Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο του Jo Nesbo με τίτλο, Δόκτωρ Πορδαλός. Η μεγάλη ληστεία του χρυσού, σε εικονογράφηση του Per Dybvig και μετάφραση του  Δ. Παπαγρηγοράκη.

Η πιο ασφαλής τράπεζα του κόσμου βρίσκεται στο Λονδίνο και εσείς μπορεί ήδη να αναρωτιέστε για τι μιλάει αυτό το βιβλίο. Ωραία λοιπόν: για τη μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας! Ίσως τώρα απορείτε για το ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει να ληστέψει την πιο ασφαλή τράπεζα του κόσμου; Πρόκειται για έναν ψηλό και σχεδόν τρελό δόκτορα, ένα ξύπνιο κορίτσι με κοτσίδες και ένα μικροσκοπικό αγόρι με καροτί μαλλιά. Αλλά γιατί στο καλό το κάνουν αυτό; Και τι σχέση έχει με τον τελικό ποδοσφαίρου της Αγγλίας;

Η Μεγάλη ληστεία του χρυσού μιλάει για την ασφαλέστερη τράπεζα του κόσμου, για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, για τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, για την καταστροφή του κόσμου – όχι, για σταθείτε, αυτό ήταν στο προηγούμενο βιβλίο. Αυτή τη φορά είναι πολύ χειρότερο. Τόσο χάλια, που κατά πάσα βεβαιότητα ποτέ, μα ΠΟΤΕ δε θα ξαναφάτε μακαρόνια με κιμά.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:

Η περίφημη πορδαλόσκονη

Η μπανιέρα του χρόνου

Η καταστροφή του κόσμου. Ίσως…

Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 14.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία και κάτοχος ενός εντυπωσιακού ρεκόρ στη Μ. Βρετανία: τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα μέσα στο 2011, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία πιο ψηλά και από τον Stieg Larsson. Το έβδομο βιβλίο της σειράς Χάρι Χόλε με τίτλο Ο Χιονάνθρωπος (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, φθινόπωρο 2012) θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Σκορσέζε. Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), The Bookseller’s Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Η παιδική του σειρά Δόκτωρ Πορδαλός έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σε 22 χώρες. Ζει μόνιμα στο Όσλο.