Ακαδημίας για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία (Όσκαρ, 2003) για την ταινία Nowhere in Africa της γερμανίδας Caroline Link· Βραβείο Golden Leopard (2006), στο Locarno International Film Festival για την ταινία Hounded της γερμανίδας Angelina Maccarone· Βραβείο Golden Antigone (2007), στο Montpellier Festival of Mediterranean Cinema για την ταινία Edouart της Αγγελικής Αντωνίου· Βραβείο Volpi στο 67ο Venice International Film Festival (2010) και Βραβείο Grand Jury, στο Φεστιβάλ του American Film Institute (2011) για την ταινία Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη.


Το MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη ΝΕΡΙΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους Νισύρου και Σάμου.


Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας MIDPOINT, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και το Forum Συμπαραγωγών Sofia Meetings, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Torino Film Lab, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο.


Είναι μέλος του δικτύου ATC (Audiovisual Training Coalition), των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό χώρο και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές ειδήσεις
Στα
15.11.2016 10:09
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
10 χρόνια Βραβείο LUX: Προβολή της ταινίας Ατίθασες στο ΦΚΘ
07.10.2016 17:29
Είναι ένας από τους κυριότερους θεσμούς στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό στερέωμα και φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία ζωής: το Βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας την ταινία Ατίθασες /Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven, η οποία απέσπασε πέρυσι το βραβείο.
Το «Suntan» στην τελική δεκάδα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
05.07.2016 13:15
Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια από τις δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux για το 2016, το επίσημο βραβείο στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
MFI Script 2 Film Workshops 2016
27.06.2016 13:19
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 19 χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.